Svenska
Gamereactor
artiklar

Nu börjar generationen på riktigt

Det har varit en riktigt seg start på denna generation, men nu står vi i halvtid och saker och ting tycks äntligen ta fart...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Playstation 5 och Xbox Series S/X släpptes båda i början av pandemin, vilket fick flera konsekvenser med allt från hårdvarutillgång och försvårad spelutveckling. Sistnämnda har sedan dess aldrig riktigt blivit densamma igen och många vande sig vid att arbeta hemma och det har varit väldigt ovilligt på många håll att faktiskt återvända till en fysisk arbetsplats - trots att många företag hävdar att det gör utvecklingen mer effektiv.

Till detta har vi också explosionen av det vi idag känner som live service. Enorma spel med mer innehåll än någon kan tänkas behöva, utformade för att vi ska spela dem under åtminstone ett års tid, något som kräver enorma mängder resurser och resulterar i spel som till största del faktiskt är oanvända (en majoritet av innehållet i spelen används aldrig av de som köpt titeln). Sedan kan vi även addera det faktum att dagens avancerade teknik dessutom i sig självt gjort att resurserna som krävs för att utveckla spel vuxit rejält, något Nintendo själva nyligen medgav.

Nu börjar generationen på riktigt
Pandemi och snikenhet med live service har bidragit till en torftig generation.

Så, är det en doom 'n gloom-krönika på gång? Nej, inte alls, tvärtom faktiskt. Jag vill bara etablera grunden till varför jag resonerar som jag gör. För att summera så skulle nog få argumentera mot att vi haft en riktigt fattig första halva av denna generation. Inte bara har storspelen varit få, de har heller inte varit optimerade för den nya generationens hårdvara utan släpps i hög grad även till Playstation 4 (där Sony uppger att hälften inte uppgraderat ännu) och Xbox One.

Detta är en annons:

Kort sagt, blickar vi tillbaka under de snart fyra år som gått, så är det ingen munter bild som framträder för konsolerna varken kvantitativt (möjligen undantaget indiespel) eller kvalitativt, och få verkar vara sådär genuint överlyckliga över mängden mikrotransaktioner/säsongspass som sköljt över oss i live service-trendens fotspår. Men... det var ingen doom 'n gloom-krönika som sagt. För jag tror att det är ungefär nu det vänder.

Nu börjar generationen på riktigt
Sony är med på Tokyo Game Show för första gången sedan 2019. De har givetvis en orsak till detta beslut.

Medan vi har semester (så gott det går i sedvanligt pissigt svenskt sommarväder) och spelvärlden i princip står still, så väntar en riktigt spännande höst på oss. Microsoft hade en riktigt fin Xbox Games Showcase förra månaden och satsar även på Gamescom. Bara månaden efter står Nintendo och Sony redo på Tokyo Game Show, där Sony dessutom spekuleras ha ett eget större event samt dessutom ska fira 30 år med Playstation i december.

Och att Sony har spel på gång råder det ingen tvekan om. Studios som Bend Studio, Sucker Punch och Naughty Dog har överhuvudtaget inte ens släppt något nytt spel till Playstation 5, och för flera andra kommer det nästa år (vi vet att Sony flaggat för att de inte har några nya spel i sina största serien innan den 1 april 2025) ha gått tre år sedan senaste släppet. Dessutom pekar mycket mot att Sony har en ny, kraftigare version av Playstation 5 på gång, vilken givetvis kommer behöva släppas med något spel som visar varför vi behöver den. Visst blir det kanske en lite torrare höst än Playstation-spelare vant sig vid, men det kommer hända mycket, snackas mycket - och så har vi ju Astro Bot och Lego Horizon Adventures (som även kommer till Switch).

Detta är en annons:
Nu börjar generationen på riktigt
Både Playstation- och Nintendo-spelare kan se fram emot ett mer unikt Horizon-äventyr senare i år.

Nintendo å sin sida har mestadels matat oss med uppsminkade rester senaste året, men vi vet från officiellt håll att de har en ny konsol runt knuten och har redan viftat med Metroid Prime 4: Beyond under näsan på oss. Folk gillar att säga att Nintendo står för sig själva och inte konkurrerar med andra, men till syvende och sist är det väldigt många som väljer om de ska köpa en Switch 2 eller något annat. Nintendo måste också ha bra spel, och det skulle förvåna mig mycket om det inte är dags för ett nytt 3D-Mario (eller möjligen Mario Kart 9) under månaderna efter releasen. Dessutom laddar de ju på med The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Super Mario Party Jamboree och Mario & Luigi: Brothership - så Switch-ägare kommer ha en riktigt fin höst.

Även Xbox-ägare har äntligen anledning att se glada ut. Efter en orimligt lång torka sedan 2022 med tanke på Microsofts storlek och kapacitet, så har det börjat lossna. Nyligen släpptes Senua's Saga: Hellblade II, och under hösten kan vi se fram emot trojkan Avowed, Microsoft Flight Simulator 2024 och Indiana Jones and the Great Circle, samt att Call of Duty: Black Ops 6 lär spelas av halvt ohyggligt många med tanke på att det ingår med Game Pass. Jag vill även slå ett slag för Castle Crashers-inspirerade Towerborne som kommer 2024. Detta följs upp av ett 2025 med Fable och South of Midnight samt troligen åtminstone två av Gears of War: E-Day, Perfect Dark och State of Decay 3. Till det har vi Doom: The Dark Ages som ju även kommer till Playstation 5 och lär bidra till att lägga en hög ribba för konsolgrafik.

Nu börjar generationen på riktigt
Efter åratal av rykten och spekulationer släpps svenska Indiana Jones and the Great Circle sent 2024.

Då har jag överhuvudtaget inte ens varit inne på tredjepartsspel där det också dräller av fina titlar i närtid såsom Star Wars Outlaws, Visions of Mana, Sonic X Shadow Generations, Life is Strange: Double Exposure, Assassin's Creed Shadows, Monster Hunter: Wilds, Wuchang: Fallen Feathers och såklart Civilization VII. Bara för att nämna några.

Kort sagt, det har varit en både seg och småtrist generation (relativt sett, kolla vad som inledde förra och förrförra generationen så får ni se), och hoten mot konsolen som koncept har tornat upp sig. Men det finns ganska mycket som talar för att vi nu står för något slags vändning. Det kommer vara betydligt roligare att vara gamer under de kommande åren med fler och mer intressanta projekt att välja bland. Och detta gäller från och med nästa månad.Loading next content