Svenska
Gamereactor
nyheter

CD Projekt är inte till salu, säger VD Adam Kiciński

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att djungelns lag råder i spelbranschen har väl knappast gått någon förbi. Störst går alltid först och är man liten blir man snart slukad av något större. Man är antingen på flykt eller på jakt. Det är så verkligheten ser ut men i takt med att predatorerna växer i storlek blir också bytena allt större. Det började med mindre studios med lovande potential som köptes upp och lades ner för att i stället bli en del av något större, som till exempel när EA förvärvade Kingsoft och Bullfrog. Sedan gick man vidare till att köpa upp redan framgångsrika utvecklare med både ekonomisk styrka och styrning, där Digital Illusions är ett utmärkt exempel. Växjöstudion som senare skulle komma att bli DICE och leverera storsäljare som Battlefield och Mirror's Edge. Så sent som förra året köptes jättar som Codemasters och Bethesda upp för miljardsummor och det är därför inte det minsta konstigt att det nu cirkulerar rykten kring att CD Projekt är på väg att bli uppköpta.

De har trots allt "endast" släppt The Witcher-serien och Cyberpunk 2077, där vi vet att det sistnämnda fortfarande brottas med diverse tekniska problem. Utvecklaren sitter dock på över tusen anställda och har en redovisad omsättning på mer än två miljarder Dollar och det är klart att någon kommer att vilja komma åt den kompetensen och kommersiella framgången. Den polska studion grundades så tidigt som 1994 och har än så länge lyckats att stå stadigt på egna ben och har klarat sig helt från uppköpsrykten, snarare har de själva köpt upp mindre studios men med tanke på debaklet med Cyberpunk 2077 har utvecklarens tidigare så goda anseende onekligen svärtats ner, vilket förstås gör dem mer sårbara. Att dras med badwill kan leda till minskade intäkter, minskad kundkrets och framförallt ett minskat förtroende för företaget och därmed ett sämre rykte. Man riskerar helt enkelt att hamna i bakvattnet när konkurrenterna fortsätter att utvecklas och det kan gå fort i branschen. Ett litet misstag och man är plötsligt villebråd i stället för jägare.

Nu dementerar dock Adam Kiciński, VD för CD Projekt att något uppköp skulle vara aktuellt. Han vidhåller att deras plan är att förbli självständiga och företaget har inga som helst planer att ingå i ett större stall, där framför allt Microsoft, Sony och Netflix har nämnts som möjliga uppköpare. Den förstnämnda för att fortsätta vinna mark. Sony för att vinna tillbaka den skara fans som imponerades av Microsofts uppköp av Bethesda och Netflix för att verkligen sätta fart på den nya satsning streamingjätten nu gör inom spel. Enligt Kiciński är man dessutom förberedda på en eventuell "hostile takeover", det vill säga ett offensivt uppköp genom aktieinnehav eller att få ledningen utbytt för att på så sätt få uppköpet godkänt. Exakt hur de har förberett sig på ett sådant scenario är dock oklart.

CD Projekt är inte till salu, säger VD Adam Kiciński


Loading next content