Svenska
Gamereactor
nyheter

Nintendo firar 125 år idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nintendo firar idag att företaget fyller 125 år. Idag är de såklart mest kända för konsolerna, men när de satte igång sin verksamhet 1889 så var det med Hanafuda-spelkort.

Detta fortsatte att vara företagets huvudsakliga verksamhet fram till och med 50-talet då de övergick till att göra leksaker, vilket dock gick dåligt. Detta var något de fortsatte med tills Game Boy-skaparen Gunpei Yokoi lanserade Ultra Hand (som ni kanske känner igen från bland annat Wario Ware-spelen). Den sålde brutalt bra och gav Nintendo en knuff framåt.

Det var dock med arkad- och TV-spelen det tog fart på allvar och med Shigeru Miyamotos spel kom de att bli ett av världens mest kända, och största, företag. Tack vare konsoler som NES, Super Nintendo, Game Boy och Wii har Nintendo fortsatt vara ett av de ledande företagen i spelvärlden än idag

För tillfället är det som bekant Wii U, som sakta men säkert tagit fart, och Nintendo 3DS som ser till att Nintendo fortsätter vara relevanta i spelvärlden och ger oss upplevelser inga andra företag kan matcha när det kommer till nya sätt att spela.

Så stort grattis på födelsedagen Nintendo! Om ytterligare 125 år är det för övrigt 2139, vilket ger lite perspektiv på hur gammalt företaget faktiskt är.

Nintendo firar 125 år idag


Loading next content