Svenska
NYHET - SPONSRAT INNEHåLL

Lär dig mer om Predator och vinn biobiljetter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Denna månaden är väntetiden över och Shane Blacks actionfest The Predator går upp på bio. Det vankas en rejält blodig uppgörelse och såhär inför premiären har vi förberett en fet tävling på vår tävlingssida där du kan vinna biobiljetter. Vill du bli uppdaterad på figurens historia, är det bara att läsa vidare.

Lär dig mer om Predator och vinn biobiljetter

Då 20th Century Fox gav grönt ljus till produktionen av den första Predator år 1987, så kunde de aldrig föreställa sig vilket världsomspännande fenomen serien skulle bli. Filmen hade en budget på bara $15 miljoner, men men blev ändå en stor succé. Precis som med Ridley Scotts Alien handlade det dock aldrig om hur mycket pengar filmen drog in, utan om det faktum att en ny science fiction-ikon var född - och Predator är idag en av filmhistoriens mest populära utomjordingar.

Figuren skapades faktiskt på ett flygplan. Special effects-konstnären Stan Winston var på väg till Japan med Aliens-regissören James Cameron, och för att få tiden att gå började han teckna. Här uppfanns Predator-konceptet, och Cameron kollade in målningen och sade eftertänksamt; "jag har alltid haft lust att göra något med insektskäftar" och refererade då såklart till det säregna munnen som är en av Predator-rasens mest tydliga drag. Du kan se teckningen här:

Lär dig mer om Predator och vinn biobiljetter
Full fart på Predator i den nya filmen.

Figuren genomgick flera transformationer, men när den första filmen gick upp på bio år 1987, så var det uppenbart att denna nyfödde stjärna hörde hemma i science fiction-genrens Hall of Fame. En uppföljare kom tre år senare, innan serien hamnade i dvala i 20 år. Men inte helt.

Predator lånades nämligen ut. År 2004 kom Alien vs Predator - en idé 20th Century Fox fick där två populära science fiction-ruskprickar möttes i en och samma film. Filmen och dess uppföljare hade inte recensenterna med sig, men båda drog in nog med pengar för att göra utgivaren nöjd. Om inte annat bekräftade dessa två filmer återigen att Predator är en figur som biosökare älskade och inte kunde få nog av.

Lär dig mer om Predator och vinn biobiljetter
Stan Winston blev delvis inspirerad av en rastafari-krigarstaty på kontoret hos Joel Silver.

Men den moderna revitaliseringen av serien skulle inte komma från kampen mot Alien, utan snarare från Sin City-regissören Robert Rodriguez, som gjort ett manus så tidigt som år 1994. Det var dock först år 2009 hos 20th Century Fox som det gavs grönt ljus. Filmen moderniserade figuren, och etablerade på nytt Predator som en livsfarlig fiende. Pånyttfödelsen var klar och och publiken strömmade till.

Nu är tiden inne för det fjärde kapitlet i serien, vilket alltså regisseras av mannen bakom Iron Man 3 - Shane Black - som har Boyd Holbrook, Olivia Munn, Thomas Jane och Keegan-Michael Key i rollerna där de drabbar samman i ett sanslöst överdrivet och ljuvligt science fiction-kalas.

Här nedanför hittar du den läckra trailern. Glöm nu inte att tävla!

HQ


Loading next content