Svenska
Gamereactor
nyheter

Spelande ökar läsintresset?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nypublicerad forskning från UK's National Literacy Trust hävdar att tvspel faktiskt kan hjälpa och fungera som en ingång till läsning och skrivande, och då främst för motsträviga unga killar.

Hur kan det hjälpa då? Jo, i studien där 4626 ungdomar i Storbritannien mellan 11 och 16 år deltog, visade det sig att det tydligen är det så mycket som 79% av de vanligtvis icke-läsande deltagarna som gärna tar del av text som handlar om spel. Det kan röra sig om allt från spelkritik som här på Gamereactor, till romaner med spelinnehåll som Ready Player One. 63% av studiedeltagarna bekänner sig dock gå ett steg längre, och skriver deras eget spelrelaterade material, som t e x guider, tips till andra spelare, eller fan fiction.

Spelande ökar läsintresset?
Att vara handkontroll eller bok, det är frågan.

Andra positiva aspekter är att spelande enligt studien även leder till ökat självförtroende hos unga för deras läsning, och att det bidrar till ökade empatiska förmågor.

I vilken grad läsintresset sedan stannar vid spelrelaterat innehåll, eller faktiskt vidgar horisonten även för annan läsning, förtäljer studien dock inte. Oavsett är det ju imponerande siffror och statistisk, och ett intressant argument för de positiva aspekterna av spelande.

Upplever du att spelande ökar ditt läsande och läsintresse?



Loading next content