Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

NZXT C1500 Platinum

Det har blivit dags att uppgradera din nätagg ordentligt och vi kollar nu in vad NZXT har att erbjuda med sin senaste värsting...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter en mycket lång tid har den gamla ATX-standarden för nätaggregat gått i pension, jag köpte själv ett 1000 watts nätaggregat för cirka 15 år sedan och trodde att den skulle hålla nästan för evigt, men jag hade faktiskt förväntat mig att ATX 3-standarden skulle komma tidigare. Det behövdes, eftersom branschen nyligen var tvungen att uppdatera specifikationerna för nätaggregat för PC för att tillgodose Nvidias 12VHPWR-kontakt och det faktum att systemen behöver mer och mer ström, även när de inte överklockas.

När man överväger att köpa ett nytt nätaggregat finns det ett antal faktorer att ta hänsyn till, och det nya NZXT C1500 verkar vara på topp när det gäller de två viktigaste frågorna.

För närvarande är inte ens 1000 watt nödvändigtvis tillräckligt för avancerade användare, med Nvidia RTX 4090-korten som vanligtvis kommer med en rekommendation om att använda 1200 Watt PSU:er på grund av ett effektuttag på 450 Watt eller mer, och ännu värre, fortfarande 150 Watt av maxbelastningen för 12VHPWR-standarden. Eftersom processorer också ökar sitt effektuttag, med Intels 14900K som når nästan 300 stock, och mycket mer överklockad, är effekt efterfrågad, och mycket av den. Tänk också på att effektuttaget inte är en konstant faktor, sedan RTX 3090 har Nvidia presenterat nätaggregat med vansinniga spikar som kan vara direkt farliga för underspecificerade PSU:er.

NZXT C1500 Platinum
Detta är en annons:

ATX 3.0-standarden var en enorm uppgradering, men med ATX 3.1 får vi 675 watt per 12VHPWR-kontakt, som nu har bytt namn till 12V-2x6, och en mycket förbättrad stiftdesign som ska säkerställa att inget händer även om kabelkontakten från grafikkortet inte är helt isatt. Dessutom har C1500 två av dem. Ja, det har den. Två 12VHPWR-anslutningar. Antingen vet NXZT något som vi inte vet, och SLI-aktiverade kort gör comeback, eller så förutspår de att 675 watt inte kommer räcka i framtiden, och två av dessa högeffektskablar behövs för att köra avancerade kort. Oavsett vilket kommer min elräkning börja smälta innan vägguttaget. Ett bra nätaggregat kommer att hålla i många år och är en investering som är väl värd att göra. På tal om det, den levereras med tio års garanti. Tio! Det indikerar tydligt att NZXT verkligen tror på att deras produkt ska hålla för flera CPU- och GPU-generationer.

För 4090 kronor är C1500 inte ens dyr med 1500 Watt PSU-standarder, särskilt inte med tanke på att ATX 3.1 PSU fortfarande är en ny och sällsynt sak på marknaden, och du behöver inte betala 50% varumärkesskatt när du köper från några av de äldre highend PSU-märkena som du bara hittar på den översta hyllan i specialiserade PC-komponentbutiker.

Enheten i sig är tung, mycket välbyggd och de uppdaterade GPU-portarna är tydligt markerade - en liten detalj, men något som verkligen uppskattas när man bygger flera datorer varje månad. Alla nödvändiga kablar ingår, till och med två GPU-kablar. Det är naturligtvis helt modulärt, men jag tror att alla skulle förvänta sig det i den här prisklassen. Det är klassat som 80 Plus Platinum - det högsta tillgängliga. Det är inte en platt effektivitetskupa, men maxar ut till 94% vid 50% belastning, vilket är det mesta av handlingen som statistiskt händer, liksom en aktiv effektfaktorkorrigering, om du bor i ett område vi "smutsig" kraft, kommer du att älska det här. Trots alla kontakter är den fortfarande inom 180 mm standardformfaktorn. Insidan är ren och snygg, med japanska komponenter som kondensatorer från Nichion, Nippon Chemi-Con-kondensatorer och Infenion MOSFET:er. Detta ger i allmänhet intrycket av högkvalitativ montering.

Kylningen tillhandahålls av en 140 mm fläkt med magnetisk levitation, vilket minskar slitaget till ingenting. Den är också tyst som fan, och det även vid genomsnittlig belastning, men om man överbelastar och överstiger 1000 watt ökar ljudnivån, och då bör man ändå prioritera andra komponenter. Vi nådde inte upp till den maximala ljudnivån på 41 dB som den är klassad för, men det är högt - mer internt utrymme är den enda lösningen, men det skulle göra den mindre attraktiv för många.

Detta är en annons:

Den har dock en av de fyrkantiga AC Power Chord-kablarna som många tyska märken har varit förtjusta i de senaste åren. Det fanns inget coil whine att anmärka under testperioden, kanske på grund av den nya digitala spänningsregleringen, som också bör minska rippelljudet, men det kan också bara bero på den massiva överbyggnaden eftersom nätaggregatet var svårt att pressa över 70% belastningskapacitet, eftersom det ger dig en galen mängd watt.

Borde du köpa ett? Tja, om du planerar att få ett RTX 40-seriekort och kommer att uppgradera din CPU eller dabble i överklockning, så ja. Strömförbrukningen idag är galen, och det går bara åt ett håll, varför vi officiellt rekommenderar att du köper 1100+ Watt PSU:er för er som vill gå highend, hela vägen.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Väldigt kraftfullt, bra kvalitet, tydligt uppmärkt, känns framtidssäkrat
-
Väldigt tung
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content