Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

NZXT N7 Z790

Vår datortok Fredrik Lindman har testat NZXT senaste moderkort och snackar i denna text härlig dataspråkslingo (i drivor)...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag minns det som igår när jag för cirka 136 år sedan tryckte igång min alldeles nybyggda skrytburk i genomskinligt plexiglas på ett LAN i gamla tingshuset här i Östersund. Jag hade tagit plats mitt på scenen och preppat mitt chassi med röda ledlampor och i den i övrigt kolsvarta lokalen lyste den upp som en härlig RGB-julgran när jag tryckte igång den och alla komponenter såg ut att sväva fritt i lådan. Det gick ett sus genom lokalen och alla skulle kika på bygget. Roligt såklart efter allt mitt slit för att få till den och där började nog min kärlek till snygga datorbyggen. Ni som såg mitt senaste bygge här på Gamereactor vet nog vad jag pratar om. Med det sagt blev jag därför extra glad när ett vitt moderkort från NZXT damp ner på redaktionen för de har sett himla tjusiga ut på bild och jag har alltid velat klämma på ett i verkligheten.

HQ
NZXT N7 Z790
Moderkortet är riktigt läckert i den helvita färgen och lämpar sig extra bra för dig som vill bygga en snyggt designad dator.

NZXT N7 Z790 som det heter är vad namnet skvallrar om ett ATX-moderkort för Intel-processorer och deras Z790-chipset. Det behåller den föregående generationens sockel LGA-1700 eftersom processorn har ökat i storlek sedan Rocket Lakes och lagt till stöd för PCIe 5.0 med fem stycken sådana platser samt DDR5 ram-minnen. Kortet har även tre stycken M.2 SSD-platser med tjusiga kåpor som du enkelt plockar bort för att komma åt platserna. Apropå tjusigt så är detta det snyggaste moderkort jag sett nån gång för det är helt vitt och då menar jag verkligen helt vitt då det mesta på kortet är den kulören till skillnad mot andra märken som bara har några få delar i vitt. Mycket mycket läckert kort med andra ord. I kartongen följer det med två traditionella SATA-kablar, Wi-Fi-antennen, en snabbinstallationsguide för moderkortet och två skruvar för SSD. Inte särskilt mycket tillbehör och det hade inte gjort något om det ingått en USB-sticka med olika drivrutiner för att snabba upp installationen även fast dessa finns att ladda ner från NZXT hemsida.

NZXT N7 Z790 är uppbyggt runt Intels nya Z790-chipset, det behåller den föregående generationens sockel med LGA-1700 eftersom processorn har ökat i storlek sedan Rocket Lakes. Z790-chipset stöder PCIe 5.0 och erbjuder högre lagringsprestanda än föregående generation samt stöd för DDR5. Storleken på moderkortet är 305 mm x 244 mm, vilket motsvarar ATX-formatet och är den vanligaste storleken på moderkort idag. Kortet har inte något eget RGB-system men är givetvis kompatibelt med NZXT:s egna komponenter och har kontakter för dessa direkt på kretskortet. Värmekylarna är tre stycken där två är placerade på toppen av moderkortet och täcker strömförsörjningen. Dessa två värmekylare är anslutna med varandra genom en skruv utan värmerör och är i direkt kontakt med mosfeterna via en termisk kudde. Den tredje kylfläkten, som täcker chipset:et, är gömd under metallhöljet som täcker mer än hälften av kretskortet. Själva metallhöljet där kylfläkten är placerad är perforerat för att underlätta kylningen. Moderkortet har som sagt tre platser för M.2 SSD hårddiskar, en 2242/2260/2280 (PCIe 4.0 x4-läge), en 2242/2260/2280/22110 (PCIe 4.0 x4-läge) och slutligen en 2242/2260/2280 (PCIe 4.0 x4 & SATA-läge). De fyra DDR5-minnesmodulerna har stöd för dual channel-minneskit upp till 5000 MHz (Överklockat) och maximalt 128 GB. De fem PCIe-portarna är en PCIe 5.0 i 16x, två PCIe 4.0 x4 och två PCIe 3.0 x1.

NZXT N7 Z790
N7 Z790 har ett av de mest lättskötta och överskådliga BIOS på marknaden och har riktigt bra möjligheter för överklockning.
Detta är en annons:

Moderkortets hjärna ("modermodemet, själva hjärtat i processorhårddisken") är ju BIOS och N7 Z790 har ett väldigt bra och välorganiserat gränssnitt. De olika flikarna är snyggt utformade och lättöverskådliga. Fliken för överklockning där du moddar med CPU, minnen och spänning är lätt att förstå och de finns olika profilerna som du kan spara och ladda efter dina behov. I CPU-fliken kan du ändra värdet på P-Core- och E-Core-multiplikatorn och för minnena finns det färdiga XMP-profiler du kan ladda för att överklocka dessa till rätt fart. Verkligen ett smidigt och lättskött gränssnitt som utan tvekan är ett av de bästa jag pillat med.

NZXT N7 Z790 är ett riktigt snyggt och bra moderkort som fungerar helt suveränt till dig som vill göra ett tjusigt datorbygge och ändå ha de senaste finesserna. BIOS är bland det bästa jag sett och det var enkelt att installera och uppdatera både firmware och drivrutiner. Möjligheten att kombinera med deras övriga vita komponenter för att få till en läcker installation är verkligen ett stort plus i kanten och jag lyfter på hatten för ett mycket välbyggt moderkort.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Mycket tjusig design, suveränt lättskött BIOS, enkelt att överklocka
-
Hade velat ha drivrutinerna på ett USB-minne
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
NZXT N7 Z790

NZXT N7 Z790

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik "Gratis är gott" Lindman

Vår datortok Fredrik Lindman har testat NZXT senaste moderkort och snackar i denna text härlig dataspråkslingo (i drivor)...Loading next content