Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Okami HD

Okami HD

Den mest stilistiska Playstation 2-klassikern genom tiderna har återkommit ännu en gång, och äventyret tillsammans med den legendariska vargen är vackrare än någonsin...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Bara att nämna "Okami" för somliga personer brukar framkalla en gyllene glimt i deras ögon och smeta leenden som bara kan komma från härliga barndomsminnen över hela anletet. Jag tillhör tyvärr inte den skaran spelare, och hade därför inga problem med att hålla kroppsvätskorna i styr då spelet slängdes på mitt bord. Efter att ha sugits in i det färgstarka äventyret, lärt känna Amaterasu, Issun, ett gäng man mött längst vägen, omgivningarna och den mysiga, nästintill terapeutiska atmosfären, har jag nu ändrat uppfattning. Jag längtar tillbaka.

Okami HD
Issun tjänar (förutom som mänsklig uppslagsbok över spelets mekanik) som en av de många komiska du kommer möta.

Okamis historia hämtar inspiration från lika delar japansk folktro som mytologi, och tar oss med på ett äventyr i landet Nippon. Hundra år innan spelet utspelar sig härjade en ondskefull best i byn Kamiki och satte skräck i dess invånare. Men, sekunderna innan total ödeläggelse, trädde en mytisk varg fram och förvisade åttahövdingen. För att sedan försvinna, enbart ihågkommen som en del i en legend som sedan berättades från generation till generation.

Detta är en annons:
Okami HD
Designen är ännu läckrare i hög upplösning.

Hundra år senare skådas Amaterasu, inpå morrhåren identisk med den legendariske vargen. Men det är inte bara legendens hjälte som återkommit, utan även det fasansfulla odjuret. Detta sveper in Kamiki i ett mörker, förstenar dess invånare och släpper lös en drös monster. Det blir upp till Amaterasu, med hjälp av den allsmäktiga och för spelet ikoniska penseln, att bringa byn till dess forna glansdagar.

Det är här Okami släpper lös det som gör det unikt. Vackert. Innovativt. Du kontrollerar Amatesaru, som tillsammans med den kaxiga Issun (som troligen är påverkad av uppiggande preparat), reser runt och hjälper lokalbefolkningen samtidigt som ni målar upp det ondskan förstört. Då Amatesaru inte är lika stark som sin föregångare krävs det att hjälpa diverse gudar du möter längst vägen. I utbyte mot nya krafter som vidare utvecklar penseln. Då det krävs olika penseldrag för att måla in i en saknad bro, återställa ett avhugget svärd eller rista in solen i en grottmålning för att aktivera det magiska flödet, blir det till att vandra omkring en del, och interagera med den breda mängd personligheter spelet erbjuder.

Okami HD
Nyckeln är att assistera de som assistans äska. De kommer saker i gengäld.
Detta är en annons:

Sett till spelmekanik är Okami HD identiskt med sina tidigare upplagor. I sin enklaste form består den av tre aspekter. Utforskning, pussel och slagsmål. När du möter någon annan är chansen stor att denna behöver hjälp med något. Detta kan assisteras antingen enbart genom en sådan enkel sak som att (med ett enkelt tryck och kvarhållning av R1) fylla i det som saknas av ett kvarnhjul. Eller vara mer komplicerat och då kräva att man mött andra personer innan (som kan hjälpa en med olika saker en viss karaktär önskar, mot att utföra något). Då, då får du också fnula över hur du ska placera exempelvis heliga stenar för att utlösa en reaktion.

Sen har du konfrontation med monstren som dyker upp när du minst anar det. Utöver plattan du har på ryggen (vilken passar otroligt bra i tuktningssyfte) har du också penseln. Denna kan du, genom att dra ett snabbt snitt över vissa fiender, använda till att klyva buset. Du kan också blixtplantera olika frön (som lika snabbt växer upp och då tar hand om fienderna). Tänk dig en mobil Aundrey II... Jag personligen använder penseln mer än vad som är nyttigt, men att kunna splitta fiender som någon ultraupplöst variant av Fruit Ninja, går hem varje gång.

Och när vi ändå talar om ultraupplöst... Ska man hårdra det så är det inte Okami HD det handlar om. Utan Okami UHD. Den vattenfärgsliknande grafiken kan nu avgudas i 4K-upplösning och det är... Alldeles underbart. Okamis kännetecken har ju varit just den grafiska stilen och denna nyversion gör den verkligen rättvis. Skärmuppdateringen är också stabil. Den må vara låst till 30 bilder per sekund, men tack vare smidig optimering flyter det på ordentligt. Pricken över i:et här är den extra energi som lagts på möjligheten att spela igenom äventyret i det klassiska bildförhållandet 4:3.

Okami HD
Penseln är spelets ikon och mest berömda aspekt. Den är underbar att använda.

Hittills är näst intill allt perfekt. Ljudet och grafiken skiner ikapp, historien suger in en till den härliga grad att du inte vill annat än att fortsätta spela. Jag har egentligen bara två saker som jag tycker sänker det annars mästerliga äventyret. För det första är spelkontrollen bitvis seg vad gäller reaktionstid. När jag navigerar (främst i menyer) och trycker till, verkar systemet vänta någon millisekund innan det bekräftar mitt val. Min andra fundering är kameran, som inte heller är så inoljad alltid som man skulle önska. Det gäller framför allt "första personsläget" (som man använder för att se sig omkring utifrån Amaterasus perspektiv) som man kommer åt genom att trycka ned L1. Den är, likt responsen från knapparna i menyerna, rätt seg att styra.

Sen har vi mitt största bry (som jag gärna hade sett ändrat i den här versionen) - sparfunktionen. Ta praktiskt taget vilket spel som helst idag och det har autosparfunktion. Inte det här. Här krävs det att du manuellt sparar vid specifika platser. Detta är såklart snyggt gjort sett ur retroperspektiv, men jag hade gärna sett det som en valfrihet före obligatorium.

Okami HD
Faktum att du kan spela i klassisk 4:3-aspekt är en otroligt ball touch.

Summerat är stycket ovan ingenting annat än småpotatis och Okami HD är, renderat i 4K eller ej, den definitiva versionen av det tidlösa mästerverket som du ska införskaffa om du ännu inte spelat det. Amaterasus senaste besök skiner så starkt att det, om det inte hade varit för de små irritationsmomenten, hade tagit hem tian.

HQ
Okami HD
Okami HD
Okami HD
Okami HD
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk grafik, humorn, intressant story, passande soundtrack, lättspelat, atmosfäriskt
-
Stundvis slöa kamerakontroller, ingen automatisk sparfunktion
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Okami HDScore

Okami HD

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Den mest stilistiska Playstation 2-klassikern genom tiderna har återkommit ännu en gång, och äventyret tillsammans med den legendariska vargen är vackrare än någonsin...

1
GRTV tillbringar lite tid med Okami HD

GRTV tillbringar lite tid med Okami HD

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Varje veckodag (och ibland helger, men bara om vi känner oss givmilda och arbetstokiga) sänder vi klockan 16:00 något som sedan 2014 har kallats för Gamereactor Live....

9
Okami HD kommer till Nintendo Switch

Okami HD kommer till Nintendo Switch

NYHET. Skrivet av Kim Orremark

Nintendo höll en Nintendo Direct igårkväll och ett av spelen som visades var Okami HD som nu kommer till Nintendo Switch. Givetvis kommer spelet dra nytta av pekskärmen...

Okami HD är bekräftat och kommer i höst

Okami HD är bekräftat och kommer i höst

NYHET. Skrivet av Andreas Blom

Så sent som igår kunde vi berätta att en omsusad remaster av mästerverket Okami (titulerad Okami HD) var i görningen, och nu är sagda sus bekräftat. Okami HD släpps...Loading next content