Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Oktane Designs SEQ Shifter V2

Vår senaste simracingprodukt är en handbyggd växellåda från Ohio gjord av flygplansaluminium och Petter är ordentligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag vill inte låta skrytig här men jag tror att jag vid det hör laget testat 25 olika växellådor ämnade för simracing. Dessvärre har jag inte gillat särskilt många av dem och inser såklart därmed att jag är rysligt svårflirtad här, nästan omöjlig. Detta på grund av att jag tror att jag har väldigt specifika önskemål på hur en bra sekventiell låda för simracing verkligen ska vara.

HQ
Oktane Designs Seq Shifter V2
Designen som holländska Heusinkveld etablerade är fortfarande det bästa jag vet inom simracingvärlden.

Till att börja med måste den vara styv, utan flex eller skramliga delar och måste ge en väldigt distinkt och metallisk, mekanisk känsla när jag växlar. Klonk! Klonk! Det är bland annat här som Fanatecs Clubsport Shifter SQ samt Heusinkveld Sim Shifter faller bort, direkt. De är för mjuka, för veka och för "klickigt" små i den känsla de förmedlar. Det känns aldrig som en riktig låda i en riktig tävlingsbil. Det gör inte heller Thrustmaster TSS, VNM Shifter, Moza HGP, eller Simagic DS-8X. Aiologs Sequential Shifter är ganska nära men även den känns lite för liten och det tar emot att verkligen smälla i växlarna, vilket jag vill kunna göra utan att känna att jag är på väg att förstöra mina dyra simracingprylar.

Oktane Designs Seq Shifter V2
Den ser mycket större ut på bild än vad den är i verkligheten.

Och det är här som Verne Osborne i Ohio kommer in. Verne tröttnade på att han som fanatisk simracer inte kunde hitta den där "rätta" känslan i diverse sekventiella växellådor och beslutade sig efter att ha fastnat för Dirt Rally 2.0 att försöka utveckla och tillverka en egen produkt. Oktane Designs SEQ Shifter V2 är nu här och under ett par veckor nu har jag ryckt, hamrat, bankat, pressat, tryckt och slitit i den och känner mig redo att dela ut ett betyg.

Detta är en annons:
Oktane Designs Seq Shifter V2
Här pratar vi en låda som är byggd för att tåla stryk. Mycket stryk.

Precis som Heusinkvelds grejor är denna låda tillverkad av CNC-skuren aluminium som monterats samman med M5-bultar och brickor, vilket tillsammans med en smart konstruktion för hur själva spaken flyttar sig inuti växellådshuset, gör detta till den enskilt mest stryktåliga simracinglåda jag någonsin fingrat på. Detta är en pansarvagn till tillbehör utan att för den skull väga särskilt mycket. Noll flex. Noll glapp och maximal vridstyvhet vilket får den att kännas som något som plockats direkt ur en riktig rallybil. Det är dessutom "klicket" som sker när man växlar som gör Vernes låda till en av de allra bästa jag testat. Det smäller verkligen till vid varje växling och tack vare finurlig konstruktion tycks det vara direkt omöjligt att missa en växling, något som verkligen inte är fallet med Simagic Q1-P som vi haft monterad på vår Racingrigg det senaste året.

Oktane Designs Seq Shifter V2
1,03 kilo väger den.

Oktane Designs SEQ Shifter V2 ger helt enkelt en mycket, mycket realistisk känsla som jag tycker är närmast hur dagens WRC-bilar känns. Jag hade möjlighet att dra lite i WRC-föraren Ott Tänaks växelspak (Ford Puma WRC) under Rally Sweden och blev förvånad över hur nära Verne verkligen kommit med sin låda. En annan stor fördel med den här lådan är att den är relativt liten och framförallt smal vilket tillsammans med smart bottenplatta där det existerar sex olika hål gör den supersimpel att montera på en traditionell alurigg. För dig som använder dig av en rattbas från Fanatec kan du dessutom koppla in Oktane Designs låda (den går att köpa utan denna kompatibilitet, också) direkt in i rattbasens baksida (Shifter 1 / Shifter 2) vilket då innebär att du sparar en UBS-ingång på din PC samt slipper dra mer sladdar över halva rummet. Växellådan fungerar dessutom direkt, utan programvara eller inställningar som måste genomföras.

Detta är en annons:
Oktane Designs Seq Shifter V2
Passar såklart utmärkt bredvid en Heusinkveld Handbrake och växlingskänslan är lysande.

För dig som kör framförallt rally eller retroracing primärt i det ständigt underskattade Automobilista 2 är detta det självklara valet av sekventiell låda, just nu. Den är snygg på ett mekaniskt, avskalat sätt, formfaktorn gör den superenkel att montera, den kostar knappt nånting och den går att koppla in direkt i din Fanatec-ratt. Oktane Designs SEQ Shifter V2 erbjuder dessutom den enskilt bästa sekventiell växlingskänslan av allt jag testat under 10 000 kronor vilket säger massor om vilket strålande arbete han gjort, Verne.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande materialval, noll flex, superstabil, strålande byggkvalitet, realistisk växlingskänsla, bra pris, simpel att montera
-
Väldigt högljudd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Oktane Designs SEQ Shifter V2

Oktane Designs SEQ Shifter V2

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Vår senaste simracingprodukt är en handbyggd växellåda från Ohio gjord av flygplansaluminium och Petter är ordentligt imponerad...Loading next content