Svenska
Gamereactor
recensioner
Overwatch 2

Overwatch 2

Blizzards uppföljare är här, men hur står det sig som uppföljare till ett av det senaste decenniets bästa multiplayer-spel?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det här kan vara en av de svåraste recensionerna jag någonsin har satt mig ner för att skriva. Å ena sidan är Overwatch 2 ett förstklassigt multiplayerspel som briljerar på många olika sätt. Men å andra sidan var även originalet Overwatch exakt just detta, så kan detta ens kallas en uppföljare med tanke på hur likt det är? Det är ungefär det problemet som jag har suttit och grubblat över senaste veckan.

Jag kan direkt säga att Overwatch 2 är fantastiskt, och det på många sätt, men samtidigt är det svårt att se skillnaden mellan Overwatch 2 och originalet. Det är ingen lätt utgångspunkt för en kritisk bedömning, trots att jag skrivit så många recensioner tidigare. Jag kan absolut begripa förstå att Blizzard inte ville ändra för mycket nu när Overwatch är så tävlingsmässigt och professionellt, men samtidigt har denna titel varit under utveckling i många, många år, men vad vi i slutändan har fått är ett spel som lägger till lite här och där och ändrar den centrala strategin för hur Blizzard ska tjäna pengar, men utöver det då? Ja, det får mig nästan att svettas.

Overwatch 2Overwatch 2
Om du lirat föregångaren kommer du känna dig hemma direkt.
Detta är en annons:

I början av året provade jag Overwatch 2, och redan då var jag lite orolig. Bristen på nytt innehåll i den första betaversionen och den begränsade kommunikationen från Blizzard frustrerade mig verkligen, och det verkade vid den tiden som om spelet var på väg i en riktning där det var svårt att motivera allt detta snack om så väldigt lite. Tack och lov kom sedan tillkännagivandet om att Overwatch 2 skulle vara gratis och att det skulle använda en säsongsbaserad live service-modell med ganska täta innehållsuppdateringar i form av karaktärer och nivåer. Strax därefter blev jag faktiskt sugen på spelet igen.

Nu är vi framme vid lanseringen och den senaste kommunikationen från Blizzard har främst handlat om monetarisering och hur de nya karaktärerna erbjuds i spelet. Vissa har varit frustrerade över den strategin, men det här spelet speglar andra liknande titlar såsom Apex Legends. Overwatch 2 är därför en balansakt av bra och dåliga designbeslut som gör att till och med ett inbitet fan som jag känner något som liknar apati inför denna magnifika uppföljare.

Overwatch 2Overwatch 2
Spelmekaniken är precis lika bra som sist, och potentialen för en höjdare längre fram finns där sedan mer innehåll lagts till.

Det är i slutändan inte värdigt Overwatch 2, för tänk tillbaka på hur gigantiskt det var när det ursprungliga Overwatch släpptes. Visst slutade Blizzard med att lägga ner satsningen på det med nytt innehåll lite för tidigt, delvis för att ägna mer resurser åt... ja, det här, men den här gången börjar vi tyvärr ganska mediokert. Kanske är det då den omvända formeln, så Overwatch 2 blir det mästerverk det borde vara med tiden, och att det stora språng som serien skulle ha tagit kommer ske gradvis, snarare än omedelbart. Det är svårt att säga, men man granskar vad man har i händerna, inte vad det har potential att bli med tiden.

Detta är en annons:

Nåväl, med det sagt, alla de grundläggande egenskaperna som gör Overwatch så utmärkt finns med i Overwatch 2. Det är enormt smidigt, optimerat in i minsta detalj, har många spännande karaktärer, vacker musik, solida spellägen och nu är det lättare att njuta av det med cross-play och cross-saves. fränt, eller hur? Ja, det är verkligen häftigt, och när du spelar Overwatch 2 blir du ständigt påmind om hur stabilt det är från början till slut. Men allt det här, hela grejen, är stulet direkt från Overwatch. Det finns inga banbrytande nya funktioner eller spännande omtolkningar av centrala komponenter. Det finns ingen kampanj för samarbete eller singleplayer, det finns ingen ny berättelse eller spellägen som ger något nytt. Det här är bara Overwatch igen. Det ser ut som Overwatch, känns som Overwatch och låter som Overwatch. Det känns nästan bisarrt eftersom det står "2" överallt, men det går bara inte att se. Som i någon gång överhuvudtaget. Du kan inte se, höra eller känna att det är en uppföljare du lirar.

Overwatch 2
Blizzard kan bättre än såhär, så är det bara.

Visst, det kommer att glädja en del att det nu erbjuds 5v5-strider, men utöver det, Push och ett par justeringar av ett antal hjältar som bara borde ha varit en innehållsuppdatering till originalspelet, så har vi här "lanseringen" av ett nytt spel som är nästan identiskt med föregångaren. Det blir bara konstigare när man tänker på att Blizzard i stort sett slutade utveckla nytt innehåll till det ursprungliga Overwatch för ungefär tre år sedan, så jag undrar vad de hade kunnat åstadkomma om de bara hade fortsatt med det?

Overwatch 2 känns som sagt fantastiskt att spela, men det är också definitionen av oinspirerat, och det är svårt att inte känna sig besviken över att några av världens bästa designers släpper detta som den centrala uppföljaren till ett av de bästa multiplayer-actionspelen någonsin. Att detta är vad gränslös fantasi, uppfinningsrikedom och teknisk skicklighet tillsammans har skapat.

Overwatch 2Overwatch 2Overwatch 2
Overwatch 2 kunde spontant ha varit en uppdatering till ettan.

Samtidigt känns både Junker Queen och Kiriko väldigt bra att spela, och de nya nivåerna får de gamla att verka småtråkiga i jämförelse. Dessutom råder det ingen tvekan om att Blizzard med all sannolikhet kommer skapa en utmärkt spelupplevelse här som lär växa med tiden. Förhoppningsvis läser du den här recensionen, snarare än att bara ilsket titta på siffran 6 längst ner, för det här är viktigt; Overwatch 2 är i grunden fantastiskt, och om du älskade det första spelet kommer den kärleken att fortsätta här.

Men i slutändan känner jag att vi bör och rent av ska förvänta oss mer av Blizzard, av detta team som definierade genren tidigare, men som nu har reducerats till att bara kopiera sig själva.

HQ
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Strålande snyggt, suverän spelkänsla, cross-progression och cross-saves stöds, samma solida grund som ettan
-
Känns inte som en uppföljare, saknar nyheter, mer 2.0 än ett nytt spel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Overwatch 2Score

Overwatch 2

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Blizzards uppföljare är här, men hur står det sig som uppföljare till ett av det senaste decenniets bästa multiplayer-spel?Loading next content