Svenska
Gamereactor
recensioner
Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers

Persona 5 Royal är uppföljaren vi egentligen inte alls hade hoppats på, och som i ärlighetens namn släppts lite för sent...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Att vara ett fan av något kan vara svårt. Persona 5 Strikers fick mig att inse detta. Denna spinoff från Dynasty Warriors-utvecklarna Omega Force är en trogen uppföljare till det kritikerrosade Persona 5, som fortsätter historien från huvudspelet. Det låter som en dröm som går i uppfyllelse, men det tog mig veckor att acceptera den här produkten för vad den är. Jag säger inte att utvecklarstudion gjorde ett dåligt jobb - tvärtom. Det är bara det att jag verkligen hade hoppats på något annat.

Både vad gäller gameplay såväl som spelets berättande är detta en direkt fortsättning på Persona 5. Händelserna tar vid sex månader efter att de psykotiska sammanbrottens händelser avslutats. Phantom Thieves möts i Tokyo för att tillbringa sommarlovet tillsammans. Men några timmar innan deras planer ska dra igång, bevittnar Joker och hans vänner en mystisk fiende som stjäl människors önskningar. Det visar sig att denna incident inte är en engångshändelse utan början på en enorm konspiration som påverkar hela Japan. För att undersöka dessa händelser ska man därför resa genom hela landet i en husbil.

Persona 5 Strikers
Persona-gänget är tillbaka, mycket är bekant med ännu mer är nytt.
Detta är en annons:

Storyn i Persona 5 Strikers följer det ursprungliga spelets formel mycket noga, men på vissa ställen känns det lite bråttom och mindre nyanserat. Slutet på spelet är också lite för långt och den övergripande upplevelsen är mer fokuserad och inriktad på action. Efter 50 timmars speltid får jag starta New Game+, vilket är ungefär hälften av vad Persona 5 har att erbjuda. När det gäller gameplay har Striker mycket gemensamt med originalet. Du läser konversationer, utforskar detaljerade stadsmiljöer och måste ta hand om ditt team för att kunna slåss ordentligt med alla nio spelbara karaktärer.

Den mest uppenbara skillnaden är det realtidsstridssystem som Omega Force har skapat baserat på Personas turbaserade japanska rollspel. I denna nya Musou-hybrid möter Phantom Thieves horder av Shadows på ett 3D-slagfält och skickar dem flygande med våldsamma slag och akrobatiska attacker. Det gäller dock att känna till alla karaktärers styrkor och svagheter för att kunna tillgodogöra dig speldjupet.

Persona 5 StrikersPersona 5 StrikersPersona 5 Strikers
Spelets menyer och HUD är ofta fruktansvärda.

Till exempel kräver många förmågor mana, så du måste tänka noga över hur och när du använder dina färdigheter. Framgångsrika kombinationer, å andra sidan, låter dig släppa loss elementära krafter utan att använda dessa poäng. Detta är viktigt i utmanande strider, eftersom din uthållighet snabbt tar slut, vilket ger dig färre möjligheter. Du kan till och med hoppa över de flesta av beat 'em up-delarna om du tacklar fiendernas svagheter med dina trollformler och därmed kontinuerligt avbryter deras handlingar.

Detta är en annons:

Tyvärr hade jag problem med detta, men så småningom kom jag överens med systemet. Att bekämpa mindre Shadows ger inga utmaningar under den första halvan av spelet, medan bosstrider kräver att du redan förstår rollspelsdelen ingående. Tyvärr hittar Persona 5 Strikers inte den nödvändiga balansen mellan dessa två aspekter, och det kan vara ganska frustrerande. Lyckligtvis lyckas fusionen bättre under de senare delarna, och efter att du har samlat några kraftfullare Personas blir striderna omedelbart mer strategiska. Du måste fortfarande lära dig att läsa dina motståndares rörelser, men striderna mitt i spelet blir gradvis mer dynamiska och roliga att spela.

Persona 5 Strikers
Kararaktärerna är som vanligt kanon.

För att utvärdera den tekniska presentationen hjälper det att titta på utvecklingsprocessen för Persona 5 Strikers. Koei Tecmos utvecklarstudio Omega Force startade aktivt produktionen i slutet av 2016, inte långt efter att Atlus lanserade Persona 5 i Japan. Grafikstilen och ljudet liknar huvudspelet, för Atlus egen Persona-avdelning, P-Studio, hjälpte till med detta. I Japan släpptes titeln för ett år sedan, men lokaliseringsprocessen tog lite längre tid för utländska territorier. Om några veckor är Phantom Thieves senaste äventyr äntligen tillgängligt för alla västerlänningar, men en stor del av projektet känns föråldrade med dagens standard.

Bildkvaliteten ser till exempel väldigt grov ut på 4K-skärmar och flashiga färger används för att måla över texturer med låga upplösningar. Den linjära bandesignen kan inte heller dölja detta faktum, och de röriga menyerna håller verkligen inte måttet och gör det onödigt svårt att hålla reda på vad som händer. I heta ögonblick täcker pratbubblor och handlingskommandon synfältet och distraherar från viktigare saker. När jag spelade Playstation 4-versionen på min Playstation 5 hade konsolen inga märkbara prestandaproblem, oavsett vad som hände på skärmen. Om det fungerar lika smidigt till Nintendo Switch och PC-spelare, kan jag dock tyvärr inte säga något om.

Persona 5 StrikersPersona 5 StrikersPersona 5 Strikers
Det är inte det nya Persona vi hade hoppats på, men hyggligt underhållande ändå.

Genom att titta på några av de andra sakerna som Omega Force har arbetat med under de senaste åren, är det märkbart hur mycket uppmärksamhet Persona 5 Strikers har fått under sin långa utveckling. Studion lyckades framgångsrikt bryta ner ett av de allra bästa (och mest komplexa) rollspelen till Playstation 4 och anpassa det till ett helt annat spelsystem, allt medan spelets teman, historia och karaktärer förblev intakta. Trots att summan av delarna resulterar i en mycket mindre sammanhängande bild i mina ögon, finns det en hel del ögonblick som kommer att ge leenden till seriens fans. Men för att uppskatta dessa behöver du tålamod för att uthärda några svagare punkter längs vägen.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Bra story, varierat gameplay, nya kamrater, massor av fanservice
-
Låga produktionsvärden, obalanserat tempo, usla menyer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Spana in senaste Persona 5 Strikers-trailern

Spana in senaste Persona 5 Strikers-trailern

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

När Omega Force först utannonserade Persona 5 Strikers, var många Persona 5- och Persona 5 Royal-fans tveeksamma. För det är ju trots allt så att Musou-spel är något helt...Loading next content