Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Pikmin 3 Deluxe

Pikmin 3 Deluxe

Nintendos stora höstspel tar oss på vårt minsta äventyr. Johan har försökt överleva en främmande planet och med sina nya Pikminvänner är inget hinder för stort...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Pikmin är sannerligen ett typexempel på Miyamotos vilda geni. Han tog något så alldagligt och banalt som sin trädgård och skapade en fantastisk miljö och ett oerhört glädjeframkallande spel. En stor skara fans har därför länge ropat efter en uppföljare till Switchen men det får dessvärre vänta. Tillsvidare valde Nintendo att fylla sitt höstschema med en upphottad version av seriens tredje del. Pikmin 3 Deluxe ska försöka attrahera en ny skara plantkrabatentusiaster och samtidigt välkomna tillbaka rutinerade utforskare med nytt material. Efter att ha prövat höstens minsta äventyr vill jag nog ändå påstå att Pikmin 3 Deluxe är en av höstens stora spelupplevelser.

Pikmin 3 släpptes för mer än 8 år sedan till Nintendos misslyckade spelkonsol Wii U. Jag säger det med facit i hand då spelkonsolens livstid inte kan summeras som annat än en kommersiell flopp. Men tack vare ett ruskigt starkt spelbibliotek sörjer många konsolens död. Nintendo vet dock vilka guldkorn de sitter på och med Switch har många av oss ändå fått fröjden att erfara dessa bortglömda pärlor som porterats över, och däribland hittar vi just Pikmin 3. Jag hade heller aldrig rört Pikmin 3, faktum är att jag inte rört något spel i serien sedan Gamecube-eran och då kom jag inte ens igenom äventyret. För även om Pikmin ser sockersött ut döljer sig ändå en rätt utmanande spelmekanik och Pikmin 3 Deluxe är inget undantag.

Pikmin 3 Deluxe
Carpe Diem, ledorden som troligtvis finns inristade över rymdskeppsdörren när våra koppaiter gör sitt yttersta för att fånga varje dag...

Låt oss dock börja med berättelsen. Ett gäng koppaiter från Koppai, en himlakropp långt ute i rymden, reser till planeten PNF-404 i hopp om att hitta mat för att rädda sitt hem som lider av svält. Alph, Brittany och Charlie axlar alltså ansvaret för sin världs framtid. Som tur är kryllar planeten av smarriga frukter som de hoppas kunna ta med sig tillbaka, men dessvärre går allt snabbt åt pipsvängen. Rymdskeppet kraschar och pajar, och nu måste de nu raskt reparera farkosten samt samla tillräckligt mycket mat för att kunna bege sig hem. Men världen kryllar av storvuxna utomjordingar som hotar att sluka våra hjältar i ett nafs. Lyckligtvis kryllar planeten av lustiga små växtvarelse, så kallade Pikmin, som är villiga att stötta deras äventyr. Tillsammans med en flock Pikmin har du nu som uppgift att leda koppaiterna genom alla faror och hitta ett sätt att återvända hem som hjältar.

Detta är en annons:

Pikmin är i grunden ett realtidstrategispel, om än ett väldigt unikt sådant, som sätter ens färdigheter på prov. Äventyret utgår från dagscyklar. Medan solen skiner måste du jaga mat och fixa rymdskeppet. Med endast en visselpipa tillhands tar du befäl över de 3 koppaiterna och de hundratals Pikmin du föder upp längs vägen för att framgångsrikt nyttja dagsljuset. Det finns flera olika typer av Pikmin, alla med sina unika förmågor - vissa tål eld och är bättre på att slåss medan andra kan flyga eller simma i vatten - och dessa förökas i takt med att du samlar diverse kroppar från fiender du besegrat eller från knappar som växer på blommor. Genom att koordinera och kombinera deras förmågor måste diverse pussel, fiender och andra hinder överkommas, vilket kan vara ganska tufft. Somliga fiender är nämligen stygga och tuffa och det underlättar inte att mitt samvete skriker av smärta varje gång jag ser en Pikmin slukas. När jag även måste koordinera alla tre karaktärer samtidigt för att effektivisera mina dagar, så sätts mina färdigheter sannerligen på prov. När skymningen väl sveper in över landet vaknar de stora farorna till liv och paradiset förvandlas snabbt till en mardröm. Lyckas du därför inte ta dig tillbaka till basen innan tiden runnit ut dör alla Pikmin som blir strandsatta.

Pikmin 3 Deluxe
Stora stygga fiender väntar runt de flesta hörn, men som tur är kan du ha med dig upp till 100 hjälpvänliga Pikmin samtidigt...

Det finns helt enkelt en hel del djup i Pikmin 3 Deluxes gameplay som är ett kvitto på spelseriens styrka. Vare sig jag försöker komma åt citronen som gömmer sig i trädet, slåss mot skoningslösa fiender eller utforskar välden, njuter jag av att få dela tiden tillsammans med mina Pikmin. Jag kan inte minnas en tråkig sekund, vilket verkligen talar för variationen och spelglädjen som Pikmin 3 Deluxe faktiskt erbjuder. Tråkigt nog är storyn för kort. Det tog endast drygt 15 timmar för mig att resa hem och jag tycker verkligen att det finns mer utrymme för fler miljöer och mer sällskapstid ihop med mina nya växtvänner innan vi beger oss tillbaka till Koppai. Istället för en utdragen story hoppas utvecklarnas att du vill ta dig an äventyret ånyo. I Pikmin 3 Deluxe gäller det som sagt att vara rapp och effektiv. Allt går på tid och antalet frukter du lyckas hitta i förhållande till antalet speldygn det tar dig att klara äventyret avgör hur framgångsrik du varit. På så vis vill Pikmin 3 Deluxe uppmuntra dig att spela om kampanjen för att bräcka ditt tidigare rekord, vilket ändå tilltalar mig då jag lämnades med mersmak.

Även om jag nyligen prisade upplevelsen och spelmekaniken så blev jag faktiskt väldigt grinig emellanåt. Spelkontrollen är nämligen rätt bökig, framförallt vid intensiva strider då jag kämpar mot klockan. I stressfulla situationer blir det svårt att attackera rätt fiende med rätt Pikmin och att parallellkontrollera allt och alla är otympligt. Visst, på en skala från 1 till 10 är min koordinationsförmåga -5 men förvänta dig inte en lika träffsäker eller intuitiv spelkontroll som du vanligtvis får med ett realtidsstrategispel på PC. Det finns även ett par irriterande buggar jag stötte på ett antal gånger i min genomspelning. Titt som tätt frös mina Pikmin och hur högt jag än blåste i min visselpipa reagerade de aldrig utan fick gå sina öden tillmötes vid skymningen. Två gånger dog närmare 30 av mina små vänner till följd av detta och ett par fler gånger dog endast någon enstaka Pikmin. Lyckligtvis är det inte några spelförstörande buggar, men det sker likväl tillräckligt frekvent för att påverka min spelupplevelse och för att vara en remake av ett 7 år gammalt spel hade jag önskat att sådant slipats bort.

Detta är en annons:
Pikmin 3 Deluxe
Pikmins är så söta att jag känner mig som en hemsk kapten, ett fasansfullt monster, en hjärtlös diktator varje gång jag ser mina nyfunna vänner dö till följd av mitt bristande befälhavande. Pikmin 3 Deluxe lyckas sannerligen engagera mig genomgående på ett fantastiskt vis...

Men istället för att finslipa bort alla buggar och uppdatera texturerna har de glädjande nog bakat in en hel del trevliga nyheter. Nintendo har faktiskt inte bara rullat tummarna och återutgett en klassiker i föråldrat skick utan nytt intressant material denna gång. Pikmin 3 Deluxe inkluderar en del spännande tillskott. Den största nyheten är epilogen så väl som prologen med Olimar och Louie från Pikmin 1 samt 2 i huvudrollen. På förhand lät det otroligt lovande men i verkligheten är det dessvärre inte nämnvärt mycket storymaterial samtidigt som kartorna från huvudäventyret återanvänts. Prologen och epilogen är istället diverse utmaningar där du måste samla så mycket poäng som möjligt för att kunna klättra på de globala rankingtabellerna. Du, precis som jag, kanske hoppades på mer men jag kan trösta dig med att dessa utmaningar i alla fall är underhållande men är gissningsvis inte för alla. Ogillar du poängskördande och speedrunning så lär Pikmin 3 Deluxes nya spelläge knappast få det att vattnas i munnen hos dig.

Å andra sidan kan du nu spela hela kalaset ihop med en vän. Har du en vän över kan ni tillsammans ge er i kast med att rädda koppaiterna och det fungerar överlag smärtfritt. Jag rekommenderar dock inte att spela med en joy-con vardera i och med att spelkontrollen är otymplig som den är, men om ni har två handkontroller vankas det säkerligen en massa skoj. Dessvärre går det ej att spela ihop med en vän online. Varför Nintendo inte utnyttjat onlinefunktionen vi Switchägare betalat för är ett stort frågetecken. Om du därför hoppats kunna utöva social distansering och samtidigt spela Pikmin 3 Deluxe med en vän, får ni helt enkelt se till att sitta på varsin sida av soffan istället.

Pikmin 3 Deluxe
Delad glädje är dubbel glädje, men i dessa Coronatider hade det självklart varit trevligt och man kunde spela co-op online...

Men överlag är det trots allt mycket goda tillskott till spelet som introducerats. Utöver det jag tidigare nämnt kan du nu välja mellan tre olika svårighetsgrader, jaga achievements och dela äventyret med hela familjen tack vare fler sparfiler. Överlag så är Pikmin 3 Deluxe ett riktigt skojigt spel, den extremt charmiga designen är svår att inte älska och den robusta spelmekaniken väger upp för spelets övriga brister. Om du spelat Pikmin 3 tidigare så kanske det inte är lika lukrativt att göra resan ännu en gång. De nya spellägena kommer sannerligen inte få alla veteraner att återvända för ännu en runda. Men för majoriteten Switch-ägare som missat detta lilla äventyr är Pikmin 3 Deluxe en fantastisk introduktion till serien och allt nytt material är en massa bra pluspoäng.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
fantastisk spelmekanik, supercharmig design, trevliga tillskott
-
bökig spelkontroll, störande buggar, kort story, co-op saknar onlinestöd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Pikmin 3 DeluxeScore

Pikmin 3 Deluxe

RECENSION. Skrivet av Johan Jolin

Nintendos stora höstspel tar oss på vårt minsta äventyr. Johan har försökt överleva en främmande planet och med sina nya Pikminvänner är inget hinder för stort...

9
Pikmin 3 Deluxe kommer till Switch i oktober

Pikmin 3 Deluxe kommer till Switch i oktober

NYHET. Skrivet av Johan Jolin

Nintendo har varit väldigt tysta av sig den senaste tiden. Samtidigt som både Sony och Microsoft håller på att brösta upp sig och försökt övertala dig att köpa deras...Loading next content