Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Professor Layton and the Spectre's Call

Professor Layton and the Last Specter

Ett skuggliknande jättespöke ödelägger hus efter hus i byn Misthallery. Invånarna är som paralyserade inför detta hot. Ännu en gång faller det på Laytons lott att reda upp i röran

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är svårt att ha något nytt att säga om det senaste spelet i en spelserie som vägrar förnya sig. Det fjärde DS-spelet med Professor Layton är precis lika bra som sina tre föregångare. Det är bekvämt, klurigt och utan överraskningar. Det kanske låter som kritik från min sida, men bristen på utveckling känns egentligen inte som ett större problem. Professorn hittade formen redan i första spelet. Vi har sedan vårt första möte avnjutit hundratals små tankenötter tillsammans och jag ser redan fram emot ännu fler.

Om jag skulle framtvinga förändring så skulle jag slåss för formatbyte. Kluriga gåtor i tre dimensioner till 3DS, eller kanske ännu hellre: högupplösta gåtor till Ipad eller Vita. För det enda som börjar kännas lite gammalmodigt är bildgåtorna med sin tråkiga suddighet. De flesta gåtor hade kunnat göras betydligt tydligare på en högupplöst skärm. Dessutom hade den charmiga tecknade stilen känns ännu lite fräschare om utvecklarna haft några extra pixlar att jobba med.

Spectre utspelar sig flera år innan de tidigare spelen. Professorn är yngre och Luke är en förvånansvärt introvert snorunge som inte riktigt hunnit växa in i sitt äldre äppelkäcka jag. Det passar mig som hand i handske. Luke har med sin peppiga attityd alltid varit som en vagel i ögat. Här är han mer återhållsam.

Professor Layton and the Spectre's Call
Ånej, en jättelik demon som ödelägger ett helt samhälle! Sätt genast på tekannan.
Detta är en annons:

Som vanligt är det en by med imbecilla pajasar som behöver räddas. Denna gång från en stor skuggvarelse som terroriserar staden. Övernaturliga ting? Bah, säger professorn som tror på logik, vetenskap, svaga kvinnor och starkt te. Här gäller det att grundligt utforska omgivningarna för att hitta en trovärdig förklaring till eländet.

Precis som i tidigare spel är alla människor man möter nästan obehagligt intresserade av pussel och små tankenötter. Om du praktiserar professorns motto " inga gåtor får lämnas olösta" så har du ett rejält gäng timmar framför dig. Oavsett samhällsklass, kön eller ålder; alla du möter har en tankenöt i bakfickan.

Professor Layton and the Spectre's Call
Om du inte äger spelet själv kan du tillverka detta pussel av små pappersbollar, kartong och tejp. Så kan du försöka lösa det med instruktionerna ovan. Mycket nöje önskar Gamereactor.

Det största mysteriet finns dock inte i spelet, utan i lokaliseringen av Professor Layton and the Last Specter. I resten av världen utanför Europa finns det nämligen ett extra spelläge som det inte verkar som om vi får njuta av. Det kallas "Professor Layton's London Life" och är som ett Animal Crossing-liknande spel som utspelar sig i London. Varför inte vi får ta del av detta vet jag inte. Ett annat mysterium är att spelet vi fick skickade till oss inte var den europeiska versionen, jag har spelat den amerikanska. Där Professor Layton's London Life alltså finns tillgängligt. Vad säger du om det, professorn?

Detta är en annons:
Professor Layton and the Spectre's Call
Nu verkar det inte som vi kommer att få njuta av detta spelläge, men en bild från Professor Layton's London Life kan vi bjuda på.

Naturligtvis har jag inte tagit med spelläget i beräkningen och betyget jag sätter blir högt även om vi européer verkar bli snuvade på denna konfekt. Det huvudsakliga spelläget duger gott till att generera ett högt betyg och professorn är i högform, precis som han varit länge nu. Så länge Level 5 fortsätter att leverera nya gåtor så kommer jag att göra mitt bästa för att lösa dem.

Professor Layton and the Spectre's Call
Professor Layton and the Spectre's Call
Professor Layton and the Spectre's Call
Professor Layton and the Spectre's Call
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Trevliga gåtor, mycket innehåll, läcker design, atmosfäriskt, härliga karaktärer
-
Lite suddig grafik i vissa gåtor
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • robomon
    Professor Layton får ingen vila. På tre spel har den höghattade gentlemannen löst ett flertal mordfall, varit i framtiden samt mött hundratals... 9/10

Relaterade texter

Professor Layton and the Last SpecterScore

Professor Layton and the Last Specter

RECENSION. Skrivet av Love Bolin

Ett skuggliknande jättespöke ödelägger hus efter hus i byn Misthallery. Invånarna är som paralyserade inför detta hot. Ännu en gång faller det på Laytons lott att reda upp i röran...Loading next content