Svenska
Gamereactor
recensioner
Project X Zone 2

Project X Zone 2

Klassiska figurer från Sega, Capcom och Bandai Namco återförenas på nytt i Nintendo 3DS-exklusiva uppföljaren till Project X Zone...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det är svårt att tänka sig ett mer stjärnspäckat spel än Project X Zone 2. Här trängs de största namnen från serier som Street Fighter, Tekken, Shenmue, Fire Emblem, Resident Evil, Devil May Cry, Yakuza, Ace Attorney, Streets of Rage - bara för att nämna några. Kort sagt det bästa Bandai Namco, Capcom och Sega har att bjuda på.

Att det är en uppföljare märks tydligt och det påminner såklart om föregångaren med ett strategirollspelsupplägg som annars för tankarna till Fire Emblem och Final Fantasy Tactics, komplett med ett stridssystem som lånar lite från fightinggenren. Allt detta ger ett mer än godkänt speldjup. I takt med att du kämpar dig fram genom äventyret får du veta i vilken ordning du ska göra dina attacker, hur de ska tajmas och så vidare för att bygga upp högsta möjliga multiplikator, samtidigt som du lär dig välja rätt radarpartner för bästa tänkbara support. Du ska såklart även handla utrustning, uppgradera förmågor och välja bonusar för att maximera dina figurer.

Project X Zone 2Project X Zone 2
Det vankas massor av kära återseenden och ljuvlig fanservice.
Detta är en annons:

Själva slagfälten är lite annorlunda upplagda med realtidsinslag för att skapa variation bland alla statiska rutnät du annars navigerar bland. Hur du positionerar dig, vilken höjd du står på, tänkbara supportkombinationer och om du håller ihop din grupp (vilket ger hög slagstyrka men utsatthet för kontringar) är faktorer som alla påverkar oddsen att lyckas. Det finns hela tiden många saker att ta hänsyn till, och det var först efter flera spelade timmar jag kände att jag hade full kontroll över spelsystemet, något alla inte lär uppskatta. Men Project X Zone 2 är inte lika svårt som många andra strategirollspel och du får gott om helande föremål och möjlighet att återhämta dig, så trots att du inte behärskar allt så går det att ta sig framåt.

HQ

Sägas ska att det här är ett spel vars existens främst handlar om fanservice. De flesta västerlänningar lär bara känna igen ett fåtal av de figurer som finns representerade (kan du dem alla så är det bara att applådera!), men det är kul att stifta nya bekantskaper och jag myser åt de gånger jag stöter på kära figurer som sedan länge varit försvunna från spelvärlden och dömda till ett öde i någon dammig retrovrå. Det är en salig blandning av nytt, gammalt och obskyrt som jag verkligen uppskattar.

Fanservice kan dock vara något av ett tveeggat svärd. Medan det är kul att återigen få spela Ryo Hazuki, så är han här en ynklig supportfigur vars story bara är en referens till de mest uttjatade Shenmue-flosklerna du kan komma på. Denna behandling gäller inte alla, men det påminner stundtals lite om en välgörenhetsgala där gamla artister får spela sin mest kända låt och sedan riva av ett ostigt gemensamt framträdande.

Detta är en annons:
Project X Zone 2Project X Zone 2
Det tar tid att lära sig spelsystemet, vilket kompliceras extra av bristfälliga instruktioner.

Dessutom kan jag inte säga att jag är direkt lyrisk över replikerna och de utdragna dialogerna. Storyn är givetvis är något nonsensbetonad, vilket inte är så konstigt med tanke på att så många spel och figurer bara slungats ihop i en hög, men det skulle ha behövt trimmats mer. Själva storyn för tankarna till multiversumavsnitten i Family Guy där Brian och Stewie reser till allehanda tidsåldrar och pratar med varandra om vad som händer. Tänk dig att du kastar in något dussin figurer till i smeten så förstår du kanske hur rörigt det blir och hur oviktigt mycket faktiskt känns, även om det såklart finns några guldkorn.

Nu låter det säkert som att jag är negativ, men det är värt att poängtera att din behållning av spelet till stor del kommer av hur pass bekant du är med figurerna som är medverkar. Om du spenderat din beskärda del tid med spel som Darkstalkers, Namco x Capcom, Sakura Wars, Star Gladiator och .hack - så kommer du ofelbart ha roligare åt dialogen än jag hade. Men trots det kunde jag skratta gott åt ninjadialogerna mellan Hotsuma och Strider Hiryu, jag njöt åt att få återse Ryo Hazuki och Ulala, medan Ada, Leon, Chris och Jill är dödligt seriösa och meningsskiftena mellan Jin, Kazuya och Heihachi är bara för ljuvliga. Och vem gillar inte Goro Majima? Eller Phoenix Wright för den delen. Och det var såklart kul att återse Kos-Mos igen. En massa fanservice som sagt, men det kräver att du är bekant med dem för att se tjusningen. Vare sig du växte upp med NES, Mega Drive, Playstation, Dreamcast eller Xbox så lär du få en massa ljuvliga återseenden iallafall.

Tempot hackas tyvärr upp av de långa dialogerna och det dröjer länge mellan varje gång innan det vankas faktiskt spelande igen. Tempovariationerna kunde helt klart vara bättre, men det år å andra sidan något denna genre ofta lider av. Här är det dock värre än i något annat spel, men är du bara nog insatt finns hur mycket som helst att hämta. I synnerhet om du älskar spel från Sega, Capcom, Bandai och Namco.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Superb fanservice, djupt spelsystem, suveräna animationer, intressant spelupplägg, massor av innehåll
-
Kopiösa mängder dialog, saknar utmaning, slarviga menyer, bristfälliga instruktioner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
12 minuter med Project X Zone 2

12 minuter med Project X Zone 2

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har fått en ny, osedvanligt mastig trailer fullsmockad med gameplay. Spelet ifråga är Project X Zone 2 där Bandai Namco, Capcom och Sega låter sina mer kända (och ett...

0
Project X Zone 2 får släppdatum

Project X Zone 2 får släppdatum

NYHET. Skrivet av Fredrik Säfström

Bandai Namco har meddelat via Twitter att deras Project X Zone 2 kommer att släppas i Europa den 19 februari. För alla er som inte har bekantat er med spelserien sedan...

0
Massor av nya Project X Zone 2-screenshots

Massor av nya Project X Zone 2-screenshots

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

När det kommer till kategorin fanservice är det få spel som kan matcha det Project X Zone-serien har att erbjuda. Det är ett strategirollspel med de mest populära...Loading next content