Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Puyo Puyo Tetris

Puyo Puyo Tetris

Två av världens största pusselserier slås samman i en märklig crossover som tillsammans skapar något större. Jonas Mäki har recenserat vråljapanska Puyo Puyo Tetris...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det är extremt färgglatt, har skrikigt ljud och ser ut som något hämtat från ett Bollibompa-på-steroider. Men låt dig inte luras, Puyo Puyo är ren ondska och har ett betydligt djupare och på flera sätt fiffigare spelsystem än de flesta andra pusselspel. Det är dessutom väldigt lämpat för lokal multiplayer och när Sega nu gjort en crossover med Tetris så finns all anledning att djupdyka ner i härligheten.

Puyo Puyo Tetris
Puyo Puyo Tetris är lika roligt ensamt som på flera spelare.

Egentligen är kombinationen rätt märklig. När det görs en crossover på Batman och Spider-Man så är det två olika superhjältar som gemensamt bekämpar skurkar med olika metoder. Det blir roligt och originellt eftersom de kommer från varsitt konkurrerande serieuniversum. I fallet Puyo Puyo är det som att kombinera 'Fia med knuff' och Schack eller Uno med poker med hänvisning till att de är sällskapsspel.

Detta är en annons:

Det borde verkligen inte fungera att bygga Puyo Puyo bland alla Tetris-rader på skärmen - men det gör faktiskt det. I spelläget Fusion blandas bitarna friskt utan rim och reson och dina kompletta Tetris-rader kan sabbas av kulörta slemblobbar tillhörande ett helt annat spel. För att överhuvudtaget göra det hanterligt kan du med Tetris-bitar mosa slemblobbarna rakt under dig, men då saboterar du samtidigt poäng för dig. Det är först när du spelar båda systemen samtidigt och plockar bort Puyos och Tetris-rader som combo-poängen börjar röra på sig och leder till fina highscores.

Puyo Puyo Tetris
Gillar du klassisk spelmusik har du något att se fram emot.

Men innan jag fortsätter är det på sin plats att faktiskt presentera Puyo Puyo, en serie som i Japan är hur stor som helst, men som aldrig riktigt fått fotfäste i väst. Några av er är dock kanske gamla nog att minnas Dr. Robotnik's Mean Bean Machine, vilket släpptes till Mega Drive tidigt 90-tal. Det var Puyo Puyo med temat utbytt mot Sonics underbara värld. Sedan dess har det varit mestadels tyst, trots att Sega själva tog över både utveckling och rättigheterna tidigt 2000 från Compile.

För min egen del började bekantskapen med Puyo Puyo när jag spelade det fjärde spelet i serien, Puyo Puyon, till min importerade Dreamcast. Det som framför allt fick mig att fastna var det faktum att det gick att spela med fyra stycken lokalt samt twisten med att du väljer en person att spela som med superkrafter som påverkar pusslandet. Det i kombination med ljuvlig design och ett upplägg som bäst kan liknas vid Dr. Mario fick mig att fastna och sedan dess är det en pusselfavorit.

Detta är en annons:
Puyo Puyo Tetris
Storyn är underbart bisarr och mest en ursäkt för att få spela Puyo Puyo och Tetris, men utmaningarna är många och fiffiga. Synd bara på de horribla rösterna.

Tetris å sin sida behöver knappast någon presentation, men Puyo Puyo Tetris är mig veterligt första gången någon på allvar försökt göra något slags story kring det. Den är precis så vansinnig som du kanske kan föreställa dig från ett vråljapanskt pusselspel med skrikande maskotar, lika skrikande mangaflickor och hunsade mangapojkar. Ändå fungerar det hjälpligt, inte så mycket för storyns skull, utan för att det finns ett till synes oändligt antal orsaker för huvudpersonerna att spela Puyo Puyo eller Tetris (eller en kombination), vilket deklareras innan varje match.

Själva storyläget erbjuder en hel del mat, i synnerhet för den som tänkt spela själv. Storyn är som sagt inte det viktiga, utan snarare själva spelandet där varje ny runda är utformad som en utmaning med highscore-lista och ranking. Själv vill jag ha tre stjärnor (högsta ranking) i allt, men bara att spela igenom storyn tog mig gott och väl fem timmar. Att sedan bygga på med de tre stjärnorna är jag inte klar med ännu, efter lätt 15 spelade timmar i detta läge. De renodlade Tetris-utmaningarna går ofta galant för de som är uppväxta med Alexey Pajitnovs geniala spel. Visst är det bitvis svårt, men det är när det kastas in Puyos hjärnan blixtsnabbt tvingas tänka och lära om som det blir svårt.

Puyo Puyo Tetris
Detta är ett fullkomligt klockrent partyspel.

Det här gör underverk för variationen. Det är verkligen två tämligen olika spel som du hela tiden växlar mellan, och som tillsammans skapar ett tredje spel som du också behöver justera om fokus för. Som jag skrev ovan borde det inte fungera, men faktum är att Puyo Puyo Tetris är direkt briljant. Det liknar inget annat och istället för att "bara" vara en samling med två bra pusselspel så får man en väldans massa mervärde.

Men det går inte blunda för det faktum att både Puyo Puyo och Tetris är väldigt bra spel var för sig och går såklart att spela på så sätt. Och till Switch är det direkt larvigt fiffigt att kunna lira tillsammans med upp till fyra personer i dessa båda klassiker, det lyfter dessa båda spel till nya nivåer. Att köra multiplayer i Tetris är såklart inget nytt, men det görs så oerhört bra i Puyo Puyo Tetris som också har en föredömligt tydlig japansk design - att det blir något större än komponenterna var för sig.

Puyo Puyo Tetris
Puyp Puo och Tetris blandas utan rim och reson, allra roligast är spelläget Fusion.

Lägg till detta att det sedan finns en väldans massa roliga spellägen som skänker ytterligare variation och ett rysligt bra träningsläge och du börjar kanske ana varför jag tycker detta känns som ett tämligen komplett paket. Puyo Puyo är bättre än tidigare utgåvor och Tetris är också bättre än tidigare utgåvor. Om det räcker för att motsvara prislappen måste såklart var och en avgöra, men klart är att den som vill ha ett komplett pusselspel som räcker riktigt länge och/eller ett roligt multiplayer för lokalt spelande har blivit bönhörd.

Kort sagt vill jag utfärda den varmaste av köprekommendationer för pusselspelsfans där två av världens bästa pusselspel samsas och tillsammans skapar något mycket större. Det här är precis den typ av spel som visar varför Switch är ett så nödvändigt och oefterhärmligt format genom att erbjuda samma och helt olika upplevelser beroende på om du spelar hemma eller på flyget.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Nytt genialt spelläge, underbar lokal multiplayer, långt storyläge, bra träningsmöjligheter, suverän musik, extremt högt återspelningsvärde, mysig design
-
För högt pris, outhärdliga röster
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Puyo Puyo TetrisScore

Puyo Puyo Tetris

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Två av världens största pusselserier slås samman i en märklig crossover som tillsammans skapar något större. Jonas Mäki har recenserat vråljapanska Puyo Puyo Tetris...

3
Såhär spelar du Puyo Puyo Tetris

Såhär spelar du Puyo Puyo Tetris

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

På fredag nästa vecka släpps Puyo Puyo Tetris, ett spel där de båda populära pusselserierna drabbar samman i en crossover. Låter märkligt? Det är det också, men...

4
Puyo Puyo Tetris-demo ute nu till Switch

Puyo Puyo Tetris-demo ute nu till Switch

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi älskar Tetris, vi älskar Puyo Puyo, vi älskar lokal multiplayer, vi älskar udda japanska spel och vi älskar färgglad grafik. Därför ser vi såklart extra mycket fram...

2
Premiärdatum spikat för Puyo Puyo Tetris

Premiärdatum spikat för Puyo Puyo Tetris

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Segas Puyo Puyo Tetris har funnits ute i Japan ett bra tag, men nu är det äntligen på väg även till Europa. En ny trailer har nämligen släppts som bland annat visar upp...Loading next content