Svenska
Gamereactor
recensioner
Ravenlok

Ravenlok

Alice i Underlandet får ännu en gång agera inspiration, och nya äventyret Ravenlok gör mycket rätt för att få den klassiska sagan att komma till liv på nytt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Att nya actionäventyret Ravenlock är byggt för en yngre publik är uppenbart direkt från start. Med sin charmiga design och sagolika utformning är det lätt att se hur barn och ungdomar kan förtrollas, och tillsammans med den minimala utmaningen blir det än mer tydligt att utvecklaren Cococucumber ämnar att underhålla utan något motkrav om prestation. Även för de äldre finns här dock en trevlig munsbit att ta till sig, och om lättsamma sagor är din grej så är chansen stor att Ravenlok kommer falla dig i smaken.

Ravenlok
Grafiken och den medföljande stämningen är underbar.

Du axlar rollen som en liten flicka (som du får namnge själv) och efter en kort prolog så färdas du till ett magisk land som styrs av en ondskefull drottning. Om premissen påminner om Alice i Underlandet så är det för att spelet delar mycket designtänk och upplägg med den odödliga klassikern. Här blandas det nämligen friskt mellan galna miljöer, tebjudningar med kaniner och kortleks-människor, och man lyckas verkligen hamra hem känslan av att befinna sig i ett magiskt rike där allt är möjligt.

Detta är en annons:

Just den briljanta designen, och framför allt den bedårande grafiken, förstärker givetvis upplevelsen till sitt yttersta, och precis som med studions tidigare titlar (Echo Generation, Riverbond) så är det en blockig voxel-look man satsar på som både andas enkelhet och finess. Nivåerna i sig är förvisso tämligen små och simplistiska i sin utformning, men det öppnar å sin sida upp till mer detaljarbete där såväl för- som bakgrunder får lov att komma till liv.

Ravenlok
Du kan aldrig styra kameran helt fritt utan för det mesta bestämmer utvecklarna vart du ska titta.

Spelmässigt så blandar Ravenlok en magrare variant av peka & klicka-äventyr med regelrätt hack 'n' slash-action, och du kommer varva sökandet efter unika föremål med att hamra på anfallsknappen som om det inte fanns någon morgondag. Utmaningen är förövrigt snudd på obefintlig, och både när det kommer till pussel och bataljer så kommer du möta enklast möjliga motstånd. Du kommer visserligen ta dig an en hel del bossar och uppgradera ditt arsenal med nya attacker, men överlag så räcker det verkligen att slå febrilt på X-knappen för att nå framgång, och då man dessutom automatiskt pausar spelet varje gång man ska konsumera hälso-portioner eller kasta projektioner så behöver du sällan tänka kvickt eller bemästra svåra finger-baletter.

Ravenlok
Living next door to Alice.
Detta är en annons:

Om utmaningen i Ravenlok är av det lättare slaget så matchar man med en speltid som inte kräver för mycket av en som konsument heller. Mellan tre-fyra timmar skulle jag säga att det tar att nå eftertexterna, och då har man dessutom med en stor sannolikhet plockat på sig en majoritet, om inte alla, av spelets så kallade achievements. Är man yngre och mer ovan vid spel överlag så kan man givetvis klämma fram någon ytterligare timma eller två, men för vad man vill förmedla med sin linjära saga så passar spellängd, upplägg och presentation snudd på perfekt i detta mindre format.

Musiken förtjänar sedan lite extra lovord då man bjuder på en del trevliga toner under resan gång. Ett par melodislingor är kusligt medryckande och överlag så håller soundtracket en väldigt hög nivå. Det är däremot lite synd att den övergripande ljudbilden inte håller samma kvalitet. Karaktärerna är som exempel inte förädlade med några egna röster och ens svärdshugg låter mer som blöta strumpor som slungas mot en sängram än vässat stål som träffar sitt mål. Det är inget som kommer påverka spelbarheten på något sätt såklart, men när man målar upp en sådan trevlig sagovärld att utforska så hade det varit trevligt med ett mer levande ljudlanskap att ta del av.

Ravenlok
Bosstriderna är pampiga, men ytterst enkla att bemästra.

I slutändan är dock Ravenlok ett kort, men ytterst trevligt äventyr att tillbringa tid tillsammans med, och har du barn så kan detta vara en ypperlig titel att upptäcka ihop. Utmaningen är minimal, men stämningen är på topp, och även om det finns en del brister i presentationen så ser den korta speltiden till att de dåliga aldrig hinner överskugga det positiva. Detta är därtill ett klockrent tillskott till Xbox Game Pass, och vill du slunga dig ner till Underlandet ännu en gång så är Ravenlok väl värd din tid med sina charmanta tokigheter och finurliga galenskap.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Trevlig saga. mysig grafik, perfekt spellängd, medryckande soundtrack
-
Noll utmaning, inga röstskådespelare, platt ljudbild
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
RavenlokScore

Ravenlok

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Alice i Underlandet får ännu en gång agera inspiration, och nya äventyret Ravenlok gör mycket rätt för att få den klassiska sagan att komma till liv på nytt...

0
Ny mysig gameplay-trailer till Ravenlok

Ny mysig gameplay-trailer till Ravenlok

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

En ny trailer för det kommande indiespelet Ravenlok ger oss en smygtitt på dess gameplay. Ravenlok är ett fantasy-actionäventyr vars omedelbara huvudinspirationskälla...Loading next content