Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
recensioner
After Burner: Black Falcon

After Burner: Black Falcon

Sega återupplivar ännu en gammal arkadklissiker. Något vi så klart tackar för, inte minst eftersom det faktiskt är riktigt skoj


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Efter några rent ut sagt bedrövligt dåliga år för Sega, där det bästa de släppt varit spel de gett ut åt andra utvecklare, tycks man vara redo att återuppta sin gamla mästarroll igen. Inte för att After Burner: Black Falcon på något vis är ett mästerverk, utan för att man börjat rota bland sina många klassiker i backkatalogen och ta fram dem igen för att låta nya generationer uppleva dem.

Exempel på vad jag menar är hur Out Run 2 släpptes efter decennier av väntan, att ett nytt Golden Axe utannonserades förra året, att en viss drömdemon är på gång till Wii och att Sega Rally äntligen är på väg tillbaka. Visst, det blir inte alltid lyckat som när Altered Beast visade sig bli lika outhärdligt värdelöst som sin föregångare och Shinobi inte ens var en blek skugga av Ninja Gaiden. Men ändå.

Och även halvt bortglömda PSP får sin beskärda del av Segas nyvunna självförtroende i form av kommande Crazy Taxi: Fare Wars och nu alltså även After Burner: Black Falcon. För er som inte var med när det begav sig är det en riktigt klassisk serie Sega nu dammar av, för spelserien debuterade faktiskt redan 1987 i japanska arkadhallar i en tid då filmen Top Gun var så trendig att ansökningarna till det amerikanska flygvapnet ökade med flera hundra procent.

After Burner: Black Falcon tar vid precis där föregångarna slutade för runt 15 år sedan, vilket i klartext betyder att det vankas tokösig action när du flyger med ditt flygplan längs en förutbestämd rutt där du hela tiden bombarderas av fan och hans moster samt mycket mer därtill. Det är också lika lättsamt som förr med färggrann grafik, rockiga gitarrer och en allmänt avslappnad attityd till det mesta. Eller vad sägs om hårda strider i smala dalgångar och våghalsiga stunts genom vulkaner - vilket ändå bara är ett axplock av vad som komma skall.

Spelet kring terrorgruppen Black Falcon som kommit över 13 experimentiella flyg, ännu inte avsedda för marknaden. Ditt jobb är såklart att återerövra dem, vilket du gör genom att bomba dig fram genom 24 matiga banor. Och som du får bomba. Var du än är bara väller fiender emot dig och även om After Burner: Black Falcon inte är tillnärmelsevis lika svårt som sin föregångare, är det fortfarande en rejäl utmaning. Just denna typ av snabb, enkel action är för övrigt perfekt för det bärbara formatet eftersom den är lätt att plocka upp för en kortare spelsession när man känner för det.

Dessvärre är inte After Burner: Black Falcon helt perfekt dock, där största skurken är den lilla analoga plattan som finns på din PSP. Sega har nämligen inkluderat analogt stöd så gott det går och att spela med styrkrysset ger inte riktigt den precision som behövs. Och den lilla analoga plattan är i sin tur näst intill oanvändbar, vilket gör att jag inte upplever något bra sätt att få riktigt bra kontroll över spelet.

Att spela igenom After Burner: Black Falcon tar ingen längre stund, utan spelet är förhållandevis kort. Lyckligtvis är det precis den typen av spel man inte kommer att tröttna på och faktiskt vilja spela det mer än en gång. Dessutom finns några enklare former av både samarbetslägen samt multiplayer, vilket kan underhålla kortare stunder.

Trots vissa spelmässiga brister är jag ändå förtjust i After Burner: Black Falcon och tycker att det fyller ett stort tomrum i spelutbudet till PSP. Det är snabbt, häftigt, roligt, utmanande och det är skönt färggrant på ett sätt som påminner om dess ursprung i arkadhallarna sent 80-tal. After Burner: Black Falcon är långt ifrån perfekt, men stundtals helt fantastiskt roligt och det tycker jag absolut gör det köpvärt för fler än gamla retroveteraner.

After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
After Burner: Black Falcon
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Varierade banor, härlig design, frenetisk action, lagom utmanande
-
Aningen kort, vissa problem med spelkontrollen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här
Gamereactor

Tidningen

More

Copyright 1998-2018 - Utgiven av Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Denmark.