Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Gum+

Gum+

En människa gjord av klistrigt gummi använder sina krafter för att lösa pussel. Vi har testat Gum+.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

I en spelvärld som försöker bli allt mer komplex med djuprotade spelsystem, oändliga progressionsscheman och avancerad grafik är det ibland skönt att gå tillbaka till grunderna och uppleva något simpelt. Gum+, det charmiga indiespelet från utvecklaren Elsewhere, försöker göra just detta, och med en upplevelse som lägger alla sina ägg i en enda korg lyckas man förvånansvärt bra med att underhålla från start till mål.

Gum+
Grafiken matchar spelbarheten - simpel.

Grafiken är visserligen ful som stryk, men den är medvetet gräsligt för att vara enkelt att utveckla samtidigt som det dra inspiration till spelmediets första titlar. Att urskilja vad som är vad på skärmen är nämligen precis lika besvärligt som det garanterat var i slutet på 70-talet och början på 80-talseran, men även om det sannerligen inte kommer vinna några skönhetspriser så finns här en nostalgisk charm som är svår att klaga på. Som tur är behöver man dessutom inte se så noga vad pixlarna på skärmen försöker efterlikna då det knappt finns någon story att tala om samtidigt som spelbarheten är förrädiskt simpel. För berättelsen handlar om en trollkarl som skapar en gummi-människa, men efter att trollkarlen råkar sugas in i en främmande portal lämnas den klistriga varelsen utan någon herre att tjäna. Åren rullar därefter förbi och tillslut väljer gummi-mannen att bege sig utanför slottets skyddande murar och leta efter svar och nya äventyr.

Gum+
Berättelsen är inte djup, men charmig.

Som du kanske förstår så är det du, spelaren i fråga, som kommer styra denna sladdriga monsterskapelse, och dennes klistriga natur är sedan ett fundamentalt tillägg till hur äventyret kommer utspelas. Du kommer nämligen behöva klara mängder med olika nivåer där målet är att ta dig mot en utgång. Flertalet hinder finns dock i din väg mot detta mål, och genom att trycka upp din kropp mot olika blockader kan du flytta dem runt i miljön. Det hela blir som ett pussel där man måste lista ut vilken ordning man måste göra saker, och då man alltid fastnar i diverse föremål när man tar sig fram blir det snabbt klurigt vad man måste göra först. Nivåerna är däremot för det mesta otroligt små och med en tillhörande lösning som stirrar dig rakt i ansiktet. Detta gör att man ständigt balanserar mellan att känna frustration över att missa det uppenbara samtidigt som man alltid känner att man är ett steg ifrån att hitta rätt tillvägagångssätt.

Detta är en annons:

Om du sedan känner dig kreativ kan du bygga dina egna nivåer inuti spelets så kallade "level editior". I detta spelläge kan du snickra fram dina egna pussel för dina vänner att lösa, men även om idén är lovande och erbjuder ett större värde på helheten så hade det kunnats göras betydligt mer intressant. Det största felet är att man inte kan dela sina kreationer online utan måste spara dem på sin Switch och sedan få andra att spela direkt från ens egen enhet. Att erbjuda möjligheten att ladda upp sina konstverk och ladda ner de bästa kreationerna via en simpel topplista hade gjort mycket för att elda upp ett community, och tyvärr finns det ingen stor vilja att göra sina egna banor när det inte finns ett enkelt sätt att dela med sig av dem.

Gum+
Du kan närsomhelst välja att ångra ett drag, och det finns därtill olika prisnivåer beroende på hur få drag du behöver använda dig av.

Gum+ är i slutändan ett extremt simpelt äventyr som fokuserar på att leverera kluriga pussel inuti en nostalgisk pixelvärld. Det grafiska är medvetet undermåligt och fult, men den trallvänliga musiken ackompanjerar den simpla spelbarheten med bravur, och det är många gånger jag fastnat med att försöka lösa en nivå till och sedan ytterligare en till. Prislappen ligger idag på runt 80 svenska kronor, och för det priset väntar här ett charmigt äventyr med ett par svårlösta tankenötter som levererar spelunderhållning i sin mest fundamentala form.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Underhållande pussel, charmig story, trevlig musik.
-
Fult (om än medvetet), inga online-möjligheter.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Gum+Score

Gum+

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

En människa gjord av klistrigt gummi använder sina krafter för att lösa pussel. Vi har testat Gum+.Loading next content