Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
80's overdrive

80's Overdrive

Niclas har bränt gummi och slirat sig hela vägen til toppen i ett ljuvligt nostalgiskt bilspel i sann arkad-anda...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är något alldeles speciellt med 80-talet, frågan är ju om något decennium väcker så mycket nostalgi i folk som just 80-talet. Även jag som enbart upplevde 24 dagar av det decenniet blir lätt nostalgisk när jag kollar på exempelvis Stranger Things eller varför inte Back to The Future. Det fortsätter beröra och vara aktuellt och lär gissningsvis fortsätta göra så en lång tid framöver.

Stort är det inte 80's Overdrive, strax över 350 MB tar det på hårddisken, knappt så att det ens märks att det är där. Jag startar upp och till tonerna av elektronisk 80-tals musik väljer jag sedan min karaktär. Det finns 22 stycken att välja bland totalt. Sedan ska första bilen köpas, inledningsvis har man bara råd med en så alternativen är inte många. Det går sedan att antingen köpa nyare bilar eller uppgradera sin befintliga, men ofta är det billigare ska det visa sig att köpa ny än att uppgradera. Men, det ska ändå visa sig att det har sina fördelar att uppgradera bilen också. Efter dryga två timmar har jag redan skramlat ihop tillräckligt med kosing för att kunna köpa den allra bästa och dyraste bilen i spelet. Den kärran kommer fullt uppgraderad i princip, det går att lägga till nitro för en extra liten boost av fart som går att nyttja två gånger per lopp. Utöver det så är den komplett så det känns knappt lönt att uppgradera någon av de första bilarna man skaffar, det är bättre att spara pengarna och satsa på den bästa. Däremot får man achievements om man uppgraderar en bil fullt ut så är man på jakt efter sådana och vill klara allt så är det ju förstås värt att göra det.

80's overdrive
Det skriker verkligen 80-tal om designen och det är inget annat än ljuvligt.

När man har köpt sin bil är det bara att tuta och köra, eller nästan i alla fall. Förutom att du tävlar mot nio andra bilister av varierande kvalitet så finns det även en hel del helt vanliga trafikanter på vägarna, samt poliser. Det i sig hade inte varit några konstigheter om det inte vore för att både de vanliga trafikanterna och poliserna är komplett dumma i huvudet. Precis när som helst så kan de få för sig att de ska byta mellan tre olika filer, inte sällan sker detta i en kurva och poliserna kör över allt och alla som kommer i dess väg. Till en början är detta extremt frustrerande men man lär sig rätt snabbt att läsa av dem och inte ens idioterna till poliser är något större problem i slutändan. Men ibland blir man ändå överlistad, det ska erkännas. Dock verkar de även till ens fördel rätt ofta också då de ställer till problem även för konkurrenterna.

80's overdrive80's overdrive80's overdrive
Variationen på banorna är ganska god och i sann arkad-anda så rör sig bakgrunden i takt med att banan svänger.
Detta är en annons:

Det finns två lägen att välja mellan, det ena är career mode och det andra är time attack. Det låter ju ganska uppenbart vad dessa innebär och det är det också. I career mode ska man helt enkelt vinna alla banor, klara utmaningar och slutligen bli bäst och i time attack handlar det om att köra så långt som möjligt innan tiden tar slut. Det läget blev ganska snabbt långtråkigt då det inte händer mycket alls, bilen tar ingen skada hur mycket man än kör in i andra bilar och inte heller finns några poliser som kan ställa till det. Man bara kör och jag pallade runt 35 minuter innan jag gav upp och lät tiden rinna ut. Det kändes helt onödigt och kunde lika gärna tagits bort eller ersatts med något bättre som till exempel multiplayer, split screen exempelvis tror jag hade kunnat vara riktigt roligt i 80' Overdrive.

Man behöver tjäna pengar och för att göra det bör man helst se till att vinna lopp eller åtminstone placera sig på pallen. För bilen kräver underhåll, hela tiden. Den behöver tankas och den tar en hel del skada och det blir snabbt ganska dyrt. Det gäller också att vara strategisk med sina surt förvärvade slantar för det kostar att delta i lopp och det blir allt dyrare för varje ny bana man låser upp. Själv stod jag ju där helt luspank ganska tidigt i spelet och trodde allt var över. Riktigt så skoningslöst är det inte, då får man helt enkelt tvätta sina konkurrenters bilar tills man har pengar nog att vara med i ett lopp igen. Lite förnedrande, men det misstaget gör man sannolikt bara en gång. Det går ju exempelvis att mjölka till sig ganska bra med pengar genom att spela de två-tre första banorna om och om igen eftersom prispengarna konstant är samma.

80's overdrive
Denna bil går under namnet De Loan och är lite snarlik en viss bil från en viss franchise om tidsresor...

Man får även små uppdrag längs banorna då och då att utföra, exempelvis ska man fånga upp ett antal paket eller helt enkelt lägga sig och komma sist. Bra betalt är det också, såpass att det faktiskt kan löna sig att komma sist i de fallen rent ekonomiskt. Det är nästan uteslutande löjligt enkla uppdrag och det krävs inte mycket engagemang för att klara av dem.

Detta är en annons:

Vi har en tämligen okomplicerad spelkontroll att göra med. Endast fyra knappar används och man styr med vänstra spaken, gasar med A-knappen, bromsar med B och blåser på med nitro på X. Det är inte mer komplicerat än så och det är väl lite det som är tanken också. För det mesta är det bara styrspaken och gasen som används, jag hann nästan spela igenom hela spelet innan jag ens upptäckte att en broms faktiskt fanns. Det säger kanske en hel del om hur lite den behövs. För mig som inte är särskilt välbevandrad på bilspel så uppskattar jag definitivt den enkla kontrollen, det lämnar ju förstås inte mycket utrymme för några större utsvävningar eller så men det funkar bra, det känns tajt och mer än så är det svårt att begära av 80's overdrive. Känslan är att det inte alls varit lika roligt om det varit mer komplex styrning. Vill man ändå ha lite mer utmaning kan man faktiskt välja att köra med manuell växellåda.

80's overdrive
Till tonerna av ett härligt nostalgiskt 80-tals soundtrack slirar vi oss igenom totalt 36 banor.

Det går även att designa sin egen bana, det rör sig inte om något särskilt avancerat dock och det finns inte jättemycket man faktiskt kan göra. Man väljer en miljö att ha som bakgrund och därefter handlar det mest om att justera svårighetsgraden genom att välja hur mycket annan trafik som ska finnas, om man vill ha med poliser eller inte, hur många kurvor och hur tvära och så vidare. Ganska simpelt, men funktionen finns och det tycker jag är kul för ett så litet spel.

80's overdrive såg inte ut som så mycket mer än en charmig flirt med 80-talet vid en första anblick om jag ska vara helt ärlig. Men utvecklarna har lagt mycket kärlek i projektet och det märks verkligen att 80-talet är ett decennium som ligger dem varmt om hjärtat och det har jag inga problem med att förstå. Jag hade väldigt roligt med det de timmarna det varade och det är svårt att inte älska designen och det enkla upplägget. Det är lätt att komma igång, men svårt att lägga ner kontrollen när man väl gjort det. I slutändan blir det lite väl enkelt och när man väl har spelets bästa bil så upphör det i princip att vara utmanande fram till de tre sista banorna och även där är det inga större svårigheter att vara först i mål. Men roligt är det ändå oavsett, och så är det ju otroligt läckert.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Ljuvlig design, beroendeframkallande gameplay, enkelt att komma igång med
-
Lite väl enkelt, Time attack-läget tillför ingenting
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
80's OverdriveScore

80's Overdrive

RECENSION. Skrivet av Niclas Wallin

Niclas har bränt gummi och slirat sig hela vägen til toppen i ett ljuvligt nostalgiskt bilspel i sann arkad-anda...Loading next content