Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
NBA 2K23

NBA 2K23

Årets korgboll är här. Har 2K Sports lyckats i det som är en hyllning till nummer 23, Michael Jordan? Johan har skjutit treor och hört nätet rassla...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Varför gör ni så här 2K? Varför ger ni oss ett nästintill perfekt basketspel som är det många suktat efter under flera år, för att sedan ha extrema pay-2-win-metoder? Nåväl, låt mig börja med det positiva, vilket är att det här är ett otroligt bra spel. Det finns massvis av innehåll med nya tillägg som passar både spelare som gillar offline och online. Vi hittar basket som är väldigt rolig att spela och som är mer välpolerad än jag kan komma ihåg från de senaste (ganska många) åren. Och där finns en presentation som möjligtvis är sportspelsvärldens bästa. Men så var det just grejen med inriktningen på mikrotransaktioner.

NBA 2K23
Welcome to the Space Jam!

Så vi kan väl börja där för att få det ur världen, för jag vill verkligen mestadels prata positivt om spelet. För tyvärr är det väl det som NBA 2K-serien mest är sammanknippat med för den stora massan, att man måste hitta de där byxorna från "Pojken med guldbyxorna" för att kunna ha råd att spela det. Och det är väl inte helt oförtjänt då detta är det mest giriga sportspelet på marknaden. Inget annat tar betalt för så många olika saker och dessutom till rätt hutlösa priser. I MyTeam, spelets Ultimate Team, är det ju ingen hemlighet att det är mikrotransaktioner som regerar. Köp kortpaket, försök få de bästa korten, misslyckas troligen, spendera lite till och om och om igen. Vad jag verkligen inte gillar detta år är att de infört pay-to-win redan från dag ett. I de första kortpaketen fanns nämligen en Steph Curry med 95 i totalt egenskapsbetyg. Vanligtvis brukar spelen alltid börja med lite lägre betyg för att sedan stegvis kunna introducera bättre spelare. Men nej, från dag ett gick det att försöka dra detta ofattbra kort som kommer att ge en extrem fördel jämfört med spelare som inte lyckats spendera tillräckligt med pengar. I övrigt är spelläget uppbyggt på precis samma sätt som förra året och ser i princip identiskt ut. Alla casinoelement finns kvar, som roulette och pachinko.

NBA 2K23
Det är kul med basket. Speciellt i detta års version.
Detta är en annons:

I karriärläget MyCareer, som jag kommer gå igenom mer grundligt lite senare, krävs det också att du pungar ut de stora riksdalerna för att kunna konkurrera mot de bästa i onlineläget The City. Långt borta är de dagar då vi kunde utveckla våra spelare genom att bara spela matcher och beroende på hur bra vi gjorde från oss gick egenskaperna upp. Nu krävs det virtuell valuta för varenda liten poäng i egenskapsträdet. Och de är inte speciellt billiga. Visst, det går att få mynt genom att spela matcher i karriärläget, som din lön i princip, men det räcker inte speciellt långt. Och när jag ser spelare som redan är 90+ undrar jag hur mycket de spenderat, men kommer sedan på att jag nog inte vill veta. Samtidigt kämpar jag på med min spelare som har en förmåga på 63. Alla börjar nämligen från 60, vilket utan tvekan skulle kunna höjas.

Som tur är finns det ett nytt bra tillägg i The City, vilket är The Theater. Här finns fyra speciella matchtyper som byts ut varje fredag och under den första veckan fanns bland annat en möjlighet att bara spela med och mot spelare som har maximalt 75 i totalegenskap. Detta gör att det åtminstone går att spela online även om du inte vill lägga ner tusenlappar. Andra matchtyper där kan vara sånt som en tolv sekunders skottklocka och två-mot-två där vinnarna stannar kvar. Det är såna saker som kan få onlineläget att hålla sig fräscht för alla som inte är helt och hållet hardcore-spelare. Karriärläget är numer uppbyggt som både en berättelse och en onlinehubb. Borta är berättelselägena med en flera timmar lång filmupplevelse och du kan nu själv bestämma hur du vill spela. Vill du bara satsa på berättelsen så går du bara från punkt a till punkt b i staden och låser upp nästa mellansekvens med olika målsättningar för att ta dig vidare. Berättelsen, om MP, är inget revolutionerande, men den är tillräckligt intressant för att spelas. MP blir draftad en plats före den spelare som de allra flesta fans i staden hade velat sett, Shep Owens. Detta bygger så klart upp en rivalitet med nämnda Shep, som är en riktig skitstövel, men bra basketspelare. Samtidigt måste MP försöka övertyga fansen att laget gjorde rätt som draftade honom trots att två tredjedelar är antingen besvikna eller förbannade. Det är ett större fokus på själva arenaupplevelsen före och efter matcher, där fotografer väntar i hallen när du kommer från garaget, hejaklacksledare som springer in på planen och omklädningsrum och presskonferenser att gå in i. Det ger matchdagarna en speciell känsla vilket jag uppskattar.

NBA 2K23NBA 2K23
Välj mellan att spela online eller spela igenom berättelsen i MyPlayer.

23 är året och då ska det så klart firas herr 23, Michael Jordan. Ett av de nya spellägena, som garanterat är exklusivt till detta år, är Jordan Challenge, där vi kan spela igenom en drös med ögonblick från hans karriär. Det börjar med en college-match med Jordans North Carolina mot Georgetown med en viss Patrick Ewing. Sedan går det hela vägen genom hans Bulls-karriär. Varje match har vissa uppdrag att klara av, som att göra ett visst antal poäng eller ta x antal returer. Dessutom finns det ett filter som gör att det känns som att titta på en TV-sändning från just det tillfället. Det är kul en liten stund, men det blir rätt jobbigt efter ett tag, så det är tur att det går att slå av filtret. Det här är ett välgjort spelläge som fanatiker av baskethistoria kommer gilla.

Detta är en annons:
NBA 2K23
Nummer 23 i 2K23. Spela igenom Michael Jordans karriär, hela vägen tillbaka till college med tillhörande filter.

På tal om baskethistoria har MyNBA (Franchise Mode) fått sig ett av de bästa tilläggen på år och dagar. Det kallas nu MyNBA Eras och det går att spela Franchise Mode under fyra olika årtionden, från 80-talet fram till idag. Dessa fyra årtionden, eller eror, är alla spelbara med alla dåvarande lag (som Seattle Supersonics) och regler. En liten introduktion visas innan starten som visar vad som gäller, som att det under 80-talet kommer läggas till några nya lag och att tuffare spel är tillåtet. Även om innehållet i själva spelläget fortfarande är sig likt, så är det just detta som gör att MyNBA Eras är det Franchise-liknande läget som mest förtjänas att spelas, oavsett nytt sportspel.

NBA 2K23
Franchise-läget MyNBA går nu att spela under fyra olika årtionden. Så vill du spela som 80-talets Celtics med Larry Bird kan du göra det.

Och förtjänas att spelas gör verkligen NBA 2K23, trots sin girighet. På planen är det otroligt roligt och flyter på riktigt bra. Det känns för första gången på länge som att det går att ha kul här, även utan att spendera pengar. Speciellt när spelet ser så bra ut som det gör, har den mängd innehåll det har och har sportspelsvärldens bästa presentation. Blanda det med ett genomtänkt karriärläge, nya animationer och diverse finputsningar och NBA 2K23 är trots allt något av en vinnare.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Väldigt läcker grafik, strålande simulering av basket somsport, utmärkt spelläge med hyllning till Michael Jordan, fyra årtionden av Franchise Mode, proppat med innehåll, bra valmöjligheter i karriärläget
-
Mängder av mikrotransaktioner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
NBA 2K23Score

NBA 2K23

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Årets korgboll är här. Har 2K Sports lyckats i det som är en hyllning till nummer 23, Michael Jordan? Johan har skjutit treor och hört nätet rassla...Loading next content