Svenska
Gamereactor
recensioner
Race Pro

Race Pro

Svenska Simbin tacklar för första gången konsolmarknaden med ett av sina realistiska racingspel, frågan är om det kan rå på genrens giganter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Svenska stoltheterna Simbin har gjort sig ett namn på att utveckla avancerade racingsimulatorer som på ett snuskigt realistiskt sätt förmedlar känslan av att ratta vrålåk på verkliga racingbanor. Spel såsom GTR, GTR 2, GT Legends och RACE-spelen har alla hyllats för sin korrekta simulation av verklighetens racing. Inte nog med att Simbin besitter en talangfull stab av utvecklare, deras frontman Henrik Roos är dessutom själv gammal GT-racing-räv och det är med hans ovärderliga erfarenhet från tävlingsbanan som Simbin särskiljer sig från andra utvecklare.

Race Pro, Simbins hittills första konsolspel, levererar mer eller mindre samma sak som flera av de tidigare spelen gjort. Bilutbudet utgörs av en samling av GT-bilar, standarbilar, open wheel-serier och lite annat smått och gott. Här finner man till exempel WTCC av årsklass 1987 och 2007, Mini Cooper-serien, F3000, Formula BMW och en hel drös med GT-bilar av olika rang såsom Dodge Viper, Saleen, Aston Martin, Audi och Corvette. Alla bilar är omsorgsfullt modellerade och utrustade med bilfysik värdiga sina verkliga förlagor.

Man kan delta i mästerskap, ett karriärläge, enskilda tävlingar och tävla mot klockan. Karriärläget börjar med att man får bevisa vad man kan uträtta i en Mini Cooper, under viss tidspress. När man bevisat vad man kan får man köpa in sig i ett kontrakt och börja tjäna pengar genom att placera sig högt upp i resultatlistorna. Pengar tjänas in och dessa kan sedan användas till att införskaffa sig nya kontrakt.

När man låser upp nya tävlingsserier i karriärläget kan man välja att köra ett par varv och slå en förbestämd tid på en förbestämd bana med en förbestämd bil. Klarar man detta blir kontraktet billigare och man får mer pengar över. Är man otålig kan man ta kontraktet för en dyrare peng och då istället begränsa sig en smula till vad man kanske kan göra efteråt.

Detta är en annons:

Det finns tre svårighets-nivåer i Race Pro, Novice, Semi-pro och Realistic. Novice är inte så mycket att orda om, det är bara att älga på med alla hjälpmedel påslagna och fräsa runt på banorna bäst man vill. Här ska det mycket till om man ska misslyckas.

Semi-pro tycker jag påminner väldigt mycket som att spela Forza Motorsport 2. Man förlåts för en del ivrighet och slarv, men mycket kommer att bestraffas om man inte håller sig kall. Sedan kan man även kliva upp till den benhårda, mer realistiska proffs-nivån. Kort och gott, här jävlar får du hålla tungan rätt i munnen och behärska gas och broms på ett mästerligt sätt.

För den som inte är helt van vid simulator-racing kan Race Pro förmodligen framstå som svårsmält och kanske till och med omöjligt. Viktigt att poängtera är att detta är en simulator, trots de enklare inställnings-nivåerna, och givetvis bör avnjutas på rätt sätt. Efter timmar på samma bana, med samma bil, med alla hjälpmedel (så gott som i alla fall) avslagna börjar Race Pro bli riktigt, riktigt roligt.

Här blir man mycket mer varse om samarbetet mellan däck och underlag i olika hastigheter och på vilka sätt man kan och inte kan framföra sitt fordon. Vilda inbromsningar, oförsiktiga gaspådrag och kamikaze-attacker in i kurvor bestraffas redan på lägre svårighetsgrader, här kommer man att slita sitt hår om man inte tar det lite lugnt.

Detta är en annons:

Även om Race Pro har sina uppenbara kvaliteter, har ju som bekant även solen sina fläckar. Jag kan känna att det är lite si och så med fartkänslan för det mesta. Man får aldrig någon någon upplevelse av farten och jag kan känna att det är rätt så slött ibland, simulation till trots saknas farten väldigt ofta. Det är visserligen inget som förstör spelet, men visst försämrar det helhetsintrycket.

Något som dock är direkt dåligt är presentationen och upplägget av Race Pro. Jag ska vara ärlig och säga att alla menyer, upplägg på mästerskap, karriärläget och allt annat man kan göra, är så vansinnigt fult och tråkigt att man nästan får dåndimpen. Mörka, fula menyer med dålig text gör att allt utanför själva racingen känns helt ointressant. Aldrig någonsin får man känslan av att man deltar i något konkret, inga känslor förmedlas och racingatmosfär saknas helt och hållet.

Bland banorna finner man välkända asfaltsplättar såsom Brands Hatch, Zandvoort, Anderstorp, Laguna Seca och Road America. Dock kan jag känna att jag skulle vilja ha med fler. Nürnburgring saknas och ett flertal andra banor skulle vara trevliga att få med. Som det är nu finns det närmare 20 stycken och vi kan ju alltid hoppas att det kommer fler banor att ladda ner från Xbox Live Marketplace.

Varje gång som spelet laddar in en bana får man se en överblick av banan och man kan få ett antal tips på hur man ska bete sig på varje bana. Ett praktiskt tillskott som i alla fall de första gångerna hjälper till att dra ner på de hemska laddningstiderna. För de är verkligen långa och man känner ofta att intresset nästan hinner sjunka när man stirrar på ännu en del av den dåliga presentationen. För även om överblicken och tipsen är en fräsch idé, är den baserad på årtiondets sämsta menydesign. Inte bra. Sedan är heller inte jätteimponerad av skademodelleringen då den liknar den i Forza Motorsport 2 och det är inget jättegott betyg i min bok.

Race Pro är ett mer avancerat och hårdknackat racingspel som rent fysikmässigt spelar i en betydligt högre division än både Forza Motorsport 2 och Gran Turismo 5: Prologue. Vill man ha ett spel som är mer inriktat mot en mer korrekt bilfysik och en mer genuin racingkänsla, då är Race Pro det bättre valet. Sedan ska jag väl inte sticka under stol med att Race Pro saknar ordentligt karriärläge där fordonen kan förbättras med nya delar eller där man helt enkelt kan köpa nya fordon. Inställningar och mekande finns det dock gott om. Inramningen är dock hemsk och det finns ett flertal överflödiga racingserier som jag finner tråkiga och ointressanta.

Det är dock inte en lika korrekt simulation som PC-förlagorna med GTR 2 i spetsen, lite har Simbin hållit i tyglarna. Dock är detta den mest övertygande konsol-simuleringen jag någonsin testat, men det hade kunnat bli bättre än såhär. Något för alla, om man har tålamod och ett genuint intresse för racing, bara man håller sig vaken i menyerna.

HQ
Race ProRace ProRace ProRace Pro
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Detaljerad bilfysik, massor av inställningsmöjligheter, extremt utmanande
-
Hopplös presentation, långa laddningstider, blek racingkänsla
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Race ProScore

Race Pro

RECENSION. Skrivet av Jesper Karlsson

Svenska Simbin tacklar för första gången konsolmarknaden med ett av sina ultrarealistiska racingspel, frågan är om det kan rå på genrens giganter. Jesper Karlsson har svaret...



Loading next content