Svenska
Gamereactor
recensioner
Space Invaders Extreme

Space Invaders Extreme

Jonas har suttit som förstenad framför nyversionen av Taitos elaka utomjordningar och nickat i takt till musiken. Läs hans kärleksförklaring till spelet som mot alla odds gjorde Space Invaders roligt igen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ahhhhh, mina ögon bränner av allt coolt som vimlar förbi på skärmen medan exakt alla färger som finns plus några fler panorerar omkring och ger mig känningar av den epilepsi jag inte visste att jag hade anlag för. Musiken pulserar allt snabbare i takt med att tempot ökar och i X2000-tempo närmar jag mig något slags meditativt transtillstånd där jag liksom blir ett med vad som händer på skärmen.

Men innan vi går vidare så backar vi bandet några år. Sisådär 31 stycken för att vara exakt då Space Invaders släpptes i arkadhallar runt om i världen. Och gjorde braksuccé. Sådan succé att det är svårt att hitta något jämförbart idag. Bara en sådan sak som att det i Japan blev akut brist på 100 yen-mynt så man fick tillverka fler sådana och det faktum att Shigeru Miyamoto själv sagt att han var helt ointresserad av spel till dess att han såg Space Invaders.

Dess storhet kan alltså inte överdrivas och om vi försöker bortse från att Taito släppt spelet i alla möjliga och omöjliga samlingar och även försökt fräscha upp det under de 31 år som gått sedan spelet släpptes, så var det på 30-årsjubileumet man verkligen provade på allvar med att återuppliva klassikern. Då släpptes nämligen Space Invaders Extreme till både Nintendo DS och PSP och de är båda precis så köpvärda och lämpade för bärbart spelande som ett spel överhuvudtaget kan bli.

Nu blev det också förhållandevis populärt och med tanke på de förmodat ändå ganska rimliga utvecklingskostnaderna har man nu alltså valt att gå vidare med spelet och ta det till Xbox Live Arcade. Och dra mig baklänges i en brevlåda om det minsann inte är ännu bättre. Space Invaders Extreme är vad som skulle hända om Rez HD och Space Invaders fick en avkomma.

Detta är en annons:

Det är till bredden fyllt med pumpande techno som ovillkorligen gör att jag sitter och knycker med huvudet som en promenerande duva medan jag spelar. Samtidigt är det mina egna skott och mina egna träffar som utgör alla effekter i musiken och jag kommer på mig själv med att bara efter någon minut sitta där och peppra på i takt till musiken som blir allt mer hektisk medan min pumpande bas förmodligen kommer resultera i att en mindre lycklig granne dyker över på hembesök alldeles strax.

Samtidigt har det enkla konceptet i grunden bibehållits, men med så små medel justerats att man varit originalet troget samtidigt som man lyckats ge Space Invaders den variation det egentligen aldrig hade och som gjort att dagens gamers aldrig kunnat ta det till sig. Nu får man helt plötsligt möta de lömska små rymdmonstren i alla möjliga färger och storlekar. Och skjuter man flera av samma färg i rad får man helt hiskeliga bonusvapen som pulveriserar allt i bilden på bara någon sekund innan nya vågor av utomjordningar att rytmiskt skjuta ner tar över.

Nu rör de sig alla olika, tefaten transporterar mig till sanslösa bonusbanor och undan för undan ser jag hur sanslösa mängder poäng väller in, medan Space Invaders Extremes klart rimliga achievements tickar in, en efter en. Hela skärmen ser ut som ett kraftigt fyrverkeri av färger och effekter (skapade av Jeff Minter, vilket kanske säger en del för retro-rävar) och ungefär här befann jag mig när jag skrev första stycket här ovan. Innan jag tryckte på paus för att skriva resten av den här recensionen.

Space Invaders Extreme är helt enkelt ett spel jag med lätthet kan rekommendera till alla. Inte minst då Taito dessutom haft vänligheten nog att dessutom uppgradera Xbox Live Arcade-versionen med lite extra gotte i form av ett riktigt välgjort multiplayer-stöd där man kan tävla mot varandra och arbeta med varandra. Sistnämnda är klart roligast och den bästa spelvarianten ger varje spelare ett eget uppdrag (som att skjuta olika färger) vilket gör att man verkligen fokuserar på sin grej och faktiskt måste hjälpa varandra ordentligt.

Detta är en annons:

Oavsett om du är ett gammalt fan eller ung och aldrig kommit i kontakt med Space Invaders tidigare är Space Invaders Extreme ett absolut måste. Se det som den skönaste nostalgin på år och dag eller kanske den roligaste historielektion du någonsin haft. Eller bara som ett jäkligt bra spel. Fet köprekommendation utfärdad. Ladda ned, vrid upp volymen, glid in i ett meditativt härligt tillstånd och gör dina grannar galna. Livet är bra härligt ibland.

Space Invaders ExtremeSpace Invaders ExtremeSpace Invaders ExtremeSpace Invaders Extreme
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Underbar musik, fräscht koncept, grym spelkontroll, roliga kraftbonusar, bra multiplayer-stöd, fet nostalgi
-
För trångt på skärmen vid multiplayer-spelande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Space Invaders ExtremeScore

Space Invaders Extreme

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas har suttit som förstenad framför nyversionen av Taitos elaka utomjordningar och nickat i takt till musiken...



Loading next content