Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Asphalt Overdrive

Asphalt Overdrive

Redaktionens nytillskott Leo har testkört digitala vrålåk i 80-talets Kalifornien. Läs recensionen och avgör om gratisspelet Asphalt Overdrive till Ios är värt din tid

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Asphalt Overdrive kan närmast beskrivas som en korsning mellan Temple Run och Burnout Paradise. Det är ett mobilspel som erbjuder actionfylld, stunt-baserad racing, där du som spelare inte styr bilen utan som i ovan nämnda Temple Run istället drar med fingret på telefonens skärm för att byta körfil och därigenom undvika faror och plocka poäng.

Utifrån detta grundupplägg finns sedan ett antal varianter på uppdrag, där den vanligaste är att lyckas köra en viss sträcka utan att bli ikappkörd av polisen som jagar dig. Det är simpelt, men som swipe-baserat mobilspel fungerar det väldigt bra, och lyckas med konsten att vara både tillfredställande roligt och riktigt utmanande.

Asphalt Overdrive
Grafiken och UI:n är rakt igenom pastellfärgat och glättigt. Precis som det glada 80-talet.

Tillfredställande, då spelet med stor självmedvetenhet och mängder med positiv feedback förmedlar en känsla av härligt kitschig 80-tals-action komplett med bränt gummi, diesel-osande motorer, neonljus och muskelstinna bilar.

Detta är en annons:

Utmanande, då spelet kräver snabba reflexer och timing av spelaren, snabbt blir väldigt skill-baserat och dessutom erbjuder en stor mängd banor för spelaren att klara av.

Asphalt Overdrive
Banorna varierar mellan strandpromenader dagtid till neonupplyst nattkörning. Samtliga är dock belägna i det soliga Kalifornien.

Ja, för att vara Free-to-play bjuder Asphalt Overdrive, förutom ett i grunden tillfredställande gameplay också på mycket innehåll. Det finns mängder av olika banor, utmaningar, bossar, bilar och uppgraderingar att låsa upp, och även om det såklart inte kommer i närheten av djupet som finns i liknande spel för konsoll och PC så känns det generöst och gediget för plattformen. Det för free-to-play-spel till synes nästan obligatoriska "köp-fler-åk-för-riktiga-pengar"-upplägget finns återfinns även i Asphalt Overdrive, men spelandet begränsas lyckligtvis inte alltför mycket av detta, vilket det bidrar till känslan av mycket spel för (de visserligen obefintliga) pengarna.

Asphalt Overdrive
I garaget kan du skräddarsy och uppgradera din monstermaskin. Spelet har 30 ikoniska 80-talsåk du kan införskaffa och leva rövare med.
Detta är en annons:

Grafiken är inte överdrivet tekniskt imponerande, men mycket konsekvent och känns närmast strömlinjeformad för att passa in i den 80-tals/neon/kitch-känsla som hela spelet eftersträvar. Stilen i sig är knappast något nytt, snarare ett närmast överanvänt grepp inom spelmediet på senare år. Det gör dock inte så mycket i Asphalt Overdrives fall, då utvecklarna genomfört det hela med bravur, och jag njuter mer än stör mig på deras uppenbara lån från spel och filmer som Grand Theft Auto: Vice City, Drive och Hotline Miami.

Tillsammans med det actionfyllda gameplay:et bidrar också 80-tals-estetiken till att skapa en väldigt konsekvent och enhetlig känsla av spelet, där helheten verkligen blir mer än delarna.

Asphalt Overdrive
Till och med polisen i spelet får vara härligt 80-talsklyschig. Deras one-liners i polisradion gör biljakterna till en fröjd.

Asphalt Overdrive är verkligen inget underverk, men det lyckas med sin ambition och erbjuder en väldigt följsam och trevlig spelupplevelse. Det enda som faktiskt störde var de konstanta och ganska omfattande uppdateringarna, samt att den stora mängden banor tyvärr ofta kändes något repetitiva. Det är dock inga synder som det inte går att ha överseende med.

Så om du inte tröttnat på 80-tals-trenden riktigt än, utan tilltalas av möjligheten att köra färgglada vrålåk ner för en strandpromenad till tonerna av ett Giorgio Moroder-osande soundtrack, då kan jag verkligen rekommendera Asphalt Overdrive som tidsfördriv.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Gott om innehåll, konsekvent visuell stil, actionfyllt, väldesignat gameplay
-
Uttjatat koncept, repetitiva banor
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Asphalt OverdriveScore

Asphalt Overdrive

RECENSION. Skrivet av Leopold Låby

Asphalt Overdrive kan närmast beskrivas som en korsning mellan Temple Run och Burnout Paradise. Det är ett mobilspel som erbjuder actionfylld, stunt-baserad racing, där...Loading next content