Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Excitebike: World Rally

Excitebike: World Rally

Nintendo återvänder till sina NES-rötter i remaken av klassiska Excitebike. Men lyckas det leva upp till sin mästerliga föregångare...


En av mina absoluta favoriter från 80-talet är klassiska Excitebike till NES. Det släpptes ursprungligen redan 1984 i Japan, och Nintendo fick precis allt att stämma i ett motocross-spel så olikt alla andra att även de som normalt inte gillar motorsport föll pladask. Det hade perfekt spelkontroll, var sådär löjligt Nintendo-enkelt men ändå så utmanande att jag än idag spelar det åtminstone någorlunda regelbundet för att putsa på mina tider.

Men trots att det fanns ett karriärlägeläge, var den stora grejen ändå att man kunde bygga sina egna banor. Därmed fick Excitebike närmast oändlig hållbarhet och en svårighetsgrad exakt som man ville ha den. Tyvärr lyckades Nintendo aldrig leva upp till originalet igen, men med Excitebike: World Rally återvänder Nintendo till grunderna för serien igen efter att ha experimenterat med mer realistiska Excitebike 64, Excite Truck och nu senast Excitebots: Trick Racing.

Även om inget av dem var dåliga spel, har inget av dem lyckats bli samma klassiker som Excitebike en gång blev. Därför är Excitebike: World Rally egentligen bara en ren remake av den gamla NES-titeln, innehållandes onlinestöd och små, små förändringar av grundkonceptet som knappast lär uppröra ens den mest trilskande puritan.

En av de stora nyheterna är att man nu kan nyttja sin Wii-fjärr för att balansera sin motocross under de största hoppen. Något som faktiskt fungerar utmärkt, men känns lite bakvänt för den som har Excitebike-originalspelkontrollen sittandes i förlängda ryggmärgen. Utvecklarna Monster Games har dock inte velat stöta sig med någon, och det går utmärkt att ställa om till originalvarianten om du hellre önskar det. Vilket jag gör.

Presentationen av Excitebike: World Rally är naturligtvis mer påkostad än i sin uråldriga förfader, med bland annat remixad musik och de olika banorna som förut bara hade olika färgscheman utspelas nu istället över hela jordklotet. Vilket mest bara är en grafisk detalj, för alla hopp, backar, hinder och liknande är desamma var du än kör. Det är ändå trevligt med distinkt olika miljöer eftersom det känns som man verkligen klarat en bana när man fått S-rank och bestämmer sig för att ge sig på nästa.

Excitebike: World Rally är en fröjd att köra och det är lika enkelt och intuitivt som sin föregångare. Kvar på banorna finns de där avskyvärda datormotståndarna som inte alls tävlar om att ta sig mål utan bara finns med som ett slag hinder. Även om du kör ifrån dem genom att aktivera turbon (se till att inte överhetta motorn bara!), dyker det snart upp nya bromsklossar.

Monster Games har dock varit vänliga nog att verkligen betrakta dem som farthinder denna gång, och precis som man alltid kunnat köra över små betongsuggor genom att åka på bakhjulet kan man nu även köra över sina motståndare på samma sätt. Andra små nyheter är att det är mycket tydligare nu om man är nära motoröverhettning och att det ges mer feedback under loppet om hur du presterar.

Banbyggandet är lika enkelt som alltid och tack vare Wiis onlinestöd kan du enkelt dela med dig av dina halvt omöjliga alster till dina polare för att se vem som får bästa tiden på banorna. Själva online-tävlandet fungerar också utmärkt och upp till fyra kan tävla samtidigt, både mot vänner och slumpvis utvalda personer. Som vanligt när det gäller Wii går det dock inte att kommunicera med dem, vilket lägger lite sordin på att spela mot slumpvis utvalda eftersom de lika gärna kunnat vara botar.

Jag gillar verkligen Excitebike: World Rally, men ändå kan jag inte riktigt skaka av mig känslan av att originalet faktiskt är precis lika roligt att spela. Excitebike var i all sin enkelhet närmast fulländat och även om Excitebike: World Rally är lika bra på alla punkter, så är det heller inte bättre, mer än grafiskt. Och Excitebike finns ju som bekant att ladda ned till Virtual Console för futtiga 40 spänn, medan detta kostar en hundring. Det i kombination med avsaknad av möjlighet att tävla på delad skärm gör att det inte riktigt blir det där mästerverket det hade kunnat bli.

Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
Excitebike: World Rally
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Grym spelkontroll, bra ban-editor, utmanande, medryckande musik
-
Inget multiplayer offline, plottrig grafik, för dyrt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här