Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Transformers G1: Awakening

Transformers G1: Awakening

Decepticons är tillbaka, nyvakna efter några miljoner års skönhetssömn och nu på uruselt morgonhumör. Bara för dig att axla rollen som Autobot och förvanlda dem till skrot...


De som läst mina bloggar och texter vet att jag är ett stort Transformers-fan. Och som sådant är man väldigt van att bli besviken när man får ett nytt spel att recensera. Minus klassiska Transformers till Playstation 2 har det helt enkelt inte funnits speciellt många glädjeämnen, och jag är så van vid besvikelser att Transformers G1: Awakening faktiskt flugit under radarn på mig helt, jag har inte brytt mig om att kolla närmare på det alls.

Men ibland är det skönt att ha fel, och Transformers G1: Awakening är förmodligen det Iphone-spel jag spenderat mest tid med av alla. Det är till bredden fyllt av robotar, och då menar jag inte Michael Bays ofta fasansfulla kreationer från filmerna, utan de där sköna kulörta snubbarna från den teckna TV-serien på 80-talet. Generation 1, ni vet...

Nu är ju inte de någon garant för bra spel. Tvärtom har de varit med i sin beskärda del skit genom åren, men utvecklaren Glu Mobile har lyckligtvis haft högre ambitioner än så, och istället sneglat på Advance Wars. Och sämre inspirationskällor kan man definitivt ha. Det är alltså ett turbaserat spel som i hög grad följer TV-serien.

Transformers har nyss vaknat upp efter att ha legat i dvala i några miljoner år efter en våldsam krasch. Något som omedelbart leder till en jakt på energon, vilket är ren energi. Decepticons skyr inga som helst medel, medan Autobots försöker ta det den etiska vägen, och kriget är i full gång igen. Alla som sett TV-serien har något att se fram emot, när man återigen får träffa Grimlock och de andra från Dinobots och även se hur rymdbron till Cybertron tar form.

Själva stridandet är oerhört smidigt. Låt inte de färgglada robotarna lura dig, det här är ett riktigt strategispel som kommer kräva din fulla uppmärksamhet om du vill att mänskligheten ska ha någon framtid. Du flyttar dina figurer över ett rutnät. För att ta sig längre kan man förvandla sig till ett fordon, vilket dock leder till att du förlorar attackförmågan om du skulle stöta på en fiende. Sedan gäller det att tänka sig för.

Läkaren Ratchet ser till att dina krigare hålls vid god vigör, Optimus Prime ger alla Autobots en moral-boost som stärker dem medan basen Metroplex kan ge dig lite extra krigare. Allt känns skönt logiskt och genomtänkt och helt i linje med vad man kan förvänta sig av respektive figur. Faktum är att de rent av ser ut som man kan förvänta sig. Grafiken är väldigt detaljerad, robotarna snyggt designade och när det vankas närstrid är jag rädd att min Iphone ska smälta av överbelastning.

Det enda riktigt negativa jag kan komma på att säga om Transformers G1: Awakening är att det kan bli lite väl plottrigt ibland, vilket gör det svårt att välja rätt enhet. Dessutom kan de små robotliven gömma sig bakom en byggnad ibland, med följd att det blir knöligt att välja rätt.

Men sammantaget är det här ett riktigt kalaslir. Bra spelkontroll, bra hållbarhet, bra multiplayer-stöd och så mycket nostalgi (ta bara en sådan sak som att man använder originalljudet när Transformers förvandlas) att det knappt jag kan hantera det. Given köpvarning för fans av strategi eller Transformers. Ja, eller bara fans av bra spel överhuvudtaget.

Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
Transformers G1: Awakening
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Intuitivt spelsystem, utmanande, ljuvlig design, mycket innehåll, massor av Transformers-trivia
-
Bökig spelkontroll, saknar onlinestöd, kamerastrul
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här