Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
How to train your Dragon

How to train your Dragon

Licensspel! Kan det bli bra denna gång? Kanske att en tecknad film kan få uppbackning av ett kompetent spel för en gång skull! Kanske!


Jag känner mig utmattad. Som om jag plöjt ned energi på monotona uppgifter istället för underhållas av ett spel. Att vara ansvarig för ett helt stall drakar är lika jobbigt som man på förhand kanske anar. Den senaste veckan har varit tuff och jag har fortfarande drakskit under naglarna.

Jag har inte sett filmen "How to Train Your Dragon". Den har faktiskt inte ens haft premiär i Sverige när jag skriver denna recension. Det känns naturligtvis lite omvänt. Spelets egentliga målgrupp har sett drakfilmen, ätit drak-hamburgermålet och lekt med sina plastdrakar tills de somnat sött i sina drakpyjamas. De kanske inte är så köpstarka, men deras övertalningskrig mot sina päron eldas på av svindyra reklamkampanjer.

Hur många negativa recensioner som än skrivs om halvdana barnspel så finns det ingen anledning för utvecklarna att ändra på ett vinnande koncept. De flesta barn dömer inte ut spel, de flesta barn älskar spel förutsättningslöst. Inte nödvändigtvis spel som är bra, det räcker att de är knutna till rätt varumärke.

Nog med dystert dravel om saker ni redan känner till, nu är det dags för mig att skaffa en drake eller två. Döm om min förvåning när jag upptäcker att de redan är tämjda. Att hålla dem glada och stridsdugliga är den svåra biten. För att hålla en drake mätt, utsövd, frisk och lojal krävs en hel del omsorg. Och en hel del samlande av olika prylar.

Utan att ha sett filmen så blir storyn något förvirrad. Jag befinner mig i en vikingaby. Vissa av vikingarna har fått egna namn, andra kallas lite kort för viking. Det är flätor, yxor, långa skägg och gott om drakar. Inte drakformade båtutsmyckningar, utan livs levande eldsprutande flygande jätteödlor. En del av byborna är hjälpsamma. Andra beter sig helt omotiverat som svin. Det hela klargörs förmodligen i filmen.

Med jämna mellanrum blir det turnering i byn. Då gås det man ur huse för att låta drakar slåss mot varandra. Striderna är snabba och ganska slätstrukna. Det känns ungefär som att spela ett nedbantat fightingspel. Några olika attacker och defensiva rörelser finns att tillgå. Inte tillräckligt avancerat för att bli kul, men å andra sidan blir det aldrig svåröverskådligt för kidsen. Striderna gör sitt jobb, utan att roa.

Mellan turneringarna ägnar jag mig åt lite utforskande av byn och dess omgivningar. Medan jag springer runt passar jag på att förvandla vildsvin till läckra stekar, samla vilda blommor och örter och att leta reda på fisk och skalbaggar. Allt jag hittar behövs för att hålla mina drakar glada.

Tröttnar jag på att springa runt och leta kan jag ställa upp i olika minispel för att vinna det som annars måste letas efter. Minispelen är inte heller speciellt intressanta, de flesta är varianter på utmaningar jag spelat till förbannelse i andra spel. Men som omväxling till att knata runt och klubba höns och leta rötter så funkar de helt ok.

Drakarna är spelets största behållning. De är ganska söta, både till utseendet och i sina rörelser. De ser ofta lite illmarigt sluga ut, på ett supercharmigt sätt. Dessutom går det att pimpa dem lite efter eget tycke. Jag kan bland annat ändra vingar, nos, svans och färg för att skapa en perfekt drake.

Så kommer en ny turnering och det är dags att se till att drakarna är i topptrim. Jag lagar mat, donar med några örter och lägger dem att sova. När de är utvilade och mätta är det dags att försöka sätta motståndarna på plats med hjälp av eld, klor och svepande svansviftningar.

Redan från början går spelet på rutin. Jag känner mig snabbt hemma, men blir lika snabbt uttråkad. Grafiken, animationerna och musiken fungerar, men inte mycket mer. Att träna sin drake är ett ganska slitsamt och långtråkigt jobb. Men jag är inte sju år och förförd av filmen. Vem är jag att skrika om att barnspel borde ha högre kvalitet? Oavsett vad jag skriver så kommer nöjda småkids landet runt sitta framför sina TV-apparater och leka med drakar.

How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
How to train your Dragon
04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Söta drakar
-
Tråkiga strider, hemska uppdrag, oinspirerat samlande,
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Filip_M
    Filmbolagens skamlösa exploatering av spelmarknaden fortsätter med Etranges Libellules egen tolkning av How To Train Your Dragon, eller... 4/10