Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Evolve

Evolve

Gamereactor har varit på den brutalaste av monsterjakter och undkom bara med nöd och näppe för att berätta om det. Nu berättar vi exakt hur bra Evolve faktiskt är...

  • Text: Ingo Delinger, GR DE (Översättning: Jonas Mäki)

Försöken att kolonisera planeten Shear går sådär för mänskligheten som gång på gång drabbas av både otäck växtlighet och ännu mer otäcka skadedjur. En bra dag kunde några överlevande ta sig tillbaka från resorna till planetens yta, men den tiden är nu förbi. En ny och mycket farligare fiende hotar kolonin, nämligen enorma monster som utvecklas i hög fart och med ett till synes omättligt sug efter kött. Till råga på allt förökar de sig blixtsnabbt.

Från början var det tänkt att Cabot och hans besättning med ett antal legoknektar, jägare och prickskyttar skulle till Shear för att styra upp läget. Men situationen missbedömdes rejält och hela operationen förvandlades snabbt till ett räddningsuppdrag. Nu har man bara fem dagar på sig att evakuera kolonin samt försöka minimera förlusterna så långt det går. Därför skickas ett team bestående av fyra specialister ned för att jaga ovan nämnda monster och ge de andra tid att komma undan.

Evolve
Räkna med en helt annan typ av multiplayer än du är van vid.

Det är naturligtvis här du kommer in i bilden. Varje specialist har sin egen uppsättning förmågor och utrustning. Trappern kan till exempel spåra upp monstret och med hjälp av ett kraftfält tillfälligt hindra det från att smita. Det underlättar för Assault som kan skjuta ner besten medan Medic och Support har tillgång till utrustning som underlättar för de andra i gruppen. Upplägget är inte helt olikt raids i onlinerollspel, men med en rejält twist; det är nämligen en annan spelare som styr monstret. Fyra mot en alltså, åtminstone på pappret väldigt tveksamma odds.

Lyckligtvis har Turtle Rock tänkt längre än så och det finns en orsak till att monstret orsakar så mycket besvär för kolonisatörerna. Det är nämligen enormt, livsfarligt, snabbt och har rena rama superkrafterna. Dessutom är man som monsterspelare inte begränsad till förstapersonssvy utan ser runt omkring sig. Tack vare gott luktsinne känner monstret var jägarna håller hus och genom att slafsa i sig andra djur i djungeln under matcherna så utvecklas det (därav spelets titel). Det vankas till exempel högre tålighet, mer styrka och förbättrade attacker. Dessutom slipper monsterspelaren ta hänsyn till usla lagkamrater som inte begriper teamplay och kan agera helt efter vad som är bäst för varje given sekund. Detta medan jägarna absolut måste spela som ett lag hela tiden.

Evolve
Matcherna skiftar, i början är monstret en dödens lammunge om den kommer för nära jägarna, men mot slutet är rollerna ombytta.

Det är som sagt en ogästvänlig värld och det finns gott om sätt att dö. Monstret är svårt att besegra även när alla fyra spelare är inblandade, och det gäller därför att agera snabbt när rundorna börjar. Monstret är nämligen då som absolut svagast. Lyckas monsterspelaren inte hålla sig undan och levla flitigt kommer det blir en tämligen kort match med lätt byte. Men om monsterspelaren ligger i och kalasar på allt köttigt i dess väg så förändras oddsen. Efter en level blir det större och farligare, men är fortfarande tämligen oskyddat och det gäller fortfarande att spela som en fegis och kalasa på blodiga proteiner.

Men efter den tredje leveln förändras matchen. Monstret är då fullvuxet, extremt farligt och pågår matchen såhär länge är det istället jägarna som är de jagade. Då är det upp till monstret att käka upp de fyra jägarna eller förstöra banans kraftreläer innan tiden tar slut. Ett asymmetriskt upplägg som är helt genialiskt i all sin enkelhet, och Evolve har med rätta fått en hel del beröm redan från de många multiplayertester som körts för att försäkra sig om att det ska vara så polerat som möjligt.

Evolve
Den Benny Hill-doftande presentationen av spelet är alldeles underbar.

Den stora frågan är väl kanske hur länge ett sådant här koncept fortsätter vara roligt? Det är en ren multiplayertitel för bara fem spelare, med tämligen små variationer mellan spellägen och bara tre tillgängliga monster vid lanseringen (fyra om du förhandsbokat Xbox One-versionen). Räcker detta? Det finns visserligen ett singleplayerläge med botar, men det är verkligen mest att betrakta som träningsläge eftersom det krävs mänskligt motstånd för att den där riktiga spänningen ska uppstå. Trots allt finns ingen artificiell intelligens som är så varierad och oberäknelig som den mänskliga hjärnan.

Det är istället i multiplayer som spelet lyfter. Dynamiken mellan olika klasser bland jägarna (och alternativen inom varje klass) ger överraskande mycket variation, och i kombination med de tre monstren och olika spelares sätt att agera blir det rent av omöjligt att lägga ifrån sig handkontrollen på grund av/tack vare nagelbitande spänning. En match mot en aggressiv monsterspelare som redan tidigt i matchen nyttjar djungelns fördelar till att likt Predator plocka sina offer ett och ett ger vanvettig dramatik, liksom arbetet med att hitta den defensive monsterspelaren som lyckas hålla sig undan och ger sig till känna först som full-levlad best som sedan sliter alla i stycken.

Evolve
PC-versionen av Evolve är ett grafiskt fyrverkeri, men det är snyggt även till konsolerna.

Tack vare systemet där båda sidor har massor av fördelar till sitt förfogande vilka kan kombineras i all oändlighet, blir matcherna helt unika varje gång. Och jag upplever dessutom att det finns något för alla actionfans att hämta. De som gillar att hederlig tea-bagging eller föredrar att få göra sin egen grej kommer älska att få spela som monster. Detta medan lagspelarna verkligen måste vara sammansvetsade där de distinkt olika klasserna gör att varje spelstil har något att hämta och kan tillföra gruppen något. Sägas ska att jag spelat både alphan och betan sönder och samman, och nu har jag spenderat massor med tid tillsammans med det färdiga spelet och det tycks bara bli roligare för varje ny match. Man vet verkligen inte vad som väntar och överraskas varje gång.

Evolve är kanske inte ett spel för alla, men om du vet med sig att du gillar innovativ och strategisk action samt multiplayer, så har du något riktigt roligt att se fram emot. Evolve känns som en fräsch fläkt till actiongenren och fjärran de något intorkade förstapersonsskjutarna vi spelat sönder och samman. Turtle Rock har återigen visat att de begriper multiplayer och har visioner som andra utvecklare helt enkelt saknar - och till råga på allt ha de talangen att realisera dem.

Evolve
Evolve är som allra roligast om du spelar med/mot folk du känner.

Att balansera ett spel som detta har naturligtvis varit en helt enorm utmaning, och kommer så fortsätta vara när miljoner spelare nu ska invadera servrarna för lite monsterjakt. Det är en av orsakerna till att de valt att inte lägga till för många gimmickartade spellägen utan satsat på att ha ett fåtal som istället fungerar desto bättre. De minikampanj som finns där fem spellägen serveras i ett paket lär uppskattas av många, men för min egen del duger den vanliga jakten alldeles utmärkt. Det är en spännande 'katt och råtta'-jakt där jag hela tiden lär mig nya saker och förfinar min egen strategi. Att låsa upp allt går dessutom föredömligt snabbt om du bara spelar som de olika klasserna, så det ges inga egentliga fördelar till de som spelat länge - mer än det viktigaste: nämligen att de faktiskt lär sig tänka som verkliga jägare och med överlägsen erfarenhet lär sig veta hur monstren ofta uppträder samt vaksamt tolkar omgivningarna på bästa sätt.

För att summera är Evolve ett futuristiskt mästerverk och tillika en taktiskt, innovative och extremt spännande multiplayertitel. Så samla raskt ihop en hög vänner och bänka er online för en annorlunda spelupplevelse. Låt jakten börja.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Brutalt spännande, innovativt koncept, välbalanserat, varierade klasser, ursnygg grafik, suverän spelkontroll, genomtänkta spellägen
-
Menlös singleplayer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Evolve är snyggt, polerat, atmosfäriskt, proppat av lyckad, originell design och coola vapen. Det är till en början omtumlande coolt och mäktigt att lira som frustande rymdmonster och grundidén fungerar väldigt väl. Men efter endast 15 matcher börjar jag tröttna. Upplägget känns lite för gimmick-aktigt och strukturen känns platt. Som avbräck från Halo och Call of Duty fungerar det i små portioner men precis som i fallet med Titanfall tycker jag att det snabbt blir enformigt och en smula tjatigt. 7/10