Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
UFC 2010 Undisputed

UFC 2010 Undisputed

Chefredaktör Petter Hegevalls favoritsport i spelform, kan det vara något det? Tydligen. För UFC 2010 Undisputed är förbättrat på så gott som alla punkter jämfört med fjolårets version...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Mitt betyg på UFC 2009 var det lägsta i hela världen. Tydligen. Det berättade producenten för UFC 2010 för mig en bit in i varmrätten under välkomstmiddagen under mitt UFC-besök tidigare i år. Vad svarar man på det? "Sorry... men UFC 2009 var faktiskt inte bättre än 6/10".

UFC 2009 var en skaplig start. Men som spel saknade det mängder av självklarheter som i slutändan bidrog till ett ganska medelmåttigt sportspel. Karriärläget var ytligt och hysteriskt enformigt, onlineläget var instabilt och bristfälligt och den stående fightingen var för stel/robot-aktig.

Jag hade inga gigantiska förhoppningar på UFC 2010 Undisputed och efter någon timme med förhandsversionen var jag inte särskilt imponerad. Efter att endast ha krafsat lite på ytan kändes spelet på det stora hela oförändrat, med tillkomsten av ett clinch-system.

Men jag hade fel. Vilket tog ett tag att begripa. Nu är jag dock säker. UFC 2010 Undisputed är en ganska ordentlig förbättring av fjolårets spel och det är i slutändan beundransvärt att Yuke's lyckats stoppa in så många förbättringar på bara tio månader.

Detta är en annons:

Mixed martial arts måste vara en mardrömslik sport att försöka simulera i ett spel. Ett tiotal kampsportsstilar måste mixas och mellan alla nivåer ska där finnas övergångar mellan... allt. Att Yuke's och THQ valde att verkligen simulera sporten måste beundras. De hade lätt kunnat nöja sig med ett betydligt mer lättspelat och arkad-doftande fightingspel med avsevärt mycket mindre djup och betydligt färre spelmekaniska möjligheter.

UFC 2010 Undisputed är dock en MMA-simulator. Det ska man ha klart för sig redan från start. Allt som sporten har att erbjuda simuleras inte perfekt, långt ifrån, men i slutändan är detta ett beroendeframkallande, realistiskt och underhållande sportspel som enkelt utklassar fjolårets upplaga.

Presentationen i UFC 2009 var snygg, men det fanns en tröghet som jag märkte först efter att ha spenderat ett par dagar med årets version. Menysystemet var omständligt och trögladdat i UFC 2009 och ibland krävdes onödigt många tryck för att göra enkla saker. Något som aldrig krävs i UFC 2010 Undisputed. Menyerna har även uppgraderats med UFC:s nygjorda presentationsgrafik vilken känns betydligt fräschare.

Menyerna är nu supersnabba och laddningstiderna i UFC 2010 Undisputed (speciellt i Playstation 3-versionen som måste installeras på maskinens hårddisk) är väldigt, väldigt korta. Förutom nytt utseende på menyerna märks det redan från start att Yuke's arbetat stenhårt för att fylla UFC 2010 Undisputed med innehåll. Förutom Exhibition-läget och möjligheten att spela klassiska superfighter finns här ett förbättrat karriärläge, ett turneringsläge, något som kallas för Title Mode samt möjligheten att spela aktuella UFC Event, komplett med riktig presentation, trashtalk och intro av Goldberg/Rogan.

Detta är en annons:

UFC 2010 Undisputed känns fullpackat redan från start och när man börjar gräva runt bland de nya spellägena märks det snabbt att THQ verkligen satsat på community-delen i spelet, något som UFC 2009 i mångt och mycket saknade. Man kan skapa online-baserade turneringar, delta i Event och slåss antingen på huvudkortet eller som en prelim samt skapa camps/öppna gym och bjuda in andra fighters.

På många sätt känns det här som UFC-fanatikerns våta dröm, även om jag faktiskt inte kunnat testa Camp-funktionen särskilt mycket då nätet knappast kryllar av mixed martial arts-kåta speljournalister (mer om detta efter att spelet funnits ute några veckor). I "Title Mode" slåss man antingen med en egenskapad fighter eller en befintlig UFC-kämpe för att via 8, 12 eller 14 fighter slå sig fram till en titelfight. Lyckas man knipa bältet gäller det sedan att försvara titeln vilket såklart är en svintuff uppgift i världens bästa MMA-organisation.

"Title Mode" är lite som ett enklare karriärläge för den som varken vill träna, sparra eller välja sponsorer. Känner man för att grotta ned sig i allt som hör till vardagen hos en aspirerande UFC-fighter är det nya karriärläget perfekt. I år är möjligheterna fler och funktionaliteten i både kalendern och de olika träningsmetoderna är kraftigt förbättrad. Visst känns karriärläget fortfarande en aning fjuttigt i jämförelse med sport-genrens giganter, men jämfört med ifjol är detta betydligt mer uttömmande och varierat.

Möjligheterna att skräddarsy sin egen fighter har tredubblats i UFC 2010 Undisputed och bortsett från att man inte kan ändra storlek på näsa/ögon/mun/öron finns här allt man någonsin kan behöva. Till skillnad från ifjol behöver man heller inte välja mellan endast ett fåtal olika stilar utan kan handplocka sina skills från mängder av discipliner. Man kan även slåss som south paw, något som pinsamt nog helt saknades i UFC 2009.

Väl instängd i buren har det hänt en del med fightingsystemet som jag klagade ganska mycket på förra året. I år kan man ducka undan kommande slag och i samma veva möta (rulla) med hårda krokar. Man kan kontrollera handleder och har fler möjligheter att förbättra sin position i clinchen och tillkommit har även flash submissions och stance-skifte. Att clincha mot burstängslet och likt Randy Couture nyttja dirty boxing för att möra upp sin motståndare är i år en möjlighet, något som tillför en hel del och visar sig vara ruskigt effektivt.

Yuke's har tydligen även haft tid att modellera om samtliga 101 fighters som nu ser bättre ut än någonsin. Alla har sin egen signatur-attack (St-Pierre har sin "superman punch", Jon Jones har sin "spinning elbow" och Kenny Florian en vildsint hoppspark) och rör sig mer som sina verkliga förebilder än ifjol.

Chuck Liddell går exempelvis bredbent med sina armar långt nere i samma helmärkligt breda anti-guard som han nyttjar i verkligheten. Detta medan Rampage stapplar plattfotat mot sin motståndare med sin typiskt tighta boxning. Drunken Master Keith Jardine är dock fortfarande inte nog loopig och märklig som han är i verkligheten och Rashad Evans studsar inte runt lika mycket som han gör på TV. Men Yuke's är en bra bit på vägen, det är en sak som är säker.

Sägas ska dock att stand-up-delen fortfarande är lite för stel, fortfarande lite för robot-aktig. Visst känns UFC 2010 Undisputed följsammare och mer realistiskt än sin föregångare men ibland saknas farten och intensiteten från verklighetens mixed martial arts men som jag kommenterade tidigare i den här recensionen är detta mest troligt en av de svåraste sporterna som finns att simulera i spelform.

Grappling-delen av UFC 2010 Undisputed är till stor del oförändrad. Det går nu att avgöra matchen via flash submission och det är enklare att räta på sig från en dominant markposition för att därifrån kunna regna ned slag. Det känns dock, fortfarande, lite väl mycket som att spela på lotto då man försöker avgöra på submission. Jag förstår att Yuke's inte velat komplicera submission-systemet men en trevlig funktion hade varit om de gjort detta lite mer skill-baserat och lite mindre automatiskt, och sedan låtit oss MMA-fanatiker aktivera systemet från en options-meny.

När det gäller den audiovisuella biten är UFC 2010 Undisputed förträffligt sånär som på att kommentatorerna Mike Goldberg och Joe Rogan tenderar att bli mer än lovligt enformiga. Jag spelade igenom Title Mode (12 matcher) med Jon Jones igårkväll (igen) och i början av varje av dessa 12 matcher sade Joe Rogan exakt samma sak. "I wonder what goes thrue Jon Jones mind right now". Varje gång. Det får THQ helt klart försöka arbeta på till nästa år.

I övrigt är ljudet bättre än i fjolårets spel med mindre skränig musik och rakt igenom bättre ljudkvalitet. När det gäller det grafiska är UFC 2010 underbart snyggt sånär som på ett gäng styltiga animationer. Alla fighters har polerats ytterligare och texturarbetet är riktigt bra. Ljussättningen är även den imponerande och det existerar i år nästan inga clipping-bekymmer alls, inte ens med Clay Guidas fasansfulla jättekalufs.

Jag hade väntat mig exakt samma spel som ifjol, med ett par gimmick-aktiga nyheter i det spelmekaniska. Jag fick något mer. UFC 2010 Undisputed är ett klart bättre spel än fjolårets förstaförsök och det är skönt att se hur noga Yuke's och THQ lyssnat på fansen. I höst för vi se om EA kan matcha det här.

UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
UFC 2010 Undisputed
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastiskt bra presentation, riktigt snygg grafik, massor av spellägen, förbättrat spelsystem, välgjort onlineläge
-
Fortfarande styltig och robot-aktig boxning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • jonte97
    Jag börjar denna recention med att säga att jag efter någon timme med UFC 2010 blev grymt besviken. Boxningen var stel eller rättare sagt så var... 5/10
  • Bärke
    Pow!! Right in the kisser, en högerkrock mot tinningen. Pow!! Right in the kisser, en uppercut som träffar käkbenet. Likt Patrick i Family Guy... 9/10
  • Filip_M
    Yuke's återvänder för 2010 års upplaga av UFC: Undisputed. Var redo att mucka gräl i en så reformerad uppföljare att ansvarige spelutvecklaren... 7/10

Relaterade texter

UFC 2010 UndisputedScore

UFC 2010 Undisputed

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Chefredaktör Petter Hegevalls favoritsport i spelform, kan det vara något det? Tydligen. För UFC 2010 Undisputed är skitbraLoading next content