Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Hydro Thunder Hurricane

Hydro Thunder Hurricane

Såhär i semestertider släpper Microsoft nu Hydro Thunder Hurricance. Ett Live Arcade-spel med båtar, stora vågor och extremt höga hastigheter. Gamereactor har hårdtestat...


Det var i arkadhallarna för drygt tio år sedan vi först såg Hydro Thunder. Ett ilsnabbt racing-spel på vatten med båtar som tycktes ha mer gemensamt med Wipeout-svävare än något annat. Hydro Thunder blev hyfsat framgångsrikt, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att det faktiskt var riktigt kul. Det var blött, fantasifullt och fartfyllt samt underhållande att spela mot andra.

Sedan kom olyckorna slag i slag. Enda konsolen som tekniskt klarade en konvertering var Dreamcast, till vilken det släpptes nästan helt oförbättrat. Men Dreamcast höll på att dö, och ett arkadspel utan extra mat var inte det hetaste man kunde köpa till den just då. I synnerhet som Midways varumärke var kört i botten vid den här tiden.

Året därpå gjordes ett försök att konvertera spelet till Nintendo 64 och den första Playstation, med fasansfullt resultat. Mer behövs inte för att helt döda en bra idé (även om Midway senare försökte med fler "Thunder"-spel med buggys och skotrar). Och sedan dess har det varit tyst, tills Midway härom året konkade och tvingades sälja ut alla sina ägodelar.

Då var Microsoft framme och köpte upp serien, och tillsammans med Vector Unit har man nu alltså utvecklat uppföljaren Hydro Thunder Hurricane, elva år senare. Det handlar fortfarande om att köra väldigt fort med väldigt snabba båtar på banor som för tankarna till F-Zero. Och precis som en gång i tiden är det fortfarande väldigt kul.

Grundupplägget är enkelt, välj en superkulört och futuristisk båt. Välj en bana. Vänta på startsignalen och tryck in R-triggern för allt vad kjoltygen håller. Så långt allt väl, men utan extra turbo kommer du inte långt och du måste därför samla på dig nitro, som förutom en rejäl boost även ger din skuta ett coolare utseende. Utöver galen hastighet, låter nitron dig även göra enklare hopp på vattnet för att exempelvis nå ännu mera nitro eller för att passera motståndare som blockerar din väg.

Den skicklige spelaren kommer alltså att kunna köra igenom nästan hela lopp i full fart genom att hela tiden se till att man tar mer nitro samt hushålla med den perfekt. Naturligtvis finns det även genvägar att hitta för att tjäna in några extra sekunder här och var, samt att man kan spara lite tid på att rida på andra båtars vågor. Och mycket mer än så är det faktiskt inte.

Just den här enkelheten gör att det går blixtsnabbt att komma in i Hydro Thunder Hurricane, precis som det ska vara med ett riktigt arkadspel. Ändå tar det tid att bemästra. Den stora hemligheten är nämligen något så uppenbart som att det här är ett spel om båtar. Glöm alltså alla svävare och bilar, här har man vågor och vatten att ta hänsyn till och en för snäv sväng kan leda till ett totalt stopp liksom att man inte får något riktigt bra fäste på underlaget. Därmed får Hydro Thunder Hurricane en väldigt distinkt karaktär och en körkänsla olikt något annat spel.

Banorna man tävlar genom är alla urläckra skapelser. Från fuktiga djungelbanor där mygg surrar till i högtalarna till extremt coola isbanor där allt faller samman medan man tävlar på dem, är de åtta tillgängliga loppen lika spektakulära som roliga att köra på. Tänk vildsint berg- och dalbana fast på vatten, fulla av effekter. Det gör Hydro Thunder Hurricane till ett av de snyggaste Xbox Live Arcade-spelen hittills. Det inkluderar även de fräsiga båtarna som kommer i alla möjliga tänkbara utföranden.

Vector Unit har gjort ett gott jobb med att öka på tidspressen vid racingen. Bland annat jämförs alla deltider med den person på kompislistan som ligger närmast ovanför en själv, så man ser om man kan slå honom/henne genom att pressa någon hundradel till. Det roligaste med Hydro Thunder Hurricane är dock multiplayer.

Att antingen sitta fyra personer framför en TV och vråla eller att spela online lyfter båttävlingarna rejält. Det går verkligen att sabba för varandra och det är fartfyllt på ett sätt som få andra spel någonsin blir, nästan så man får F-Zero GX-vibbar. Vilket ju sannerligen inte är det sämsta.

Utöver att jaga rekordtider finns även alternativa spelsätt som att köra genom ringar eller spätta genom minerade banor. Även om det är schysst underhållning för stunden, är de ändå mest att betrakta som utfyllnad. Det för oss till det stora problemet med Hydro Thunder Hurricane, nämligen hållbarheten.

Även om det finns ett rejält speldjup för den som vill bli riktigt bra, och trots att det enkla karriärsläget är smart uppbyggt för extra livslängd, så kommer det här inte underhålla sådär övermåttans länge. När man har pressat sina åtta bantider och nosat på de alternativa spelsätten, är det bara multiplayer kvar. Och åtta banor har man klarat ganska snabbt, trots att de samtliga är både underhållande och fantasifulla.

Med mer innehåll hade Hydro Thunder Hurricane varit en given hit och självklar köprekommendation. Nu stannar det på att vara ett underhållande racing-spel som definitivt är riktigt kul så länge det varar. Bara det att det inte varar så länge som jag hade hoppats.

Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
Hydro Thunder Hurricane
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Väldigt intuitivt, bra multiplayer-stöd, grym bandesign, snygg grafik
-
Blir snabbt repetitivt, för lite innehåll
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här