Svenska
Gamereactor
recensioner
Halo: Spartan Strike

Halo: Spartan Strike

Funderar du på att skaffa dig ett nytt bärbart actionspel? Då kanske Spartan Strike är något för dig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Håll din enhet med två händer och placera dina tummar på cirklarna" står det på skärmen. Jag ska inte låta en textremsa på min Iphone bestämma över mig och mitt liv, så jag placerar endast mina vänstra tumme på den högra cirkeln. Den högra tummen är fri att göra vad den vill. Anarki på mikronivå. Min olydighet leder dessvärre inte till något och efter en minut ger jag upp. Jag lyder därefter textremsan och placerar båda tummarna på skärmen. Det är då det börjar hända saker. Detta visar sig vara ett återkommande tema i spelet. Lyd alltid textremsan.

Eftersom jag har aldrig spelat Halo: Spartan Assualt, som är föregångaren till Halo: Spartan Strike, var jag illa tvungen att klicka på "Tutorial"-knappen. Jag får lära mig att rörelse sker med den vänstra tummen i det nedre vänstra hörnet och siktet sker på det motsatta. Klickar man någonstans på skärmen bjuder man fienden på handgemäng och dubbelklickar man någonstans hivar man iväg en granat. Om man spelat en top-down shooter sen innan lär man känna igen sig. Efter att ha bekantat mig någorlunda med kontrollen och läst samt lytt en himla massa textremsor var det dags för det riktiga spelet.

Halo: Spartan Strike
Spartan Strike är uppföljaren till Windows Phone-spelet Halo: Spartan Assault.

Halo: Spartan Strike äger rum i en taktisk simulator där man använder fiktiva stridssituationer, som utspelas på riktiga platser i Halo-universumet, för att träna soldater. Du klär dig i rollen som en av soldaterna som genomgår den här simulationen. I din brandgula varningsskyltdoftade rustning, är det din uppgift att lyda din befälhavare och slutföra 24 stycken uppdrag. Om du lyckas utföra samtliga uppdrag med bravur, kommer du tilldelas ytterligare sex bonusuppdrag.

Detta är en annons:

Inför varje uppdrag har du möjligheten att finjustera din loadout. Du kan välja att utrusta dig med allt från klibbiga plasmagranater till övermäktiga pistoler (seriöst, pistolen är inte nådig). Du har även möjligheten att ändra din soldats armor abilities. Ändringarna görs på bekostnad av dina erfarenhetspoäng (och inte några ruttna mikrotransaktioner) som du tjänat ihop under tidigare uppdrag. Bortsett från bättre loadout till din soldat kan du även justera svårighetsgraden här. Istället för att ändra svårighetsgraden traditionsenligt kan du istället lägga till "Skulls", vilket i stort sätt fungerar som ett handikapp för din soldat. En ganska uppfriskande funktion.

Halo: Spartan Strike
Handlingen i spelet äger rum efter händelserna i Halo 4 men storyfragmenten är få och risigt berättade.

Banorna i spelet är överraskade bra. Vanguard Games och 343 Industries har gjort ett grymt jobb på att presentera storskaligt krig i litet format. Springer jag ovanpå höga byggnader kommer jag ofta se USMC-styrkor strida mot Covenants någonstans nere på marken. Är jag själv på marken då kan jag se hur luftvärnskanoner skjuter mot inkommande Banshees. Detta kombinerat med ganska snygga texturer bidrar till att man verkligen tror att ett krig pågår runt omkring en. Vilket är ganska imponerande med tanke på att det är ett mobilspel.

Allt är dock inte frid och fröjd. Kontrollerna kan vara både irriterande och begränsade när man möter horder av fiender. Det som är irriterande är att den vänstra tummen allt som oftast glider av skärmen. Jag vet inte hur många gånger jag har dött bara för att jag har varit tvungen att greppa min Iphone mitt under en intensiv eldstrid. Sen har vi begränsningarna. En begränsning är till exempel att du inte kan kasta iväg en granat medan du går bakåt. Granatkastning överhuvudtaget är ingen barnlek. Att pricka en fiende med en plasmagranat är svårare än att ändra en svensk grundlag.

Detta är en annons:
Halo: Spartan Strike
Bakom utvecklingen står 343 som gjorde Halo 4 och Master Chief Collection. Nästa stora spel från studion är naturligtvis Halo 5 som släpps i höst.

Hantering av fordon är däremot bra roligare och mindre irriterande. Att hoppa in i en Warthog och köra över skrikande Grunts är lika skönt här som i något annat Halo-spel. Att sätta sig bekvämt i en bepansrad M808 Scorpion och spränga Elites i luften är lika tillfredsställande. Förutom dessa två fordon har du även möjlighet att bland annat sätta dig i en Wraith och en Ghost. Många fordon med andra ord. Precis som det ska vara i ett bra Halo-spel.

När det kommer till uppdragen är jag lite ambivalent. Uppdragsfloran består av nästan exakt samma uppdrag om och om igen. Hämta X och leverera det till Y, eliminera alla fiender inom ett visst område, överlev innan tiden går ut och sedvanliga eskortuppdrag. Trots detta har jag ändå roligt med Halo: Spartan Strike. Jag förmodar att det har att göra med att jag lirat spelet sporadiskt och inte i sträck. Ifall man sätter sig ner för att varva det omedelbart, vilket för övrigt tog mig cirka fyra timmar, då kommer spelet förmodligen kännas ganska repetitivt och tråkigt.

Halvvägs in i spelet händer något. Halo: Spartan Strike går från att vara en lättsam actionrökare som du lätt kan plocka upp för att spela ett uppdrag eller två på tåget till att bli ett oerhört svårt spel som kräver enorm precision, din fulla koncentration och till viss del även taktisk känsla. Den svåra biten intensifieras av att man inte har några som helst checkpoints. Dör man - får man börja om hela uppdraget. Vissa kommer uppskatta detta upplägg - andra inte. Jag tillhör den sistnämnda skaran, till mina grannars stora förtret (skrek nämligen lite väl för högt när saker och ting inte gick min väg).

Halo: Spartan Strike
Spelaren styr en Spartan IV-soldat som bland annat deltog i stridigheterna i Halo ODST.

Naturligtvis finns det även en story i spelet. Tyvärr håller den ingen vidare klass. Den är generisk, tråkig och totalt oengagerande. Berättandet är heller ingen höjdare då det sker genom söliga textremsor och undermåliga mellansekvenser. Sen får jag inte glömma att nämna befälhavaren, en billig och känslolös kopia av Cortana, som spottar ur sig smått irriterande kommando på löpande band. Hon har ungefär lika mycket karisma som en valfri toalettstol från Ikea. Efter ett tag fick jag nog och stängde av ljudet. Spelets textremsor fick guida mig istället.

Det finns ännu en miss som jag anser Vanguard Games och 343 Industries har gjort. Man har inte implementerat något som helst stöd för multiplayer. Vilket är ganska bisarrt eftersom det trots allt är en Halo-titel. En spelserie som är synonym med multiplayer. På grund av detta tappar spelet sitt återspelningsvärde. Visst, man kan spela om uppdragen för att förbättra sin poängställning men för oss andra som struntar högaktningsfullt i det kommer det innebära att man kommer spela genom spelet en gång och sedan avinstallera det.

Är du ute efter ett storydrivet spel med precisa kontroller och skönt multiplayer-läge då får du nog leta vidare. Om du däremot är ute efter ett underhållande actionspel och inte har något emot att läsa dussintals textremsor då är Halo: Spartan Strike något för dig.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Varierande loadout, många fordon, grym bandesign, läcker presentation
-
Irriterande styrning till fots, obefintlig story, inget multiplayer-stöd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Roligt. Klart bättre än Spartan Assault som jag trots allt hade roligt tillsammans med. Upplägget passar Halo perfekt, designen är strålande och eldstriderna välavvägda, utmanande och utmanande. Jag har lirat Spartan Strike på min Ipad Air och bortsett från tunn story och trist berättande har jag gillat i stort sett varenda sekund. Rekommenderas. 8/10

Relaterade texter

5
Halo: Spartan StrikeScore

Halo: Spartan Strike

RECENSION. Skrivet av Aldin Sadikovic

Funderar du på att skaffa dig ett nytt bärbart actionspel? Då kanske Spartan Strike är något för dig...

5
Halo: Spartan Strike ute nu

Halo: Spartan Strike ute nu

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Drygt fyra månader efter den planerade lanseringen av Halo: Spartan Strike, har Microsoft nu släppt spelet till Windows Phones, Steam och Ios. Orsaken till att det tagit...

7
Halo: Spartan Strike försenat till 2015

Halo: Spartan Strike försenat till 2015

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

343 Industries låter bekräfta att Halo: Spartan Strike nu har blivit försenat till tidigt nästa år, för att istället kunna lägga mer resurser på att fixa till det...

Nytt Halo utannonserat av 343 Industries

Nytt Halo utannonserat av 343 Industries

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Innan du skruvar upp förhoppningarna, så är det inte fullt så sexigt som det låter som, utan handlar om Halo: Spartan Strike, en sorts uppföljare till Halo: Spartan...



Loading next content