Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Tumble

Tumble

Det bästa Move-spelet hitills är varken det dyraste eller mest marknadsförda. Det handlar om något så anspråkslöst som att stapla klossar på varandra


Premiärspelen till Playstation Move har varit en sorglig historia. En tragedi av Shakespeare-mått, där själlösa idrottsmän, äckel-gulliga cyberdjur och asiatiska affärsmän spelat huvudrollerna. Bortsett från omdaningar av nygamlingar som Resident Evil 5 och Heavy Rain dyker nu det första riktigt gedigna spelet upp. Det är en nedladdningsbar titel där du staplar klossar.

Ja, Tumble liknar Wii-spelet Boom Blox och där har vi avverkat ännu en Nintendo-jämförelse vad gäller Move. Med hjälp av Move-kontrollen greppar du tag i kuber, rätblock och pyramider gjorda av trä, gummi och glas. Dina mål varierar: antingen ska du bygga ett så högt torn som möjligt eller så ska du använda så många klossar som möjligt utan att bygget rasar. För den destruktive finns torn att aptera minor på.

Allt är väldigt kliniskt inramat. De färgglada klossdjuren från Boom Blox känns långt borta och Tumbles design påminner snarare om Portal. Fast lite tristare. Klossar i HD-kvalitet är dock trevligt och trätexturer behagliga att vila ögonen på. Den svenska berättarrösten är kanske ingen ny Glados, men likväl en lagom mekanisk kvinnostämma.

Spelkontrollen fungerar riktigt bra och det är precis den här typen av spel Playstation Move passar till. När du försiktigt greppar och flyttar klossarna, upp, ned och i djupled, känns det faktiskt som att navigera i ett 3D-rum som existerar på riktigt. Du får hjälp av en skugga och en mittpunktsmarkör när du balanserar klossar på varandra och dina torn uppför sig enligt en trovärdig fysik.

Något som tyvärr förstör helheten är den riktigt tröga och osmidiga kameran, som aktiveras genom att du håller in Move-knappen och roterar Move-kontrollen. Man behöver ofta titta på sitt torn ur olika vinklar för att bedöma exempelvis balans, och detta blir lite av ett slitgöra vilket sabbar illusionen. När vi ändå är inne på kiss i glädjeglaset bör det nämnas att den första halvtimmen med Tumble är ganska trög och lite väl lätt. Du kommer dock att uppskatta det lägre tempot sedan, när du precisionsstaplar spelets alla objekt i svårare banor.

Jag kan sakna de mer partyinriktade grenarna som Boom Blox bjudit på, men å andra sidan får jag här varierade utmaningar där jag ska rikta laserstrålar via reflekterande klossar, eller extra kluriga sidobanor där mer otympliga klossar ska göras till ett torn. Tumble har också ett hyggligt omspelningsvärde - klarar du en bana belönas du med en medalj i brons, silver eller guld, och man lockas ofta till att (bokstavligen) nå högre höjder i sitt klosstaplande.

Så. Ett bra Move-spel till slut och jag är inte ett dugg förvånad över att det är en av de mindre och billigare titlarna. Är du sugen på ett bra Move-spel, lägg då en knapp hundring på Tumble, inte fem på Kung Fu Rider.

Tumble
Tumble
Tumble
Tumble
Tumble
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Bra spelkontroll, utmanande, passar kontrollmetoden, mycket för pengarna
-
Grötig kamera, inledningsvis lågt tempo
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här