Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Dead Space: Ignition

Dead Space: Ignition

EA släpper en liten smakbit inför Dead Space 2 där vi får veta vad som hände mellan de två spelen, som graits förbokningsbonus är det acceptabelt, frågan är om det är värt att betala för?


Dead Space: Ignition är tänkt att agera som en brygga mellan det första och andra spelet. Denna korta prolog till Dead Space 2 utspelar sig på The Sprawl, den enorma rymdstation som även figurerar i Visceral Games köttiga uppfökjare. I Dead Space: Ignition följer vi en ingenjör och en polis när de befinner sig mitt i smeten under ett begynnande xenomorph-utbrott. Hela spelet är uppbyggt kring minispel bestående tre olika sorters av hacking-suppdrag. Det rör sig om tre helt olika och ganska upplägg som sedan varieras en del genom spelets gång. Dels ska du använda dig av virus för att bryta ned olika datorsystems försvarsmekanism, styra en signal genom ett datorsystem eller leda olikfärgade ljusstrålar in till matchande ljusklot.

Dessa minispel brukar hålla på ett par minuter ungefär, beroende på hur skicklig man är på att lösa pussel. Det enda minispelet som dock erbjuder någon som helst utmaning är det där man ska vidarekoppla ljusstrålar med hjälp av speglar och liknande. När man bryter sig in i ett datorsystem är det mer eller mindre att endast trycka på en knapp och på ett par minuter är man klar och när man styr datasignalen genom ett datorsystem gäller det mest att hålla sig undan från hinder och så är det över på ett nafs. Spelbarheten känns alldeles för kort och personligen finner jag ingen som helst stimulans av att spela dessa minispel.

Mellan de olika hacking-uppdragen förs handlingen vidare med hjälp av mellansekvenser och vid ett par tillfällen får du även välja vilken väg ni ska ta. Olika vägar leder till olika händelser och avslöjar olika delar ur handlingen. För ungefär 35 kronor får man ett äventyr som håller i någon timma och som dessutom kan spelas genom flera gånger för att låsa upp mer innehåll till Dead Space 2. Man skulle kunna jämföra Dead Space: Ignition med Dead Rising: Case Zero, men den väsentliga skillnaden att spelbarheten i Dead Space: Ignition inte har någon som helst förankring i varken sig det första eller det andra spelet, något som jag tycker känns väldigt konstigt.

Dead Space: Ignition är inte ett premium-demo med tanke på att det inte erbjuder samma gameplay som Dead Space-spelen, den del av storyn som spelet bjuder på hade lika gärna kunnat sammanfattas i en vanlig trailer och dessutom är själva minispelen, det enda du som spelare gör i spelet, så urbota trist och grundläggande att man tröttnat väldigt snabbt. Lägg här till mellansekvenser som består av en jättedåligt ritad serietidning som i efterhand har animerats för att få in lite rörelse. Problemet är att röstskådespelarna är jättedåliga, själva grundmaterialet är direkt uselt och lägg här på det faktum att animeringarna som har lagts till är värdelösa och ofta ser det ut som att karaktärernas huvuden bubblar när de rör på sig.

Jag har inget som helst problem med att företagen ska börja ta betalt en mindre summa för ett demo där man för över det man redan utfört till det fulla spelet när det släppts. Jag har tillbringat flera timmar i Dead Rising: Case Zero och anser att det är ett rättesnöre för dessa premium-demos ska utföras. Dead Space: Ignition känns dock uteslutande ointressant och tråkigt, det känns aldrig intressant att spela och den simpla spelbarheten är faktiskt mer eller mindre helt meningslös. Dead Space: Ignition känns mer som ett cyniskt marknadsknep för att lura av fansen pengarna, när man lika gärna hade kunnat producera en trailer som hade förklarat allt. Dead Space: Ignition ska man endast inhandla om man vill ha den extrautrustning, till exempel en ny dräkt till Isaac, som man låser upp genom att spela det. Personligen klarar jag mig utmärkt utan både dräkten och det hemska Dead Space: Ignition.

Dead Space: Ignition
Dead Space: Ignition
Dead Space: Ignition
Dead Space: Ignition
03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Upplåsningsbonusar inför Dead Space 2
-
Rutten grafik, dålig ljud, alldeles för simpelt, ointressant spelbarhet, dålig story
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • scott_kennedy
    En prequel, varken mer eller mindre. Dead Space: Ignition inhandlades, eller, jag förhandsbokade Dead Space 2 och fick det gratis den 13 oktober.... 4/10