Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Nail'd

Nail'd

Pure möter Motorstorm som fått sig en släng av Wipeout-sjukan. Petter Hegevall har färdats i 6700 km/h på en sport quad i Techlands ogenerade Pure-plagiat


Tanken var god. Och resultatet är sannerligen inte så uselt som det hade kunnat bli. Bara genomgående medelmåttigt. Nail'd är något så enkelt som en vildsint fusion mellan Pure och Wipeout, kryddat med lite Motorstorm. Det handlar om vansinnesrask dödsracing ombord på en sport quad. 6000 km/h nedför en bergssluttning med röven parkerad på universums snabbaste fyrhjuling. Det är bisarrt, och lite som att spela på lotto.

Jag är som skjuten ur en kanon. En stor sådan. Jag rushar nedför en bergssluttning med en lutning på 86°. Spelet saknar hastighetsmätare men jag slår till med en vild gissning att min quad precis nått 5633 km/h. Jag ser knappt vad som händer runtomkring själva fyrhjulingen. Hela banan har förvandlats till någon slags rörelseoskarp, jämnbrun rödvinssås.

Maxfarten ökas på med nitro-boost. Det går snabbare än i Wipeout. Det går snabbare än ljuset. Det går så fort så att redaktionens Xbox 360 börjar väsnas (mer än vanligt). Så tar min quad chansen att bli luftburen. Ett 212 meter högt sprätthopp dyker upp runt kröken och jag slungar mig ut från avsatsen med nitro-knappen nedtryckt.

Upplevelsen är bisarr. De första gångerna brister jag ut i våldsamma skrattattacker. Det påminner väldigt mycket om Flatmobile-inslaget i Flatout. Det går snabbare än vad som borde anses vara nyttigt och som skjuten ur en kanon flyger jag flera hundra meter upp i luften. Jag är päls, jag är hår, jag är tänder. Jag sitter på en raket, jag är nattens konung, grusets härskare, himlens regent. Jag är galen, jag är snabb, jag är vildsint, jag har skabb. Jag är Wolfman!

2000 meter upp i luften, på en fyrhjuling. Marken nedanför är så liten, så liten. Jag flyger förbi en luftballong, ett propellerplan och ett gäng vilda gäss. Landningen, 42 sekunder senare, är perfekt. Mjuk och fin. Nail'd är så överdrivet att det liksom inte ens går att överdriva medan man skriver recensionen av det. För oavsett överdrift är det ändå inte fullt så makabert som spelet i sig. Jag gillar det, men ändå inte. Jag kan inte bestämma mig. Eller jo det kan jag. Jag är hår, tänder, kött, blod. Jag är Wolfman.

Ja!

Pure var en av 2009 års största, och bästa, överraskningar. Jag hade väntat mig ett mediokert racingspel med trist grafik men fick raka motsatsen. Urläcker grafik, väldesignade banor, lyckad fysik och ett anmärkningsvärt speldjup, speciellt för att vara ett arkadracingspel.

Nail'd vill så gärna vara lika bra, köra i samma numera uppspårade terräng som Pure plöjde upp. Nail'd vill vara Pure 2 med Motorstorm-vibbar. Nail'd vill vara Pure 3 med Wipeout-inspirerade banor. Nail'd vill vara allting utom tråkigt. Banorna är vildare, snabbare, mer spektakulära än Pure, hoppen är hundra gånger större och fartkänslan för tankarna till Wipeout HD. Körkänslan är lite styltig, ryckig, men ändå klart godkänd liksom variationen bland banorna, de ultrakorta laddningstiderna och den Colin McRae Dirt 2-doftande presentationen.

Techland har gjort sin läxa. Flera delar av Nail'd är inte "lite som Pure" utan plagierade från Blackrocks spel. Detta medan menysystemet, laddningsskärmarna och presentationen rent allmänt stulits rakt av från Dirt 2. Till och med den där uppblåsbara sprattel-ballong-gubben som står vid sidan av husvagnen i Codemasters tvåa finns med. Och Techland har inte ens brytt sig om att byta färg på honom.

Det brister egentligen bara på ett ställe i Nail'd och det är speldjupet. Något som gör att jag tröttnar efter ett par timmar och sedan aldrig väljer att återkomma till denna bisarra spelfusion. Spelkontrollen är för grundläggande, spelmekaniken för ytlig och den spelmässiga variationen under tävlingarnas gång är lika med noll. Man kör full gas, hela tiden. Hoppar lite ibland, sladdar lite ibland. Det krävs förbluffande lite skill för att vinna samtliga av loppen i Nail'd och därmed förblir detta ett halvskoj experiment, men inget spel som kan konkurrera med Pure.

Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
Nail'd
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Läcker grafik, korta laddningstider, massor av banor, ruskig fartkänsla
-
Oöverskådlig racing, hopplöst enformigt, meningslösa motståndare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här