Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Nintendogs + Cats

Nintendogs + Cats

Jonas har gått vidare efter illrarna och skaffat sig både en tredimensionell jycke och en kisse i Nintendos nya Nintendogs + Cats. Men hur roligt är det egentligen att vara husse till ett digitalt husdjur?


Vi kommer väl överens, Rambo och jag. Jag kastar bollar, han hämtar. Vi tar långa promenader, tävlar ihop och jag lär honom tricks medan han får mig att lära mig tålamod. Och trots allt så är det få saker som är mer belönande än att få en slick på kinden av en riktigt busig hundvalp där ofoget verkligen lyser i ögonen.

Den stora grejen med Nintendogs + Cats är såklart att det är ett Nintendo 3DS-spel. Den hundvalp du väljer i spelets början är alltså helt tredimensionell och alldeles fruktansvärt rar. Får man inte diabetes av detta så får man det sannolikt aldrig. Till skillnad från andra Nintendo 3DS-spel är Nintendogs + Cats en lugn och avstressande historia där ögonen inte alls behöver jobba så mycket för att kunna njuta av djupet i bilden.

Hundvalpen lever liksom sitt eget lilla liv där bakom skärmen och bara väntar på vad du ska hitta på härnäst. Min hundvalp heter alltså Rambo, en liten minipincher. Helst hade jag velat ha drömjycken doberman pincher, men minin går nästan lika bra, och det finns ett rejält utbud av hundar i de många olika versionerna. Alla raser från originalet plus några nya byrackor finns att välja på.

Upplägget är som en snällare och mindre hysterisk version av klassiska Tamagotchi; din hund kommer inte att dö om du inte övervakar honom varje dag, och faktum är att det även finns begränsningar på hur mycket man kan göra varje dag. Att komma farandes med vattenskålen i parti och minut gör inte Rambo speciellt lycklig utan han behöver stimulans.

Nintendogs + Cats
Nintendo tillhandahåller underhållning för jyckarna. Favoriten är att kasta in ballonger, vilka är väldigt underhållande ända tills... ja, ni vet...

Den stimulansen får han bland annat av promenader där man stöter på andra Miis längs vägen medan man är ute och går. Det finns även lite leksaker att köpa och tävlingar att vara med i. Men Rambo måste dessutom uppfostras. Med stylusen visar man vad Rambo ska göra, samtidigt som man tre gånger talar om vad det aktuella tricket heter.

Röstigenkänningen fungerar till synes perfekt och även i högljudda omgivningar lyckas jag få min fyrbente telning att göra som jag tänkt mig. Visst fick jag lite märkliga blickar på bussen när jag satt och gapade "vacker tass" till min Nintendo 3DS, men det är smällar man få ta för konsten.

Hundarna kan dock bara lära sig tre tricks per dag, vilket är gjort på någon minut. Och så kul är det inte att bara titta på den tredimensionella lille Rambo. Därför finns även tre versioner av hundtävlingar att delta i. Varje variant kan man göra två gånger dagligen, och bäst är Lure Coursing som är en hinderbana för lille Rambo som jag sedan ska lotsa honom igenom så snabbt som möjligt.

Nintendogs + Cats
Katter är härliga självständiga djur. Tyvärr är de precis lika självständiga i spelet och din interaktion med dem är nära på noll.

De andra båda är en tricktävling och frisbee, där framför allt förstnämnda lär glädja mindre barn. Där används augmented reality-korten som medföljer Nintendo 3DS och låter din byracka uppträda i ditt hem.

Problemet med Nintendogs + Cats är den totala kravlösheten. Det går verkligen inte att misslyckas och väldigt få saker i spelet gör att det alls ens kan klassas som ett spel. Och eftersom jag inte får lära Rambo fler tricks eller köra tävlingarna oftare så finns det heller ingen poäng med att spela mer än kanske en halvtimme om dagen. Medan det kanske är fullgott för de allra yngsta spelarna, var åtminstone denna aspekt något jag uppskattade med Kinectimals, där fanns i alla fall mer känsla av att man kommer någonstans. En mening, helt enkelt.

Nu säger jag absolut inte att Nintendogs + Cats är meningslöst. Men för min egen del hade jag verkligen velat ha någon slags mål eller krav för att göra spelet mer underhållande och involverande. Dessutom är spelet väldigt likt sin föregångare, så till den milda grad att det känns som en uppgradering snarare än ett helt nytt spel.

Nintendogs + Cats
Har du många Miis på din Nintendo 3DS är de inte omöjligt att du träffar dina vänner när du är ute på en promenad.

Men så var det ju katterna. Vilket är den största spelmässiga nyheten av alla, så stor att den till och med fick plats i titeln. Grejen är dock att kattfolket dock måste skaffa sig en hund först, för innan man lagt ned rejält med tid på jycken, så får man heller inte skaffa katt. Och när man väl får det, så... tja... Plötsligt förstår jag vad Shigeru Miyamoto menade när han i en intervju tidigare sade: "Making a game called Nintencats just didn't seem right for Nintendo"

Katterna är nämligen precis som katter är. De skiter högaktligen i dig, de spenderar hellre sin tid med att lata sig. Det spelar ingen roll om du försöker lära kissen sitt namn, han (hon?) bryr sig inte. Och du kan inte tävla med dem, inte lära dem tricks och de känns mest som en skärmsläckare i slutändan. En trevlig grej att titta på, men som faktiskt inte är så speciellt mycket djupare än så.

Nintendogs + Cats är fortfarande ett optimalt spel att köpa till de yngre spelarna (dock inte för unga eftersom barn under sex kan skada synen av Nintendo 3DS). Det är snällt, lättbegripligt och man kan som sagt inte göra fel. Själv spelade jag mig leds på Nintendogs, och trots den oemotståndligt söta tredimensionella Rambo tappade jag redan efter några dagar suget att fortsätta. Rambo överväger jag att sätta ut bland hundannonserna på Vovve.net, han är magisk, och förtjänar en mer engagerad husse än mig själv.

Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
Nintendogs + Cats
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Oemotståndligt söta valpar, bra 3D-effekter, stort urval av hundraser, roliga minispel
-
Det saknas mål, går inte att misslyckas, begränsad speltid per dag
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här