Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / China
Gamereactor
Logga in medlem






Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
The Fancy Pants Adventures

The Fancy Pants Adventures

Somliga saker bör inte beskrivas, de bör upplevas. Dit hör definitivt den speciella humorn i The Fancy Pants Adventures, som fungerar som antigravitation för alla mungipor.


- Skynda dig, du måste hjälpa mig! Det är kungen som kallar. Pirater har tagit över hans badkar och de måste vräkas omedelbart medelst proppurdragning. Den inledningen slår an tonen ganska väl för ett säreget och väldigt humoristiskt spel med en stämning som endast liknar den i de flashspel som utgör föregångarna. Men oroa dig inte ifall det råkar vara så att du missat Fancy Pants värld ett och två ute på nätdjungeln, de finns nämligen inkluderade här som bonusmaterial.

Spelupplägget i Fancy Pants Adventures är väldigt klassiskt - det handlar om ett tiotal plattformsbanor med små inslag av historieberättande, kryddat med småspel, poängsamlande och flerspelarlägen. Istället är det i själva utförandet som all personlighet kommer fram. Piraterna till exempel, har gärna regnbågsfärgade skägg och råkar ofta ge spelaren viktiga ledtrådar genom abnormt korkade dialoger.

Faktum är att den speciella humorn, märkliga spelvärlden och charmiga grafiska stilen får mig att tänka på en gammal favorit, inte för att de liknar varandra, utan för sättet på vilket de sticker ut. Jag tänker på kultklassikern Toejam & Earl till Sega Megadrive som också det genast etsade fast sig i minnet bara genom att vara knasigt. Tråkigt nog får jag också några mindre smickrande flashbacks under den halva kväll det tar mig att spela igenom huvuddelen. Jag tänker på oräkneliga joystickstyrda spel till Commodore och Amiga som tappade många poäng på sin svårhanterliga styrning. Det finns tydligen de som än idag uppskattar plattformare med slirig styrning med oexakta hopp och svårigheter att stanna upp. Jag kommer dock aldrig vara en av dem.

The Fancy Pants Adventures
Varenda bana är fullproppad med föremål som kan samlas in för den som inte nöjer sig med att bara hitta målet. Krumelurer av tusch och flaskpost hör till de vanligaste samlarobjekten.

Sammantaget är den värld som målas upp underbar att se och höra på, men inte lika briljant att spela sig igenom. Att kontrollsättet gör simpla handlingar onödigt svåra att få till ibland gör sitt till, men även när allt flyter på rätt bra så är designen av banornas spelmoment märkbart oengagerande. Nån gång ibland kan det vara riktigt kul att springa upp längs väggar och studsa fram som en annan pingisboll, men glädjen när man når fram till mål handlar snarare om att få se mer knasig dialog än om att få se nästa bana.

Att ett splitternytt spel för under hundringen har avsnitt som känns mediokra eller till och med dåliga är dock vare sig förvånande eller upprörande. Är du på förhand inställd på ett spel där behållningen huvudsakligen är designen har jag svårt att se hur du ska kunna bli besviken på ett köp. Har du dessutom några polare att jämföra high scores med är valet betydligt lättare.

The Fancy Pants Adventures
The Fancy Pants Adventures
The Fancy Pants Adventures
The Fancy Pants Adventures
The Fancy Pants Adventures
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Skrattframkallande, charmerande visuellt, musik som fastnar
-
Oprecis styrning, intetsägande nivådesign
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här