Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Blue Dragon: Awakened Shadow

Blue Dragon: Awakened Shadow

Mistwalker gör ännu ett halvbra bärbart rollspel när man följer upp Blue Dragon Plus med Blue Dragon: Awakened Shadow. Elfving har knatat sig genom äventyret men vill hellre ha en riktig Xbox-uppföljare

Ett år efter händelserna i Blue Dragon Plus får vi återigen besöka en värld där det är helt naturligt att ha en blå drake som skugga. I början av Awakened Shadow är dock dessa skuggor spårlöst försvunna, för alla utom vår huvudperson, en karaktär du själv får designa och namnge. Karaktärerna Shu, Kluke och Jiro sluter snabbt upp och vips har du har ett team stridslystna knattar till ditt förfogande.

När vår hjälte får möta kungen och skickas ut på ett uppdrag börjar ett ganska traditionellt japanskt rollspel med lite väl sävligt tempo. Jag uppskattar den frihet vi får av striderna, där vi kan röra oss fritt och sätta samman attacker för att tömma styggingarna på HP. De många mellansekvenserna och det linjära upplägget sätter dock kedjor på oss. Som de tidigare Blue Dragon-spelen blir jag aldrig direkt begeistrad av storyn och deja vu-känslan är ofta där.

Här finns lite väl många dialog- och mellansekvenser och även om de sistnämnda är snyggt animerade önskar jag att samma arbete hade lagts på de rätt blaskiga städerna, fälten och grottorna vi oftast vilar ögonen på. Jag kommer på mig själv med att längta efter ett DS-spel som Dragon Quest V som, inte bara rent grafiskt, smiskar detta spel på andra sätt.

Antingen styr du din rufshåriga hjälte med stylusen eller, "som vanligt folk", med styrkorset. Striderna är i regel en lättstyrd historia, men småstörande är hur man fördelat informationen över de dubbla skärmarna. Man tvingas ofta flytta blicken under stressiga partier, vilket är ett onödigt irritationsmoment.

Blue Dragon: Awakened Shadow har ett onlineläge och äventyret kan delas antingen via wi-fi eller lokalt. Tanken är god; online kan du ta dig an tuffare fiender med dina vänner och dregla efter bättre belöningar, men spelläget kräver dock redan addade vänner som äger spelet för att fungera.

Den som gillar loot (krigsbyte för den som hatar anglifieringar) lär dock inte bli besviken, och man har dessutom lagt till ett system för att kombinera föremål med varandra. För att lyckas med denna Item Fusion (wee, mer engelska!) måste du samla receptböcker och lära dig kombinationer. En god tanke, och som sagt något för loot-fansen, men ärligt talat inget jag motiverats att lägga någon längre tid på.

Blue Dragon: Awakened Shadow har verkligen sina stunder och särskilt medryckande blir det i bossfighterna där jag tvingas vara både snabb och taktisk med mina skuggkrafter. Detta är dock inget rollspel som kommer att gå till historien. Nej, nu vill se en riktigt fläskig uppföljare till Blue Dragon till Xbox 360!

Blue Dragon: Awakened Shadow
Blue Dragon: Awakened Shadow
Blue Dragon: Awakened Shadow
Blue Dragon: Awakened Shadow
Blue Dragon: Awakened Shadow
Blue Dragon: Awakened Shadow
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Intressanta skuggkrafter, roliga bossfighter
-
Slött tempo, linjärt upplägg, dialogtungt, bitvis otymplig HUD
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här