Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Blood Bowl 2

Blood Bowl 2

Så har det återigen blivit dags att utöva spelvärldens förmodligen våldsammaste sport - Blood Bowl. Såhär bra är uppföljaren...

  • Text: Mika Sorvari, GR FI (Översättning: Jonas Mäki)

För er som inte är bekanta med Blood Bowl så handlar det alltså om en mer humoristisk version av amerikansk fotboll, komplett med Warhammers fantasytema. Det släpptes ursprungligen som ett brädspel på 80-talet, varpå det dröjde ändå till 2009 innan någon gjorde en påkostad digital version av konceptet. Egentligen märkligt eftersom det faktiskt är tämligen underhållande, och även om originalet hade sina skönhetsfläckar, så var även det roligt. Och det är alltså denna grund Cyanide Studios nu bygger vidare på med Blood Bowl 2.

En av de största förbättringarna är den nya grafikmotorn, men jag vill även slå ett slag för den förbättrade designen samt möjligheten att köpa och sälja spelare. Det lite ofokuserade realtidsläge som fanns i föregångaren har också setts över och nu är det enbart fokus på turbaserat spelande, exakt som i brädspelsförlagan.

Medan en del liknande spel haft problemet att de varit för lika brädspelet och därför inte riktigt fungerat i spelbar form, undviker Blood Bowl 2 allt sådant med brutala animationer som visar de hårdaste tacklingarna och de snyggaste passarna för att krydda anrättningen. Grafiken är kraftigt förbättrad sedan sist och de nya karaktärsmodellerna är väldigt detaljerade. Den tjusigt groteska estetiken från Warhammer-universumet har aldrig kommit mer till sin rätt än här.

Blood Bowl 2
Det är inte mycket som inte är tillåter i Blood Bowl 2.

Varje spelstart kan nu granskas från flera olika kameravinklar som du smidigt kan skifta mellan. Det går till exempel att granska spelarna från nära håll, ha en isometrisk vinkel eller bara zooma ut rakt ovanifrån för ett kalasfint ovanifrånperspektiv. Den här friheten vi nu fått som spelare för dock med sig sidoeffekten att de kastade tärningarna ibland skyms av annat på skärmen. Det finns annars massor med information numera som bland annat hur många procent av spelen som lyckats. Överhuvudtaget är gränssnittet välgjort, även om det fortfarande finns spår av Cyanides säregna stil mellan varven.

Studion har på förhand skrutit om grafiken i spelet, men även om den nya artificiella intelligensen. Medan de definitivt levererat i förstnämnda kategori, är de datorkontrollerade spelarna trögare än än en Orc under måndag morgon. Under mina matcher mot datorn har jag till exempel sett hur datorn ställer upp (förvisso fiffiga) försvarsspel mitt på plan när jag är halvmetern ifrån deras end zone. Jag har även sett hur datorn i försök att blockerna min bollbärare genom att tackla inom honom i eget målområde.

Blood Bowl 2Blood Bowl 2
Mot mänskligt motstånd är detta underbart roligt.

Det som ändå gör singleplayer utmanande är det faktum att du startar med ett lag av otränade klåpare. Dina spelare börjar inte gå upp i nivå förrän senare då kampanjen även är tänkt att fungera som en genomgång av spelsystemet som undan för undan lär dig grunderna. Trots det lite väl sävliga tempot är singleplayer ändå underhållande tack vare en underhållande story och en härlig atmosfär.

Alla matcher kommenteras av Cabalvision-duon Jim och Bob.Och precis som i "riktiga" sportspel är kommentatorerna underhållande de första matcherna, men när jag matats med samma skämt flera gånger tappar de såklart charmen. Det går även att kolla andra spelares matcher via Cabalvision, vilket är en av flera utbyggda sociala aspekter av Blood Bowl 2. Du kan också organisera din egen liga och bjuda in dina vänner till den, alternativt låta den vara öppen om du vill att vem som helst ska få delta. Utöver det finns en officiell liga som Cyanide håller i själva.

Blood Bowl 2
Onlinestödet och de sociala funktionerna är mycket genomarbetade.

Blood Bowl 2 kommer mest till sin rätt när du spelar med andra spelare. Den artificiella intelligensen duger som tuggmotstånd när du lär dig grunderna, men det är när en vän till dig grabbar handkontrollen för lite motstånd som spelet verkligen tänder till.

Totalt finns det åtta lag att spela med från start, samma som i föregångaren, vilket jag tycker känns lite i snålaste laget. Det första Blood Bowl hade en annorlunda affärsmodell där utvecklarna sålde tre kompletta versioner av spelet där den sista hade totalt 24 lag. Det här blev aldrig speciellt populärt och jag förmodar att fler lag lanseras som DLC längre fram.

Även om Cynaide väljer den modellen, så förändrar det inte faktumet att åtta lag är i minsta laget, i synnerhet som vi alltså vet att originalet hade 24 på slutet. Åtminstone tolv hade känts rimligt, och jag hoppas att det inte blir alltför saftigt mjölkande framledes.

Blood Bowl 2
Grafiken har blivit betydligt bättre sedan sist.

Men för att summera så spelar det ingen roll att det gärna fått vara fler lag eller att den artificiella intelligensen är korkad, Blood Bowl 2 är en rejäl förbättring från sist. Den tjusiga grafiken och de utökade sociala möjligheterna får det att kännas väl anpassat för år 2015. Det är underhållande att spela, i synnerhet mot goda vänner och om det bara kommer vettigt DLC till rimligt pris så kan detta bli en riktig partyhöjdare.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snygg grafik, bra menysystem, underbar atmosfär, klockren multiplayer, genomtänkta sociala funktioner
-
Trög artificiell intelligens, bara åtta lag, tjatiga kommentatorer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • TomasT
    Blood Bowl... vad kan man säga? Denna gigant bland brädspelen. Det har funnits möjlighet sedan 2003 att spela online, tack vare Fumbbl. Där är... 7/10