Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Super Street Fighter IV: Arcade Edition

Super Street Fighter IV: Arcade Edition

Petter har tampats med en extremförbannad Ryu i Capcoms tredje och sista Street Fighter IV-expansion. Vettig uppgradering eller bara ren mjölkning? Svaret finner du i vår recension...


För 20 år sedan var Capcom kända för att pumpa ut Street Fighter-uppföljare. "Turbo" blev "Super" som blev "Tournament Edition" som blev "New Challengers Super Charge Mega Turbo Tournament Championship".

Som Street Fighter-fan minns jag hur jag gladdes jag över den strida ström stryk som studion spydde ur sig. Men jag såg även hur mången casual-spelare tröttnade på Capcoms "mjölkning" av världens främsta fightingserie.

Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Evil Ryu påminner mer om Akuma än om standard-Ryu

När Capcom nu släpper Super Street Fighter IV: Arcade Edition vore det inte mer än rätt att påstå att de gör exakt samma sak som de gjorde för 20 år sedan. De mjölkar Street Fighter IV. Jag känner mig till en början märkbart irriterad över att Capcom har mage att kräva 150 kronor för fyra nya karaktärer. Men det tar bara någon timme innan jag ändrar uppfattning. Arcade Edition må endast innehålla fyra nya fighters, men här finns hundratals små förbättringar som på det stora hela förbättrar ett redan mästerligt spel. Bättre balans, nya EX-moves och nya slutsekvenser för flera av kämparna.

För alla fanatiska Street Fighter IV-fans är detta ett absolut måste.

Evil Ryu, Oni, Yun och Yang är de fyra nya kämparna i Acrade Edition. Evil Ryu är, precis som vanligt, en blandning mellan Ryu och Akuma och medan hans starkaste attacker är ordentligt kraftfulla är hans uthållighet relativt dålig och han är därmed en mer ensidig karaktär än standard-Ruy. Oni är en ännu mer elak version av Akuma med ett par ganska spännande, nya, attacker. Båda två är väl balanserade och utmanande att sätta sig in i och bidrar självklart till ett ännu större djup i den snudd på bottenlösa Street Fighter IV-världen.

Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Onis eldboll är en ganska seg historia och Adon hinner utan problem smyga in en armbåge.

Yun och Yang är, som du redan vet, hämtade från Street Fighter III. Yun och Yang känns mer unika i Super Street Fighter IV: Arcade Edition än vad de gjort tidigare. De delar ett mindre antal specialattacker och även om de båda är baserade på samma rörelsemönster njuter jag av att lära mig hantera de båda.

Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Animationsarbetet, spelkontrollen, upplägget, ljudeffekterna, musiken och den ursnygga grafiken förblir exakt lika bra som i Street Fighter IV.

Både Yun och Yang är ruskigt snabba/kvicka fighters och deras attacker påminner egentligen inte om någon annan karaktär i Street Fighter IV. Något som gör dem till bättre nykomlingar än både Evil Ryu och Oni som i grunden faktiskt mest känns som varianter av Akuma.

Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Yun slåss som vanligt i sin blå/gula basebollkeps.

Capcom har tillfört ett antal nya specialattacker till Arcade Edition samt polerat spelets redan superba karaktärsbalans. I slutändan handlar det om en ganska liten uppgradering till ett redan fantastiskt fightingspel. För hardcore-fansen är den här expansionen givetvis värd varenda öre av det 150 kronor som det kostar. För de mindre initierade Street Fighter-spelarna går det alldeles utmärkt att hoppa över Arcade Edition och spara kosingen till Street Fighter V.

(Om du köper den nedladdningsbara versionen av Arcade Edition behöver du Super Street Fighter IV för att kunna spela det. Köper du däremot den boxade utgåvan i butik får du Super Street Fighter IV med på köpet och behöver därmed inget annat spel för att kunna lira Super Street Fighter IV: Arcade Edition).

Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Super Street Fighter IV: Arcade Edition
Super Street Fighter IV: Arcade Edition
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Samma fantastiska spelsystem, urläcker grafik, strålande spelkontroll, hela 39 kämpar, balanserat, nya EX-moves
-
Dyrt, presentationen är fortfarande gräslig
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jesper Karlsson
Jag har spelat närmare 100 timmar Street Fighter IV, trots detta har jag stora problem med att se vad som är nytt i själva spelsystemet i Super Street Fighter IV: Arcade Edition. Detta är en mycket försiktig uppgradering som Capcom borde ha bjudit fansen på, gratis. 6/10