Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Arcana Heart 3

Arcana Heart 3

Redaktör Mäki har gett sig i kast med årets sannolikt mest japanska titel, Arcana Heart 3. Ett fightingspel helt befriat från allt vad testosteron heter...


Det finns få spel som är hetare än Arcana Heart 3. Folk köar i timmar för att få spela och många föredrar det framför storheter som Street Fighter IV och Tekken 6. Ja, i Japan alltså. I Europa har det helt flugit under radarn, vilket kanske inte är så konstigt, för på ytan ser Arcana Heart 3 både stereotypt, gammaldags och väldigt konstigt ut.

Vi snackar om ett spel där man väljer bland 23 figurer, alla tjejer i åldersspannet alldeles för ung till välsvarvad tonåring. Grafiken är direkt hämtad från ett Playstation 2-spel och slagsmålssystemet är inspirerat av tarotkort men innehåller även psykiska slemklumpar, enorma mechas och fantasifoster tecknade med krita.

Arcana Heart 3
Arcana Heart 3 har bara kvinnliga fighters och har blivit en favorit för en stor del av det japanska communityt.

Märkligt och extremt japanskt som sagt. Man avfärdar det lätt som ett spel för otakus med flaskbottnar till glasögon och stark fäbless för grönhåriga töser i neonfärgad spandex med röstresurser som en trampad hamster. Arcana Heart 3 gömmer lyckligtvis mer än så, och under den lite opolerade ytan gömmer sig ett djupt fightingspel med snudd på oändliga möjligheter. De 23 töserna kan nämligen kopplas samman med 23 Arcana-förmågor som påverkar de slutgiltiga egenskaperna. Det ger över 500 varianter så det är inga större svårigheter att hitta flera som man trivs bra med.

Spelkontrollen är smidig och följsam, och döljer ett massivt speldjup. Match för match växer man in i djungeln av specialattacker, combos och ilsnabba kontringar. För den som inte själv spelat utan tittar på ser striderna totalt obegripliga ut, och många kommer nog tycka att det blir lite för japanskt mellan varven.

Arcana Heart 3
Svenska spelfigurer är hör inte till vanligheterna. I Arcana Heart 3 får vi dock slåss med ursvenska Petra Hohanna Lagerkvist, som dessutom är en av de roligare kämparna.

Arcana Heart 3 är både intensivt och spektakulärt, tänk Blazblue men utan den högupplösta grafiken. Dessutom är nätkoden fantastiskt bra (återigen, tänk Blazblue), så att spela online är en ren fröjd, även om man får räkna med storpisk. De som spelar Arcana Heart 3 online är nämligen brutala.

Problemet med ett spel som Arcana Heart 3 är dock att det absolut inte är för alla. Det saknar bra träningsmöjligheter, är inte det minsta intuitivt och om man inte verkligen älskar fighting tror jag man kommer ha svårt att smälta den föråldrade grafiken. Då hjälper inte det magnifika speldjupet eftersom det i bästa fall endast kommer nyttjas av en bråkdel av alla spelare.

Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
Arcana Heart 3
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Djupt spelsystem, stort urval figurer, fantastiskt online-stöd
-
Extremt primitiv grafik, saknar vettigt träningsläge
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här