Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Modern Combat 5: Blackout

Modern Combat 5: Blackout

Gameloft levererar en lättsmält och tämligen svårmanövrerad resa som tar oss tillbaka till renässanstiden för förstapersonsskjutare. Hernborg har kikat lite närmare...


Att påstå att mina referensramar inom testosteronpumpade förstapersonsrökare till konsol är något annat än groteska, vore att dra till med en redig underdrift å den högre skolans vägnar. Att påstå att mina referensramar inom testosteronpumpade förstapersonsrökare till mobila enheter å andra sidan är något annat än fullständigt obefintliga, skulle också vara en underdrift av den högre skolan. Modern Combat 5: Blackout har under de senaste veckorna introducerat mig för just denna genre på min Ios-enhet och trots ett starkt och härligt första intryck, så är jag i slutändan ändå inte riktigt helt övertygad. Varken om spelet som sådant eller genrens framtida existens på våra portabla enheter. Så tillåt mig förklara varför.

Modern Combat 5: Blackout
De cinematiska scenerna är utan tvekan en utav höjdpunkterna i Modern Combat 5: Blackout.

Modern Combat 5: Blackout går mer eller mindre att beskriva med hockeycoachen Leif Boorks favorituttryck; Raka rör. Utan att blinka kastas du nämligen rakt in i den Call of Duty-inspirerade värld som präglas av filmiska explosioner, båtjakter och hinkar fyllda till brädden med drypande testosteron och gamla hederliga machotakter. Tempot är skyhögt redan från första stund och det går därför inte många uppdrag till spillo innan jag känner mig en aning mätt. Mätt på den linjära uppdragsstrukturen som gång på gång paketeras i sedvanlig, febril hetsaction där man knappt hinner hämta andan mellan uppdragen som kastar omkring en världen över i bästa - och sämsta - Call of Duty-anda.

Allt är samtidigt dock inte bara ris och ständigt elände. Modern Combat 5: Blackout blixtrar nämligen till lite här och var och bjuder minsann på ett par rosor i slutändan. Rosor som till största delen består utav en silkeslen bilduppdatering, en smärre fantastisk inramning i form av de filmiska scenerna samt ett otroligt utbud när det kommer till all form av vapenmodifiering, din utstyrsel och allt däremellan. Här finns verkligen en hel uppsjö av diverse uppgraderingar att ta del av som, tillsammans med de urläckra grafiska delarna, utgör det i särklass bästa som spelet har att erbjuda.

Modern Combat 5: Blackout
Förbered dig på testosteronstinn hetsaction utan dess like i form av båtjakter, fallerande byggnader och manliga män.

Men där någonstans upphör dessvärre hyllningens ros till Modern Combat 5: Blackout. Ett spel som så hemskt, hemskt gärna vill göra så mycket rätt men som i slutändan fallerar på fundamentet inom genren som sådant, nämligen själva spelkontrollen. Att manövrera sig fram genom varje femminutersuppdrag blir den ständiga boven i dramat, och ett sorts skolboksexempel på hur en sko ibland kan klämma sådär oerhört mycket. Det blir tyvärr alldeles för svårt med facit i hand. Det blir på tok för mycket att hålla reda på när du mitt i stridens pulserande hetta ska försöka att ställa in siktet rätt - både horisontellt och vertikalt - samtidigt som du ska ladda om, plocka upp ammunition, kasta granater, undvika fiendens granater och i slutändan också försöka komma underfund med vart du faktiskt ska härnäst. Och allt detta den linjära uppdragsstrukturen till trots.

Såhär i slutändan är det tydligt vad utvecklaren Gameloft försöker att åstadkomma. En lättsmält, actionfylld, linjär och tämligen opersonlig Modern Warfare-kopia paketerad i vacker grafisk skrud. Och det lyckas man ändå med, men den otroligt krävande styrningen blandat med en snudd på obefintlig flerspelardel hand i hand med det genomusla ljudbilden, gör till slut att man inte alls får fram det man vill förmedla. Och då går ju även den uppsjö av tillval och allt däremellan till spillo, när rörelsemönstret på själva enheten i sig varken är särskilt bekvämt eller lättspelat. Och lägg

Modern Combat 5: Blackout
Styrningen dessvärre akilleshälen som sprider sig likt pesten uppför besvikelsen som är Modern Combat 5: Blackouts styltiga lekamen.

Modern Combat 5: Blackout är och förblir i slutändan en onaturlig och krystad resa tillbaka i tiden som påminner oss alla om de spel vi redan har sett etthundratjugotre gånger på våra konsoler. Och det är därför en resa som slutligen resulterar i ren och skär frustration, följt av önskedrömmen som lovar om några fler tummar att navigera sig med över skärmen en vacker dag. Men tills den dagen kommer, är jag dessvärre övertygad om att de testosteronfyllda förstapersonsrökarna inte hör hemma på våra portabla enheter. Och Modern Combat 5: Blackout är heller inget undantag.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Otroligt snyggt, härliga mellansekvenser, späckat med innehåll, trevlig presentation
-
Styltig spelkontroll, linjär uppdragsstruktur, svag ljudbild, hemskt röstskådespeleri
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här