Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
NBA Jam: On Fire Edition

NBA Jam: On Fire Edition

Gigantiska kranium, vansinnesdunkar och en bindgalen kommentator - NBA Jam är tillbaka, igen! Läs Steinholtzenmanns omdöme, nu...


Stora huvuden är roliga. Något man pekar på. Fnissar lite åt. Men hur kul är det egentligen att vara en av dessa personer som berikar sina axlar med rediga kranium? Har ni tänkt på det? En av dem vars glober är så stora att de nästan har ett eget gravitationsfält. Det medför, i bästa fall, smärre besvär i vardagen.

Ta hattköp som exempel. Har man en ballong över snittet blir det lätt lite trångt. One size fits all - jomen tjena! Det ser också lustigt ut, som det ofta gör när man försöker trycka in något för stort i något för smått. Man blir lite av en vandrande karikatyrteckning.

Ett annat exempel kan jag ta från sommarens årliga Gamereactor-träff. Jag, hårdvaru-Henrik och film-Johan besitter nämligen samtliga knoppar av respektabel storlek. När vi skulle sätta ihop heat inför gocart-tävlingen krävdes ett omfattande laborerande, eftersom enbart en XL-hjälm fanns tillgänglig.

NBA Jam: On Fire Edition
Boom-shakalaka! Stora huvuden, stora dunkar. NBA Jam: On Fire Edition bjuder på bägge delar.

I princip allt är anpassat för folk med nättare bollar på skaft. Det är som ett jävla apartheid mot storhövdade människor. För vi är också människor - vi är faktiskt det! Diskriminering!

Nej, folk med mastodontskallar har det inte lätt. Men det finns hopp. Det finns inspiratörer, som rycker upp en ur depressionen man lätt hamnar i när ens hjässyta kan räknas i kvadratmeter. Bolltrollarna i NBA Jam: On Fire Edition är sådana inspiratörer.

För dem ter sig ingenting omöjligt. Atletiska alfahannar som avfyrar alley-oops och ilsnabba snurrfinter på löpande band. Och som, med brinnande Air Jordan-pjucks på fossingarna, spänstar upp till kosmisk nivå i en 1080, för att sedan dunka skiten ur korgringen. BOOM-SHAKALAKA, vrålar kommentatorn ur högtalarna. Publiken i extas.

NBA Jam: On Fire Edition
Razzle-dazzle! On Fire Edition har begåvats med ett antal nya finter gentemot förra årets upplaga.

Enbart faktumet att upphovsmännen till showen har överdimensionerade huvuden (även utan Big Head-fusket!), är alldeles fantastiskt. NBA Jam: On Fire Edition är dock mer än så: Det är ett skolboksexempel på hur man återupplivar ett älskat 90-talsfenomen, och gör det ännu bättre. Det här är två-mot-två-basket i sin allra galnaste, mest extravaganta och roligaste form. Ackompanjerat av en bindgalen kommentator, rytmiska beats och krispig, lattjo grafik.

NBA Jam, den första återupplivningen, släpptes till Nintendo Wii redan förra året. Spelet konverterades snabbt till HD-tvillingarna, och nu är alltså NBA Jam: On Fire Edition ute. Skillnaderna kan vid första anblick verka obetydligt små. Snart märker man dock att förändringarna ger en mer balanserad och i slutändan mer underhållande upplevelse än tidigare.

Team Fire-funktionen är ett av de tillskott som man snabbt lär sig utnyttja. Lyckas man göra tre alley-oops (passa bollen till lagkamraten, som tar emot den mitt i ett hopp och gör poäng) i rad, aktiveras ett specialtillstånd där båda spelarna blir så heta att de fattar eld. Förmågorna boostas och superdunkarna hänger ständigt i luften. Motståndarlaget kan avbryta detta genom att själva göra poäng genom en alley-oop, eller helt enkelt försvara sig tills hettan avtagit efter en 20-sekundersperiod.

NBA Jam: On Fire Edition
He's on fire! Japp, bokstavligen.

För att balansera upp denna till synes övermäktiga taktik är försvarsspelet betydligt elakare i NBA Jam: On Fire Edition. Att blocka, knuffas och sno bollen är, om spelarna är rätt placerade, en barnlek. Som anfallare kan man kontra detta genom att skyffla iväg offensiva tacklingar, men framförallt genom att passa och finta. Dessutom är man inte låst till en spelare längre om man spelar ensam, utan kan när som helst växla emellan. Det är ett lättillgängligt speldjup som passar denna typ av arkadsport utomordentligt.

Remix Tour-läget från förra året har plockats bort. Trist, kanske vissa tycker. Skönt, säger jag. Visst var det lite småkul med power ups, men aldrig något som tangerade den huvudsakliga spelupplevelsen. I NBA Jam: On Fire Edition är det den man satsat på att utveckla. Med goda resultat.

Karriärläget tar med dig på en resa genom sex divisioner med ett antal utmaningar i varje. Det är utformat som en road trip där du tar dig över kontinenten från väst till öst, för att plocka brons-, silver- och guldmedaljer. Villkoren och svårighetsgraden förändras beroende vilken medalj du satsar på. När alla guldmedaljer är erövrade låser man man upp platinumutmaningar som nästan är omänskligt svåra. Så visst finns det att bita i.

Men bäst är NBA Jam: On Fire Edition när man delar på glädjen med en vän eller tre i TV-soffan (även om onlineläget är ett acceptabelt substitut). Inte bara en stolt ambassadör för personer med bombastiska planeter, utan antagligen även det roligaste partysportspelet som finns tillgängligt idag.

NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
NBA Jam: On Fire Edition
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Balanserat, lättillgängligt, hutlöst roligt som partyspel
-
Inte lika roligt ensam som med vänner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här