Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Grand Prix Challenge

Grand Prix Challenge

Vad döljer sig under ytan? Jesper ger sig i kast med att ranka Formel1-team och bedöma Melbourne Houses nya racinglir.


Man får nog vara antingen smått psykopat eller väldigt entusiastisk för att bry sig något djupare om motorsport. Så ser jag på det, vem i sitt rätta sinne bryr sig om 22 stressade killar i bilar för miljoner som smattrar runt på en bana? Jag till exempel, allt från dammiga rallyn till 24-timmars lopp på Le Mans är av intresse. En form av motorsport som tyvärr har stagnerat på senare år är den en gång så anrika giganten Formel 1. Vi har en gigant som kammar hem det mesta (Ferrari), följt av ett par konkurrenter på trappsteget under, som då och då spräcker Ferraris rensning. (McLaren, BMW Williams) Samt ett fält av hyfsade aktörer (Sauber, Renault, Jordan, Toyota) som ibland kan sticka upp och överraska. Sedan kommer skräpteamen i form av t ex Jaguar och Minardi.

Såhär lagom till avslutningen av denna säsong så släpper Atari sitt Formel 1-spel Grand Prix Challenge. Officiell licens har man skaffat sig, något som ger en genuin och välbehövlig känsla. Alla team, förare och banor från årets cirkus återfinns. Innehållet består av den välkända uppställningen av spelsätt och alternativ, tacksamt nog så finns det bra alternativ för motståndarbilarnas beteende, samt den egna bilens styrning. Allt insvept i förvånansvärt billiga och trista menyer. Presentationen är en BMW Williams, kanske inte snygg men den funkar.

När man kravlar sig ner i en sittbrunn för att ta sig ett varv eller 80 så upptäcker man snart att bilen beter sig lite underligt. Ja visst, jag sitter en kvarts milimeter övanför asfalten i en bil som fräser fram i drygt 300
kilometer i timman, men det känns lite slappt. Jag fingrar på lite vinge och andra inställningar, det blir bättre, men den skarpa och styva känslan vill aldrig infinna sig ordentligt. Dock ska det tilläggas att känslan är betydligt bättre än flera av spelets mer kända motståndare, men det säger inte så otroligt mycket med tanke på vilken brist av bra F1-spel det finns till PS2. Dessutom så brister det en del i skademodellen. När jag ser en söndagsförare (läs: Minardibil) styra ut från fältet med bilar, och rakt in i sidan på mig så förväntar jag mig att få tillbringa en stund inklämd i min glasfiber-monocock väntandes på livets käftar. Men icke, studs tillbaka med dig lilla bil... Körkänslan är en Sauber, den ligger i mitten av fältet, men plockar ofta poäng.

Alla banor är mästerligt återgivna, fanor vajar i publikhavet, solen kastar sina farliga strålar i ögonen på en och bilarna är modellerade in i minsta detalj, till och med framvingarna är olika från bil till bil, något som man lätt upptäcker med ett tränat öga. Fort går det också, men när de andra killarna vill vara med och leka så blir det lätt ont om bilderna i sekunden. Men här är ju inte Grand Prix Challenge ensam direkt, det vore fel att ge en känga till detta spel, då precis alla andra F1-spel lider av samma sak. Men ska jag vara ärlig så är både grafik och ljud av allra högsta kvalitet, visst finns det områden där man inte når ända fram, konverteringen är ett av dessa områden till exempel. Trist att man inte känner för att utnyttja hela skärmen. Grafik och ljud är en Ferrari, vacker, strömlinjeformad och nästintill fulländad.

Kort och gott så är Grand Prix Challenge ett bra spel om man är F1-entusiast, är man dock ute efter att ha ett spel som simulerar ända ut i fingerspetsarna så bör man leta vidare, riktigt ända fram når det inte. Det är inte bäst, inte sämst, utan bara bra helt enkelt. Men för nykomlingen och den F1-spontane bilföraren så är det nog bättre att satsa på ett annat spel. Grand Prix Challenge är inte perfekt, men vinner emellanåt.

Grand Prix Challenge
Grand Prix Challenge
Grand Prix Challenge
Grand Prix Challenge
Grand Prix Challenge
Grand Prix Challenge
Grand Prix Challenge
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snyggt som få, detaljerat.
-
Körkänslan är inte helt på topp.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här