Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Hustle Kings

Hustle Kings

Efter att ha slagits med biljardköer i Uncharted 3 och kastat stenhårda bollar i plytet på zombies i Dead Rising 2, har Daniel äntligen använt materialet till vad det är till för: några stillsamma omgångar 8-ball


Biljard är populärt att konvertera från verkligheten till det digitala rummet. Något vi sett i otaliga versioner till mobiltelefoner, vanliga spelkonsoler och på nätet. Oavsett om det har varit seriösa simulatorer eller minispel till Duke Nukem, så har sporten definitivt hittat sin hörna i spelvärlden. Givet var då att även Vita skulle få sin beskärda del av långa träpinnar och grönt filttyg. Först ut är Hustle Kings.

Hustle Kings är inte bara en konvertering av den riktiga sporten, utan även av Playstation 3-spelet med samma namn. Det är i det stora hela samma spel, vilket främst demonstreras av möjligheten att spela online tvärs över plattformarna.

Hustle Kings
På en skybar någonstans i Seattle spelar man 8-ball för fulla muggar. Helst halvnaken, som avatarbilden antyder.

Och för den som gillar sin biljard finns det mycket att hämta av. Menyerna dignar av spellägen och diverse inställningar. Både de amerikanska och brittiska varianterna av 8-ball finns tillgängliga såsom 9-ball, turneringar, teknikstötar, bonusspel och ett karriärläge som kombinerar dessa och en hel del annat.

Det enda jag egentligen saknar är snooker, som i och för sig ses som en helt annan art av biljard tack vare de större borden och mindre fickorna. Ändå hade jag inte tackat nej till att få leka den briljante snookerchampen Ronnie O'Sullivan, som man följt under åren via sena nätter med Eurosport-repriser.

Hustle Kings
En användbar vy när man vill få en överblick av läget.

Nåväl. Det tar inte bort faktumet att Hustle Kings är ett välfyllt spel. Det som skiljer det från den stationära förlagan är spelkontrollen, där styrspakarna nu kombineras med touchskärmen. Några olika metoder finns för att stöta med sin kö; enkel, standard och proffs. Samtliga går ut på att dra en avbild av kön på skärmen bakåt med ditt finger, för att sedan fyra av köbollen. Med några skillnader som gör det antingen lättare eller svårare. Det hela resulterar i en mer naturlig rörelse än tidigare då bara styrspakar fanns tillgängliga.

På samma sätt kan man höja eller sänka svårighetsgraden genom att ställa in längden på siktlinjen, motståndarnas skicklighet och stötklockan. Skulle spelet ändå vara för lätt så kan du utmana spelare online eller dina kompisar på en och samma Vita.

Hustle Kings
Miljöerna är fina, men livlösa. Det spelar dock inte så stor roll när man väl är koncentrerad på att sänka biljardbollar.

Väl nere vid bordet finns det inte mycket att klaga på. Grafiskt är det tydligt och skarpt, med fina bakgrundsmiljöer ackompanjerat av ömsom jazz, ömsom elektronisk up tempo. Lite mer liv och rörelse hade varit kul, men sterilitet är något jag kan leva med i en sådan här typ av spel.

Bollfysiken känns trogen naturlagarna och det är enkelt att lära sig grunderna i att skruva, valla och chippa köbollen. På så sätt kan man med lite träning översätta proffsens offensiva och defensiva strategier, som man kanske är för grön eller obegåvad (som jag själv) för att bemästra i verkligheten.

Paradoxalt nog är det också det som är denna subgenres akilleshäl. En del av charmen med biljard försvinner när alla dessa digitala hjälpmedel sätts in. För mig är sålunda biljard ingen perfekt sport att göra TV-spel av. Då tar jag hellre ett parti i verkligheten. Gillar du genren som sådan kan jag dock inte göra annat än att utförda en klar köprekommendation.

Hustle Kings
Hustle Kings
Hustle Kings
Hustle Kings
Hustle Kings
Hustle Kings
Hustle Kings
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Naturtrogen tolkning av sporten, många spellägen, bra spelkontroll
-
Något steril grafik, anonymt ljud, snooker saknas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här