Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
FIFA 17

FIFA 17

Årets utgåva levererar det som EA Sports lovande oss för tio år sedan. Vi har sparkat av årets digitala fotbollssäsong...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

De senaste åren har inte varit särskilt vänliga mot FIFA-fans. 2014 infördes det en radda förändringar och slutresultatet var inte särskilt positivt. Året efter förbättrades spelbarheten men spelet fick istället en absurd svårighetsgrad som helt förstörde för solospelaren. Så hur är årets upplaga? EA har faktiskt nästan lyckats att skapa den perfekta fotbollsmatchen.

Årets spel är det första i serien som använder sig av Frostbite-motorn men det är med rätt små förändringar från förra året. Missförstå det inte, FIFA 17 har fantastisk grafik men det är inte något jättekliv över FIFA 16 (som kördes på Ignite-motorn) du har att vänta dig. Ljussättningen är bättre och detaljrikedomen i mellansekvenserna från spelets Journey-läge är enastående. När du sitter och spelar är det dock i stort sett likadant som tidigare.

När vi är inne på The Journey pratar vi givetvis om årets stora nyhet. Det är det nya sättet som kampanjen ska spelas på. Vi får följa en ung och lovande talang genom karriären och vi kommer mycket närmare all dramatik som sker både på och utanför planen. Efter att vi har hårdtestat kan vi konstatera att det nya läget är ett bra tillskott till FIFA-formeln. I The Journey placeras vi i fotbollsskorna som tillhör engelsmannen Alex Hunter, som är blott 17 år ung. Allt handlar om Premier League men utöver det kan du göra en rad andra val under resans gång. När du startar får du välja ditt favoritlag och det blir givetvis viktigt då det kommer att vara avgörande för hur mycket speltid du kommer få och vilka krav som kommer att ställas på dig och om vill du ha en lite lättare tid med spelet är det mer fördelaktigt att välja en klubb som exempelvis Middlesbrough än, låt säg, Manchester United, Liverpool eller Arsenal.

HQ
Detta är en annons:

The Journey fungerar på många sätt och vis som Be a Pro-läget har gjort tidigare. Be a Pro finns dock kvar i menyerna för den som hellre äventyrar där. Tränaren bestämmer när Alex ska spela och du bestämmer själv om du vill styra resten av laget eller simulera matchen när du sitter på bänken. Vi kände att det var vettigast att bara styra Alex men det är bra att möjligheten att vara aktiv på plan finns där. Mellan matcherna följer du med Alex och på träningar kan du detaljstyra hans färdigheter. Har du spelat karriärläget i ett tidigare FIFA-spel kommer du känna igen dig direkt.

Det är dock allt som sker utanför gräsplanen som gör The Journey spännande. Allt handlar om att ta sig upp som aspirerande fotbollsproffs och detta involverar mer än bara spel och träning. Det finns gott om mellansekvenser och då och då måste du handskas med pressen. Du kan vara självgod och egocentrisk eller en lagspelare, valet är ditt och i äkta rollspelsstil får du göra dessa val allteftersom. Själva berättelsen kommer kanske inte vinna några priser men det fungerar och skådespelarna gör ett bra jobb. The Journey lyckas hålla oss engagerade och vi är klart mer intresserade av Alex Hunter än vad vi har varit av Be a Pro-läget innan. Varje vinst blir viktig och varje nederlag förödande. Vi spelade dessutom på svårighetsgraden World Class där all kontakt med bollen är livsviktig.

FIFA 17
Grafiken i FIFA 17 är enastående och drivs av DICE enormt kraftiga Frostbite-motor.

Men nu får det vara nog om unge herr Hunter. Det viktigaste i FIFA är trots allt spelbarheten och här har EA verkligen lyckats den här gången. Spelet flyter bättre, fysiska dueller är mer verklighetstrogna och målvakten känns än mer dynamisk än tidigare. Passningssystemet är även det helt strålande och vi känner av alla finjusteringar i praktiskt taget alla system. Balansen är perfekt och svårighetsgraderna känns verkligt bra den här gången.

Detta är en annons:

Den största förändringen är i fasta situationer, här är hela systemet nytt. Du siktar åt det hållet du vill sparka bollen vid hörna eller frispark, du ställer enkelt in riktningen och distansen som spelaren har till bollen och genom detta system kan du skräddarsy dina skott och inlägg som aldrig tidigare. Vill du skruva den eller skjuta så lädret nästan spricker (som Ronaldo är bra på) kan du göra det och med rätt spelare och bra tajming kan du dessutom kombinera flera olika aspekter som till och med hade gjort självaste Roberto Carlos stolt.

I FIFA 17 är alltså även svårighetsgraden justerad, och den något skumma intelligensen hos de datorstyrda spelarna från förra året är borta. Både lagkamrater och motståndare beter sig mer mänskligt. Mot ett lite sämre lag hade vi bollen nästan hela tiden medan vi fick slita ordentligt mot starkare motstånd. Samtidigt är det aldrig säkert hur en match slutar och även "underdog"-lag kan överraska och kontra för att gå segrande ur en match.

HQ

EA har givetvis inte plockat bort alla andra spellägen för att göra plats för The Journey. Karriärläget har fått nya mål som baseras på vilket lag du tillhör. Till exempel; om du är i klubben Paris Saint-Germain handlar det mycket om att försöka köpa sig nya, stora, stjärnor medan mindre lag som de portugisiska Sporting satsar på yngre och lovande talanger. Det omåttligt populära Ultimate Team finns kvar där den största nyheten är FUT Champions. Detta är en tävling som spelas en gång i veckan, på helgen och det handlar om att bygga lag som uppfyller vissa kriterier som 85 i kemi och bara spelare från samma liga. Djupet gör att det går att tillbringa tid med läget under resten av året, om inte mer.

FIFA 17
Stort sett varenda spelmekanik har fått sig en makeover och fasta situationer är helt omgjorda, allt till det bättre.

Överlag är FIFA 17 ett stadigt paketerat fotbollsspel. Det är nytt innehåll på alla fronter och alla problem från föregående spel är som bortblåsta. De kanske inte är helt perfekt och då och då händer det skumma saker på planen, men EA är närmare sin vision. The Journey är verkligen ett strålande tillägg och någonting vi kan räkna med att få se mer av i framtiden. Den största frågan blir: Ska du köpa FIFA 17 eller Pro Evolution Soccer 2017?

För att vara sådär tråkigt superärlig handlar det om vad du vill ha. PES 17 är ett traditionellt fotbollsspel som lutar sig på den robusta grund som serien har haft i flera år. Årets upplaga är dessutom lättare att plocka upp och spela än vad det har varit tidigare. FIFA 17 å andra sidan är ett mycket ambitiöst spel, men med mer komplex fotboll och svårare mekaniker. Det gör det lite mindre lättillgängligt men samtidigt mer belönande i längden. Vad du väljer är upp till dig men klart är att de båda rivalerna levererar toppenspel i år och säsongen 2016/2017 lovar mycket gott för den digitala fotbollen.

HQ
FIFA 17
FIFA 17
FIFA 17
FIFA 17
FIFA 17
FIFA 17
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Superb spelbarhet, grym grafik och bra atmosfär, höga produktionsvärden, massor med innehåll, fixar till tidigare problem, The Journey är magnifikt
-
Fortsatta problem med animationer, damfotbollen hamnar i skymundan
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Gorilla vinner FIWC Grand Final i London

Gorilla vinner FIWC Grand Final i London

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Under FIWC 2017 Grand Final möttes världens bästa FIFA-spelare, och vinnare blev brittiska Spencer 'Gorilla' Ealing som vann i finalen mot Kai 'Deto' Wollin. Gorilla vann...

1
VfB Stuttgart anställer två FIFA-spelare

VfB Stuttgart anställer två FIFA-spelare

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Tyska fotbollsklubben VfB Stuttgart utannonserar att de nmu ska börja satsa på esport, och har nu därför anställt FIFA-proffsen Erhan 'Dr. Erhano' Kayman och Marcel...Loading next content