Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Oskar har klätt på sig fältherrestrumporna, kammat håret så gott det går och stimulerat sina ambitioner om att förändra asiatisk historia genom den senaste installationen av det totala kriget...


Min karriär som japansk fältherre börjar lovande. Fylld av svävande tankar om ett kungadöme med blomstrande körsbärsträd, hälsosam ekonomi, goda grannar och evig fred börjar jag utveckla mitt land. Tänka sig... Ett eget land... Jag börjar med bondgårdarna. Mitt folk lever i eufori och jag tycker mig ha lyckats bättre än de flesta faktiska kejsare som gått till historien, men sen händer något. En armé närmar sig med stormsteg och tar över en av mina byar. Bara sådär. Det ska de förstås ha fan för.

Jag ser rött. Säsongerna tycks flyga förbi när jag bygger upp världshistoriens största armé och rätt som det är har jag tagit tillbaka min by och plundrat ned hela skiten i bottenskrapet av vad som en gång var en frodande välfärd. Något som direkt leder till att krig deklareras från flera håll. Armén fortsätter växa, folket betalar mer skatt än vad de tjänar i lön och jag börjar hugga åt alla håll - närmast i blindo.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Gevär och järnvägar är effektivare än pilbågar och häst & vagn. Se till att hänga med i utvecklingen för att överleva.

Snart befinner jag mig i en situation där min armé kostar mer än den smakar samtidigt som den är ett absolut måste för att försvara min provins mot hela världen som tycks vilja sätta punkt för mitt ledarskap, och jag känner igen mig direkt. Det är precis såhär jag minns Rome: Total War, ett av mina absoluta favoritspel i strategigenren, och jag kan direkt konstatera att jag är lycklig. Jag kan också konstatera att jag, i vanlig ordning kommer att spendera närmare 50 timmar med Fall of the Samurai.

För det är nämligen så det funkar med Creative Assemblys fantastiska strategiserie. Konceptet utvecklas med snigelfart men är samtidigt så robust att det fortsätter underhålla, titel efter titel. Kampanj efter kampanj, för visst är det kampanjen man vill åt när man köper Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Arméerna ser mer realistiska ut än någonsin förut och det är en ren fröjd att zooma ut och se sina kommandon träda i kraft.

Den här gången är antalet år under vilk kampanjen utspelar sig betydligt färre än tidigare. Varje runda tar bara några veckor av din fältherres tid, men det är också här industrialismen slår till på riktigt. Ditt jobb är att bestämma i vilken utsträckning ditt folk ska hänga med i svängarna, och vilken riktning Japan slutligen ska gå.

"Avancerad" teknologi må vara ett lockande inköp i syfte att jämna grannbyn med marken, men räkna inte med att dina konservativa invånare ska tycka om att du satsar pengar på att utveckla det som redan fungerar. Retar du upp dem för mycket finns det risk (och det kommer att hända, tro mig) för inbördeskrig där du kan bli störtad av en plötslig armé rebeller, trots att du bara ville väl.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Genom att använda en geisha kan du distrahera fienden och attackera när soldaterna tittar på... annat?

Fall of the Samurai är en fristående uppföljare och den tredje delen i Total War: Shogun 2-serien. Nyheter och uppdateringar finns överallt, och det här är definitivt den mest detaljpackade installationen hittills. Ändå kan jag inte låta bli att avråda dig från ett köp om du spelat dig mätt på Total War: Shogun 2 eller Total War: Shogun 2 - Rise of the Samurai. Konceptet står, som sagt, precis där det alltid stått förut.

Om du, å andra sidan, har missat serien helt eller bara längtar efter mer är det ingen tvekan om vilken version du ska köpa. Fall of the Samurai är snyggast, mest välljudande, mest balanserat och mest innehållsrikt hittills med tjusigt inlindad presentation och hundratals timmar intensivt spelande för den tänkande skrivbordsgeneralen.
På minussidan ser vi lite för långa laddningstider, en outtröttlig tutorialtant och möjligheten att rädda sitt eget skinn alldeles för lätt genom att exempelvis spara precis innan man går in i en strid där vinstchansen ligger på 50%.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Den här striden är orättvis för en av sidorna. Du får själv gissa vilken.

Spelets multiplayer har jag svårt för. Jag inser att den är väl utförd, fri från kryphål och trogen faktiska slagfältsstrategier, men jag kan ändå inte låta bli att ogilla den. Jag är så obönhörligt dålig när jag inte får tänka efter länge och dricka kaffe samtidigt, i godan ro. Är du tävlingsinriktad och strategispelstörstande kommer du förmodligen inte att bli besviken, men som sagt, jag har svårt för multiplayer i Total War.

Istället är det kampanjen, återigen, som etsar sig fast i bakhuvudet och vägrar släppa taget. Mina personliga ambitioner mot eller för världen, med tusen detaljer att hålla reda på, underhåller så till den milda grad att jag kommer fortsätta spela långt efter att den här recensionen publicerats. Gör det du också, tycker jag.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Makalöst mycket innehåll, drösvis med möjligheter att anpassa sin egen provins efter, genuin presentation, lagom stressande tempo, otrolig hållbarhet
-
Tjatig tutorialtant, aningen långa laddningstider
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här