Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Silent Hill HD Collection

Silent Hill HD Collection

En av världens största skräckserier blickar tillbaka på sina absoluta storhetstid under Playstation 2-dagarna. Den här gången i skimrande HD-upplösning dessutom. Viktor Eriksson har recenserat...


För oss som vill bli skrämda från vettet har TV- och datorspel alltid varit något av det ultimata mediet. Långt bättre än både böcker och film tack vare sin interaktivitet som drar upp engagemanget, adrenalinet och inlevelsen långt över den vanliga maxnivån. Både vad gäller kusligt atmosfäriskt berättande såväl som rena hoppa-till-effekter. De senaste åren har därför varit tuffa för oss som gillar skräck. Jämförelserna söker sig direkt till Afrikas torraste ökenområden med bara det fantastiska Amnesia: The Dark Descent som ett välbehövligt ispaket att linda runt pannan så att vi inte helt förlorar hoppet för genren.

Detta eftersom resterande skräckspel och serier med åren tvångsadopterats av nya utvecklingsteam, skinande grafikmotorer och en helt ny syn på genren. Nu handlar det främst om uppföljarsyndromet, om högupplöst grafik som skall visa varje por i zombiernas hy och om skräckspel som egentligen bara är styltiga actionspel med några påklistrade "cheap scares" i form av monster som hoppar fram och ropar "BUH!". Och buh säger jag tillbaka. Jag bu:ar skiten ur latheten i speldesignen, bristerna i atmosfären och hela den felaktiga vinkel som utvecklarna angripit genren på.

Därför är det förstås svårt att hålla hypen i styr när Konami utlyste sin skräckmånad i mars då de skulle släppa hela tre Silent Hill-spel samtidigt. Ur ett marknadsföringsperspektiv är detta visserligen urbota korkat men chansen var ju ändå stor att den här hagelskottsprincipen skulle kunna bjuda på något halvbra spel. Eller i alla fall så visste vi ju automatiskt att fallskärmen Silent Hill HD Collection oavsett skulle kunna rädda alltsammans. Kom igen liksom. Ett gäng fantastiska spel, några av genrens absolut bästa, uppdaterade i klara högupplösta upplagor. Vad skulle någonsin kunna gå fel?

Mycket så klart. Väldigt mycket.

Silent Hill HD Collection
Det fanns en gång en fantastisk spelserie här. Den är borta nu.

Silent Hill HD Collection är ett himla ljugspel. Var jag Konami så skulle jag verkligen inte ha hjärta att kalla detta vara sig för en ordentligt samling eller en ordentlig HD-uppdatering av serien. Om vi först tittar till samlingsljuget så innehåller Silent Hill HD Collection enbart två spel. Varför det är så finner jag ingen som helst förklaring till. Möjligen att Hijinx Studios (bara namnet får ju varningsklockorna att gå) medvetet vill göra en sopig samling? Det första Silent Hill antar jag är låst till PSN på något sätt, varför Xbox 360-ägare inte ska kunna få tag i det. Kan ju tyckas ganska fånigt men det är åtminstone en gnutta förståeligt.

Silent Hill 4: The Room däremot. Vart tusan har det tagit vägen? Det finns verkligen ingen som helst ursäkt att inte ha med det. Hela den här HD-collection-hysterin har ju från starten kretsat kring att återbörda några av den sjätte konsolgenerationens definierande spelserier i bigpackutgåvor för en ny och gammal publik. Att Silent Hill 4: The Room som släpptes till både Playstation 2, Xbox och till och med PC inte är med finns det ingen ursäkt för. Vissa skulle säga att det inte gör något eftersom spelet ändå sög. Vilket förstås är en dum anledning. Silent Hill 4: The Room ingår i huvudkanon för Silent Hill-spelen och visst har det sina fans. Att inte ha med det är en gigantisk brist i denna så kallade "samling" som nu snarare kan liknas vid någon bensinmacksskiva i stil med Birabärs volym 2.

Inför nästa stycke i recensionen så skall vi leka associationsleken. Hurra! Okej, termen "HD-samling". Vad tänker du på när du läser det? Du tänker förmodligen på flera saker men summan av dessa saker leder nog till att något skall bli snyggt eller snyggare. Tror inte direkt att jag är ute och cyklar när jag antar det. En HD-samling skall framhäva gamla spel och få dem att se snyggare ut. Det gör Silent Hill HD Collection till viss del. Silent Hill 3 gör sig väldigt fint i HD med sina slutna trånga miljöer och sin lite jordiga färgpalett av rött, gult och brunt. Skillnaden är marginell men det råder en klar förbättring.

Silent Hill HD Collection
Nya röster har även spelats in till samlingen. Varför vet vi inte riktigt men det är trevligt att originalrösterna i alla fall följer med som alternativ till Silent Hill 2. Detsamma gäller dock inte för Silent Hill 3...

Silent Hill 2 däremot. Huga! Jag vill gröpa ut mina irisar med en sked när jag ser det. Det är som att bevittna en gruppvåldtäkt på ett av världens absolut bästa spel. Grafiskt är nämligen Silent Hill 2 snudd på förstört. Det ser verkligen ut som skit. Hijinx Studios som har haft hand om konverteringen av spelet verkar inte ens ha varit det minsta medvetna om vilken natur som Silent Hill 2: uppstod i. Det var nämligen så att Silent Hill 2 var ett relativt tidigt Playstation 2-spel som för tiden arbetade snyggt med sina grafiska begränsningar. Bland annat genom stora mängder dimma, kornigt kamerafilter och andra effekter som både lyckades maskera de grafiska bristerna samtidigt som de också framhävde den obehagliga stämningen i spelet.

I HD-uppdateringen är däremot alla de här felen fult exponerade i ett 60-wattsljus. Dimman har lättat och de knivskarpa konturerna tvättar bort all form av atmosfär och stämning i äventyret. Vi bjuds istället på ofärdiga miljöer, grafiska bristningar, ljud och grafikbuggar i mängder och annat smått och gott som skapar känslan att vandra genom en tidig alfaversion av spelet.

Silent Hill HD Collection
Pyramid Head innan det att han blev en himla sellout och bara brydde sig om pengar.

Och all den här skiten är ju bara så brutalt tragiskt. För Silent Hill-serien förtjänar så oändligt mycket bättre än så här. Framförallt förtjänar Silent Hill 2 mer än så här. De här var skräckspelen som en gång pionerade den psykologiska skräcken i spelmediet och visade hur starka berättelser och känslor som kunde lockas fram genom ett interaktivt medium. På gott och ont så står seriens första delar fortfarande som några av de finaste exemplen på hur våldsamt mycket bättre skräckgenren blir i spelform. Jag skojar inte för en sekund när jag säger att mötet och mysteriet med karaktärer som Pyramid Head i Silent Hill är en betydligt mer omskakande upplevelse än att läsa Edgar Allan Poes The Raven eller titta på Linda Blairs framträdande i Exorcisten. Och det säger jag med full respekt för hur otroligt bra också de verken är.

Så därför skulle jag egentligen vilja säga att du ska springa och köpa den här samlingen direkt, men det vore att ljuga. Jag vill inte det. Skräckgenren har fallit i skiten dels på grund av den här styvmoderliga behandlingen av några av sina viktigaste titlar. Det här är inte en samling för fans eller nykomlingar. Det är bara en lite snyggare version av Silent Hill 3 och en superful och atmosfäriskt punkterad version av Silent Hill 2. Jag säger som så. Spela gärna spelen. Silent Hill 3 är bra och Silent Hill 2 är helt sabla fantastiskt. Men köp och stöd för guds skull inte det här skräpet. Här hittar du varken HD eller samling.

Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
Silent Hill HD Collection
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Silent Hill 3:s HD-uppdatering är grym, Silent Hill 2 håller fortfarande
-
Överpris för en fjuttig samling, inget Silent Hill 4: The Room, genomusel HD-uppdatering av Silent Hill 2
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • ovesmedberg
    Överlevnadsskräck när den är som bäst! Få två av de mest skrämmande spelen någonsin i remastrad HD: Silent Hill 2 & Silent Hill 3. Så... 6/10