Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Snipperclips: Cut it out, together!

Snipperclips: Cut it out, together!

Vi kollar in ett av de mest originella och roliga spelen till Nintendo Switch. Gör dig redo på något riktigt annorlunda...

  • Text: Fabrizia Malgieri, GR IT (Översättning: Jonas Mäki)

Det råder ingen tvekan om att en av de mer unika funktionerna med Switch, utöver fokuset på möjligheten att kunna spela den överallt tack vare hybridupplägget, är hur den liksom är byggd för att på ett enkelt sätt få folk att vilja spela tillsammans. På det sättet påminner den lite om Wii och mycket handlar om att samarbeta och tävla i tämligen unika spel som direkt fångar uppmärksamheten.

Om 1-2-Switch var spelet som bättre än något annat visade prov på detta - även om det i längden inte höll måttet - så är det istället Snipperclips: Cut it out, together! som bäst visar hur man spelar tillsammans till Switch. Med ett simpelt och intuitivt upplägg som hela tiden ökar i svårighetsgrad är detta en av de roligaste multiplayerupplevelser jag haft till en Nintendo-konsol på senare år, där hederligt familjespels-gameplay kombineras med mer utmanande grejer med potential att krossa även den bästa av vänskaper.

Snipperclips: Cut it out, together!
Det blir snabbt riktigt utmanande i Snipperclips: Cut it out, together!, se till att hjälpa varandra.

Idén bakom Snipperclips: Cut it out, together! är både innovativ och originell: spelarna som medverkar tar kontroll över två färgade kort kallade Snip och Clip, huvudsyftet är sedan att lösa pussel utsprida på flera nivåer genom att anta diverse olika former. För att klara lösningarna måste spelarna jobba tillsammans, och de kan även klippa bitar av varandra för att få den form som krävs. Låter komplicerat? Det är det inte. Exempel på uppdrag kan vara att spräcka ett antal ballonger eller dunka en basketboll, och samarbete är hela tiden nyckel till problemet, annars kommer ni snabbt misslyckas.

Själva huvudspelet heter World och består av ett flertal utmaningar sammanlänkade via ett gemensamt tema för de tre världar som erbjuds. Varje utmaning har en specifik design som speglas av världen du befinner dig i. Retromania är en av dem och är inspirerad av något så underbart som 80-talet. Varje värld består av 15 nivåer och ett antal "bossbanor" som såklart är aningen mer komplexa. Har du ingen att spela med måste du ändå köra med två Joycons och via knapptryck byta dem sinsemellan. Jag ska vara ärlig och säga att detta effektivt tvättar bort allt som är roligt med spelet.

Snipperclips: Cut it out, together!
Spelar du helst själv, rekommenderar vi dig att köpa något annat.

Utöver World-läget finns även två andra alternativ. Det första av dem är Party-läget, som har samma struktur som World. Skillnaden är att detta med fördel kan spelas av fyra personer, varpå kaosnivån snabbt slås i taket. Det andra läget heter kort och gott Extra där spelarna istället tävlar mot varandra. Det är det närmsta du kommer tävlande i detta spel, och det kan bland annat gå ut på att klippa andra innan man själv råkar ut för denna behandling.

Just det här med att spela tillsammans är det absolut roligaste med Snipperclips: Cut it out, together!, och det är inte bara roligt på en stor TV utan även i bärbart läge. Tack vare smarta färgval, krispig grafik och detaljerade karaktärer och banor - är det inga problem att se vad som händer när det spelas med enheten tagen ur dockan. Det är precis lika roligt på detta sätt.

Snipperclips: Cut it out, together!
Designen är väldigt funktionell även i bärbart skick.

Enda klagomålet jag har på Snipperclips: Cut it out, together! gäller längden på det. Det är såklart designat som ett minispel avsedd för korta och intensiva sessioner, där vissa pussel ändå fick mig och medspelare att klura ordentligt. Men det räcker inte riktigt med bara 45 banor, och två bra spelare bör klara allt på två-tre timmar. Spelet är såklart tämligen billigt, men det hade som sagt gärna fått vara lite mer kött på benen.

Trots detta klagomål är Snipperclips: Cut it out, together! en mycket underhållande spelupplevelse som på ett klockrent sätt visar vilken genial konsol detta faktiskt är. Varför inte ta en paus från Hyrule i The Legend of Zelda: Breath of the Wild för att prova på SFB Games pusselalternativ en stund och på det sättet kan du även hänga med de försummade vännerna lite? Eller varför inte slita fram enheten och charma sällskap ute på resor? Med den mysigt lekfulla designen och det genialiska upplägget är Snipperclips: Cut it out, together! en riktig höjdare och ett av de bästa multiplayerspelen från Nintendo på länge.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbart multiplayerstöd, härligt färgglad design, bra utmaning, uppskattas av alla, mycket intuitivt
-
För kort, tråkig singleplayer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här