Svenska
Gamereactor
recensioner
Injustice 2

Injustice 2

Henric har lämnat serietidningarna åt sidan och spenderat tid med DC Comics senaste fightingspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Händelserna i Injustice: Gods Among Us fick stora konsekvenser. Allianser splittrades och hjältar blev till hot. Inget kan bli vad det en gång var. Superman tappade kontrollen efter att hans fru och ofödda son brutalt mördades av Jokern och sen dess har han inte varit den hjälten vi är vana vid att se. Shazam och ärkeskurken Lex Luthor är bara några som fick sätta livet till i föregångaren och numera sitter Clark fängslad för sina tyranniska dåd.

Injustice 2 utspelar sig fem år efter det första spelets slut där hjältarna försöker leva vidare trots att Justice League nu är ett minne blått. Bruce har förlorat allt och har nu flyttat sin Batcave till en annan plats för att kunna arbeta utan att riskera att bli upptäckt. Han har arbetat på något nytt som ska kompensera den svagare alliansen som han nu tillhör. Maskinen han byggt kallar han för ''Brother Eye'' och många av er lär säkert omedelbart tänka på George Orwells 1984 och faktum är att de delar vissa likheter. Fastän jordens befolkning inte är medvetna om det är de nu alla bevakade av maskinen som ser allt. Samma sekund som ett brott uppstår rapporteras det direkt till Batman och hans medhjälpare och de kan med detsamma sätta stopp för det. Utan att berätta hur är detta något som vänds emot dem då ett nytt globalt hot uppstår som tar hjälp från maskinen.

Injustice 2
Injustice 2 har ett generöst utbud av spelbara karaktärer. 28 finns att välja mellan med 9 kommande karaktärer i framtiden. Förhandsbokar du spelet finns även ärkeskurken Darkseid tillgänglig.

Fightingspel brukar sällan bjuda på ambitiösa berättelser men i Injustice 2 bevisar man att det går att bjuda på en spännande handling i ett fightingspel också. Med hjälp av ny teknik kan man även leverera berättandet ännu bättre. Ansiktsanimationerna är nämligen makalösa och får karaktärerna att kännas äkta. Det går tydligt att se rädslan i ansiktet på Supergirl när hon bevittnar sin hemplanet Krypton dö eller Black Canarys oro när hon ställs inför berättelsens stora hot. Det är på gränsen att det nästan ser kusligt ut men det imponerar ordentligt.

Röstskådespelarna har också gjort ett fantastiskt bra jobb där Kevin Conroy åter igen röstar Batman, Matthew Mercer röstar Deadshot och Tara Strong lånar åter igen ut sin röst till Harley Quinn. Faktum är att alla karaktärer tycks ha fått lika mycket kärlek från utvecklarna och det ska erkännas att jag lett brett åt deras dialogväxlingar i början av striderna.

Karaktärsgalleriet i Injustice 2 är ännu större än tidigare. Redan när du börjar spela har du tillgång till 27 karaktärer och när du tagit del av spelets slut låser du upp ytterligare en. Det är ett generöst utbud av karaktärer med både nya och gamla ansikten. Har du spelat Injustice: Gods Among Us kommer du känna igen karaktärer som Catwoman, Cyborg, Black Adam, Wonder Woman samtidigt som de fått sällskap av bland annat Swamp Thing, Scarecrow och Poison Ivy.

Injustice 2
Under berättelsen får du flera gånger välja mellan två karaktärer att spela som. Detta förändrar däremot inte berättelsen.

Den stora nyheten i Injustice 2 är att du nu kan modifiera din karaktär. När du startar din resa börjar du på nivå ett. Alla karaktärer startar på samma nivå samtidigt som ditt konto har en egen nivå. Genom att klättra till nya nivåer låser du upp ny utrustning och färger till karaktärerna. Det handlar däremot inte om meningslös kosmetika utan de kommer påverka din hjälte eller skurk också. Det finns fem olika delar på kroppen att byta ut: huvud, torso, armar, ben och vapen. Alla delar av utrustningen kräver dock att du uppnått en viss nivå för att du ska kunna använda den. Har du exempelvis låst upp en starkare mask för Batman som är i nivå 5 måste du först nå den nivån med Batman innan du kan applicera den.

Genom att ändra ditt val av utrustning kommer det påverka din styrka, rörlighet, försvar och liv. Att noggrant se över sitt val av delar är därför viktigt för att få en bra balans. Är du dock ute efter att skapa en uppsättning som enbart är gjord för fokus på attack och inte försvar så går det alldeles utmärkt. Har du spelat exempelvis Call of Duty eller Titanfall kommer du känna igen dig när du ser att man kan spara upp till fem olika uppsättningar för sin karaktär. Det är inte en dum idé att ha en rad olika uppsättningar för att vara beredd på oväntade egenskaper hos din motståndare. Injustice 2 välkomnar dig att experimentera fritt och välja något som passar just dig.

Injustice 2
Multiverse är en av de stora nyheterna i Injustice 2 och är riktigt kul att spendera tid i.

Något jag på förhand oroade mig över var att anpassningen av karaktärer skulle skapa en obalans mellan karaktärerna men så är ej fallet. Väljer du att spela rankade matcher används originaluppsättningarna och därmed har varken du eller din motståndare några för- eller nackdelar. Väljer man däremot att spela en vanlig match för skoj skull finns där flera alternativ att välja mellan för att matchen skall passa båda spelarna. Tillsammans kan ni slå på eller av effekten som upplåsbar utrustning medför och ni kan även stänga av möjligheten att interagera med miljön. På så vis är Injustice 2 väldigt öppet för de som vill tävla eller för de som bara spelar för nöjets skull.

Att nå nya nivåer med karaktärerna är lyckligtvis inte det enda sättet att låsa upp nya delar. Du kommer under spelets gång att samla på dig så kallade ''Mother Boxes''. Dessa lådor kan innehålla all sorts utrustning och kommer i fem olika varianter (brons, silver, guld, platinum och diamant). Ju bättre låda du öppnar, desto större chans finns det att du får ett sällsynt föremål. Det finns flera sätt att låsa upp lådorna på men det kanske bästa sättet att låsa upp nya är i spelläget ''The Multiverse''. Man skulle kunna säga att det är spelets motsvarighet till exempelvis ''raids'' i Destiny.

Injustice 2
Istället för att skapa fler identiska karaktärer kan du låsa upp alternativa utseenden till vissa karaktärer. Bland annat kan du spela Captain Cold som Mr. Freeze och Cheetah som Vixen.

I multiuniversumet möter du andra versioner av superhjältarna och skurkarna från spelet vars förmågor förändrats. Dessa utmaningar som du kan ta del av är bara tillgängliga under en viss period och du måste uppfylla vissa krav för att få delta. När du väl besegrat uppdraget som består av ett par olika strider blir du belönad med någon sorts låda eller del av utrustning. Samlar du på dig alla fem föremål av samma utseende kommer din karaktär även att få en bonus för en komplett samling. För de som vill få ordentligt med värdefulla delar och skapa en mäktig karaktär kommer garanterat att spendera många timmar här och eftersom utmaningarna förnyas konstant kommer där alltid vänta något nytt på dig.

Spelade du föregångaren så kommer du vara ganska så bekant med Injustice 2 också. De spelbara karaktärer som varit med sen tidigare är i stort sett oförändrade. Green Lantern, Batman och Green Arrow är bara några som har kvar sina gamla rörelser med några få undantag så chansen är stor att du redan känner dig varm i kläderna när du börjar spela. Lyckligtvis finns det femton nya skurkar och hjältar att träna upp sig med om man vill lära sig någon ny karaktär.

Injustice 2
Grafiken i spelet varierar från att se medioker ut - till riktigt, riktigt bra.

Tillbaka är energimätaren som låter dig slåss på just ditt sätt. Denna gång består mätaren av fyra (tidigare tre) delar vilket öppnar upp för en del nya möjligheter. Medan du utför en specialattack kan du med hjälp av att trycka in högra triggerknappen förstärka den vilket kostar en del av mätaren. Detta kan hjälpa dig att förlänga din kombo av attacker eller helt enkelt bara förstärka styrkan i din attack. Möter du en riktigt bra spelare vars grepp du inte kan ta dig ur kan du också trycka på högra triggerknappen samtidigt som du försöker röra dig bakåt för att offra en del av energimätaren och avbryta motståndarens kombo.

Clash-systemet har heller inte plockats bort och är åter igen lika användningsbar. Börjar din livmätare att ta slut kan du med hjälp av denna avbryta motståndarens attacker och eventuellt återfå en bit av ditt liv. Att utföra en clash går bara göra en gång per match och här får du välja hur många delar av din energimätare du är villig att offra. Beroende på hur många fler energidelar du spenderade än din motståndare kan resultatet variera. Som mest kan du få omkring 30% av ditt liv tillbaka och som minst 15%. Skulle du däremot förlora din clash kommer motståndaren att göra skada på dig istället. Eftersom du nu har fyra delar istället för tre ger det dig som spelare lite fler möjligheter att välja mellan och det är ett roligt system som tvingar dig agera snabbt.

Är du inget fan av att använda delar av din energimätare utan hellre föredrar att dela ut en rejäl smäll kommer du nog glädjas av att superattackerna också är tillbaka. Alla attacker är nya och genom att hålla in båda triggerknapparna utför du en specialattack som pausar striden och går över i en mustig sekvens där din motståndare får ordentligt med stryk. Till skillnad från föregångaren upplever jag dock att övergången mellan scenen och striden i sig utförs mycket bättre den här gången. Övergången har ett bra flyt som gör att man måste vara redo eftersom matchen fortsätter med detsamma efteråt.

Injustice 2
Superattackerna är tillbaka och har fått lite finjustering sen sist.

Sist men inte minst så är även möjligheten att slå sina fiender till en annan plats på banan tillbaka. För de som endast spelar för att de tycker det är roligt är dessa övergångar väldigt tillfredsställande att genomföra och samtidigt kan de ta nästan lika mycket skada som en superattack gör. Tycker du däremot att detta medför en obalans i spelet så finns alltid möjligheten att avaktivera det innan matchen börjar.

Musiken görs även denna gång av Christopher Drake så likheten mellan första spelets musik och tvåan är stor. Ledmotivet från huvudmenyn har man behållit men man har även mixat ihop det med musik från Batman: Arkham Origins och Batman: Arkham City. Detta är såklart något som fans (mig inkluderad) kommer uppskatta enormt. Man känner sig hemma och det är jag imponerad över att Drake lyckats få mig känna med hjälp av sin musik.

Något som Neatherrealm fått kritik för tidigare är deras sätt att använda sig av mikrotransaktioner. I Mortal Kombat X kunde du omedelbart låsa upp allt genom att betala runt 200 kronor för det. Även i Injustice 2 kan du handla saker för riktiga pengar. Source Crystals är valutan du använder dig av i spelet för att köpa alternativa dräkter, färger och andra kosmetiska föremål. Dessa finns även att köpa för riktiga pengar där 2000 Source Crystals kostar tio kronor medan du kan köpa 150 000 Source Crystals för 449 kronor. Det finns även ett par alternativ däremellan att välja på men lyckligtvis behöver du inte känna behovet att betala mer pengar för att kunna köpa extra föremål. Spelar du de olika spellägena kommer du garanterat att tjäna ihop tillräckligt med kristaller för att köpa det föremål du vill ha.

Injustice 2
Att skräddarsy sin karaktär är en välkommen nyhet som bara blir bättre ju mer tid du lägger ned i spelet.

Sedan jag började spela har jag även hunnit med ett par slagsmål över internet. Resultatet har varit blandat där tre av tio rankade matcher avbrutits på grund av dålig uppkoppling. Jag vet dock säkert att min uppkoppling inte varit problemet men trots det visar min statistik att jag tappat anslutningen till tre matcher. När striden avbryts och ett meddelande säger att matchen inte längre är tillgänglig är det svårt att veta vems fel det faktiskt var att matchen avbröts. Är det spelets server eller motståndarens fel? Med andra ord har Neatherrealm fortfarande en del att arbeta på när det kommer till deras onlinematcher men trots det har majoriteten av mina matcher fungerat bra och det finns ett par spellägen att välja mellan. Herren på täppan, privata, vanliga eller rankade matcher är vad som erbjuds och räcker gott och väl.

Fightsystemet må inte vara lika djupt som i spel som Street Fighter eller Capcom vs. Marvel men det är enkelt att komma in i vilket jag uppskattar. För den som är helt ny till fightingspel är Injustice 2 ett ypperligt spel att börja med och då jag inte skulle vilja se mig själv som ett proffs inom genren uppskattar jag att både nybörjare och proffs kan ha nöje av spelet.

Med glädje kan jag konstatera att Injustice är tillbaka och det är bättre än det första spelet. Här bjuds det på den bästa och längsta berättelsen i ett slagsmål någonsin och beroende på hur duktig du är kan det ta dig 5-10 timmar att nå slutet. När du väl är färdig finns det dessutom ett stort utbud på andra saker att göra som kan komma att hålla dig sysselsatt i månader framöver. Gillade du inte ettan är risken stor att du inte kommer finna tvåan mycket mer underhållande men om du gjorde det kommer Injustice 2 garanterat falla dig i smaken. Det här är ett spel fyllt med fanservice som jag inte kan annat än att älska.

Injustice 2
Du kommer besöka många olika miljöer och en personlig favorit är träsket som vaktas av Swamp Thing.
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastiska ansiktsanimationer, välskriven berättelse, intressant karaktärsmodifiering, många olika spellägen, stort karaktärsutbud
-
Bitvis dålig grafik, onödiga mikrotransaktioner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Injustice 2Score

Injustice 2

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Henric har lämnat serietidningarna åt sidan och spenderat tid med DC Comics senaste fightingspel...Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy