Svenska
Gamereactor
recensioner
Friday the 13th: The Game

Friday the 13th: The Game

Tack vare Friday the 13th: The Game kan vi nu fira fredagen den trettonde varje dag på året. Och det är något vi kommer göra ofta, för detta är hutlöst underhållande...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Skräckfilmsfans har såklart ivrigt sett fram emot slasher-subgenrens okrönte konung - Jason Vorhees - intåg i spelvärlden i och med Friday the 13th: The Game. Det är producerat av regissören bakom den första filmen i serien, har musik skriven av originalkompositören och det fick rejält med pengar via crowdfunding. Kort sagt finns en väldans massa kärlek inbakat här, men levererar titeln då?

På flera sätt är detta ett ganska banalt spel som kombinerar allt vi gillar med Friday the 13th. Vi har go'knulen (jämtländska, slå upp det!) Jason och en hög hormonstinna tonåringar på läger vid Crystal Lake. En är Jason och de andra en till sju spelarna agerar... ja, offerlamm. Något singleplayer finns inte (men är på väg!), utan det är asymmetrisk multiplayer som står på menyn, och jag kan glädjande nog informera att det räcker långt.

Som traditionen bjuder är Jason en hårdhudad herre och praktiskt taget omöjlig att avliva (det går, men kräver många faktorer som fans kommer älska). Spelet handlar därför om att överleva natten, vilken är runt 20 minuter lång. Lyckas du klara dig länge och vara smart belönas du med XP, medan Jason kan se fram emot motsvarande poäng för att dräpa så många som möjligt och göra det på kreativa sätt. Du uppmuntras därför hela tiden till roligt spelande.

Detta är en annons:
Friday the 13th: The Game
Var beredd på sadistiska mord om du inte håller dig undan.

Så hur överlever man en bindgalen och oövervinnerlig massmördare då? Ett bra tips är att leta efter bensin, nycklar och batteri till en av de två bilar som finns parkerade på varje bana. En bil rymmer två personer och den andra fyra. En hel del samarbete krävs alltså för att så många som möjligt ska kunna komma iväg och du ska slippa lämnas ensam med dåren.

Men säg den teen slasher där en startad bil är allt som behövs för att undkomma ond bråd död. Självklart kan Jason göra livet surt för dig ändå. Genom att smälla till bilen i fronten stannar den, varpå det blir lite av självplockning av panikslagna tonåringar ur bilen för Jasons del. Spänningen fortsätter alltså vara på topp hela tiden och det finns inget som heter "säkerhet". Annars kan båt vara ett bra sätt att fly med, vilket gör det svårare för Jason att få tag på dig.

Friday the 13th: The GameFriday the 13th: The Game
Att gömma sig i en sovsäck kan vara smart. I teorin...
Detta är en annons:

Spelet är djupare än så och det finns tio ungdomar att välja bland, alla med olika statistik och färdigheter. Det gäller att hela tiden hålla koll på sin uthållighet, rädsla, hur mycket ljud man skapar och så vidare. Några ungdomar är kanonbra på att slåss, medan andra kan reparera saker och ytterligare andra är extremt tysta när de smyger. Fler varianter kan låsas upp när du klättrar i level (även av Jason själv), vilket ger nya för- och nackdelar.

Friday the 13th: The Game gör ett gott jobb med att hela tiden få mig att känna mig skrämd. Jason är totalt övermäktig och atmosfären går stundtals nästan att ta på. När lille Jenny Myers låser dörren följt av Jasons karakteristiska ljud "chi-chi-chi-ha-ha-ha", känner jag instinktivt pulsen rusa och nackhåren ställa sig i givakt. Det gäller att gömma sig och springa så gott det går för att undkomma en säker död, men ofta är det inte nog på långa vägar.

Den mest irriterande aspekten av Friday the 13th: The Game är att dö tidigt. Natten är som sagt lång och hoppar du ur går du miste om 800 XP. Du får istället spendera kvarvarande tid med att kolla in andra spelare och chatta med dem. Om någon av de andra spelarna ringer Tommy Jarvis kan du ha turen att få spawna som honom, men det är långt ifrån säkert. För min egen del slutar det oftast med att jag helt enkelt hoppar ur matchen efter tidigt dödsfall och går miste om mina poäng.

För många är det säkert lockelsen att få vara Jason som är huvudanledningen att skaffa detta, men faktum är att det inte ges möjlighet så ofta. Det slumpas fram vem du blir och med tanke på att det kan vara åtta under en omgång som alltså i sig är rätt lång, så blir det uppenbart att du under en hel kväll kanske får vara Jason en eller högst två gånger. Det kanske kan låta tråkigt, men båda sidor är lyckligtvis roliga att spela och Gun Media hakan vara stolta över sitt arbete.

HQ

Med det sagt så är det såklart väldigt tillfredsställande att får vara herr Vorhees. Även om karl'n är hutlöst kraftfull så är det fortfarande ett utmanande spel. Det finns många måltavlor och det gäller att utnyttja de tricks som står till buds för att dräpa alla tonåringarna inom tjugo minuter samt hindra dem från att rymma. Jason är dessutom rätt långsam, så det gäller att överraska sina motståndare för att lyckas.

En av de grejer jag verkligen gillar med det här spelet, är hur nära det ligger den rätta känslan och respekten som finns för grundmaterialet det baseras på. Jasons varierade mord är en ren fröjd att gotta sig åt och när jag ser hur omgivningarna nyttjas till mord myser jag nostalgiskt. Ett exempel är när en tonåring gömmer sig i en sovsäck i ett tält, varpå Jason släpar ut säcken och dunkar den mot ett träd till offret är lika mört som dött. I filmens värld blev det bara en dunk på grund av censur, men här är det ingen hejd på mosandet med sovsäcken sakta skiftar färg till rött. Det finns som ovan nämnt även olika Jasons att spela som, inklusive påshuvudet från film två.

Friday the 13th: The GameFriday the 13th: The Game
Jason är långsam, men har en hel uppsjö av egna färdigheter att använda sig av.

Vissa dråp väljer man ur en meny, såsom att krama sönder kranier där det först vrids 180 grader och sedan mosas så ögonen hoppar ur. Vare sig du är förövare eller offer är det inte svårt att skratta med åt den svarta slasher-humorn. De gör verkligen filmserien rättvisa.

Ännu mer imponerande är hur väl omgivningarna från filmerna här återskapats. Vi snackar om Camp Crystal Lake, Packanack Lodge och Higgins Haven, där alla områden har det perfekta atmosfären med dunkelt ljus och dimma. Att folk bär 80-talskläder bidrar också till att få det att kännas som jag vill att det ska vara. Lägg till detta en ljudbild som ramar in allt på bästa tänkbara sätt.

Varje område har en detaljerad karta som du kan hitta i skåpen runt om på lägren. När du har kommit över en av dessa så får du en perfekt överblick, och det är såklart ett måste. Via kartan kan du även se alla delmål som finns att utföra och hålla dig uppdaterad om hur det går för alla andra. Har någon ringt polisen, är bilarna tankade och så vidare. Möjligheterna är oändliga och banorna tål att spelas om och om igen utan risk för upprepning.

Friday the 13th: The GameFriday the 13th: The GameFriday the 13th: The Game
Att hålla sig undan, hitta det som behövs och kommunicera med andra är A och O.
Friday the 13th: The Game
Ur ett tekniskt perspektiv är detta inte något vackert spel. Alls.

Även om designen är genomarbetad och känslan rätt, så ska det sägas att det här inte är något tekniskt mästerverk. De flesta PC-datorer på den här sidan av andra världskriget bör kunna driva det, men ansiktena ser ut att vara gjorda av lera och mimiken är verkligen inte den bästa. Å andra sidan känns en del av detta medvetet eftersom Friday the 13th är ett roligt fenomen som inte är tänkt att tas på för stort allvar.

Under den tiden jag spenderat med spelet har jag bara haft serverproblem vid ett tillfälle och det kan mycket väl vara på grund av mig. Hur det blir när alla spelarna sätter igång nu när spelet är ute återstår dock att se. En sak som däremot inte känns helt klockrent är spelkontrollen och rörelserna är inte så precisa som jag skulle vilja ha dem. En text-chat hade också varit vettig eftersom kommunikation är så viktigt. Spelar du med folk utan mikrofon är det nästan lönlöst.

Men det är också all kritik jag har att komma med. Friday the 13th: The Game är ett oerhört lyckat koncept till spel, och jag är övertygad om att både trogna fans av serien och gamers som inte är bekanta med Jason kommer ha kul med detta. Utvecklarna själva jobbar kontinuerligt på mer innehåll och tycks förstå vad som faktiskt gör ett spel roligt, och fler banor samt ovan nämnda singleplayer är på väg. Aningen opolerat som sagt, men i slutändan är detta oerhört underhållande.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underhållande grundpremiss, makalöst ljud, filmkänslan perfekt återskapad, varierat upplägg, både Jason och lägerbesökare roliga att spela, mycket att göra, suverän atmosfär
-
Seg spelkontroll, primitiv grafik, trist att dö tidigt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • henke i
    Jag ska villigt erkänna att jag var jäkligt skeptisk till denna titel när jag först hörde om den för ngt år sedan. Men ju närmre releasen man... 7/10

Relaterade texter

0
Friday the 13 får en slutgiltig uppdatering

Friday the 13 får en slutgiltig uppdatering

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Många lämnade Friday the 13th: The Game när utvecklarna sa att de inte skulle släppa mer innehåll till spelet sommaren 2018, som en följd av rättegången mellan Sean S....

0
Fira jul med Friday the 13th: The Game

Fira jul med Friday the 13th: The Game

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Om du tycker tanken på att ett främmande rödklätt skäggo bryter sig in hos dig på julafton, så kan det vara värt att betänka att tomten fortfarande är ett bättre...



Loading next content