Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
recensioner
Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Letar du något Switch-spel att ta med på semestern? Då kanske detta Zelda-inspirerade äventyr kan vara något för dig...


Det är svårt att inte tänka direkt på Nintendo när man ser Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas. Ett rollspel som tycks mer än lovligt inspirerat av framför allt Zelda-serien och har både hjärtan som liv, en Link-liknande hjälte (kallas för "kid" i spelet) som levererar snurrattacker om du håller in en knapp och en värld som utan tvekan ligger någonstans i närheten av Hyrule.

Här kan man bli upprörd och tycka att folk väl får komma på något eget, men jag väljer en annan vinkel att se det på: mer av det goda är väl bara bra. För även om det inte ens är i närheten av Zeldas höjder, så är det fortfarande ett charmigt rollspel som passar Switch som handen i handsken. Kanske är det lite ironiskt att Switch är det sista formatet spelet släpps till (uppföljaren är redan utannonserad) efter ursprungligen ha kommit till smartphones år 2013 och sedan dess lanserats till bland annat PC, PS Vita och Xbox One.

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas
Kopiöst mycket inspiration har hämtats från Zelda-serien, men sämre förebilder än så kan man ju ha.

Ändå är det först nu när det kommer till ett Nintendo-format det känns som att spelet funnit sin plats. Oceanhorn i speltiteln är ett enormt havsmonster som tycks vara sammankopplat med huvudpersonens försvunne fader och vår lille hjälte har även större ansvar än så på sina späda axlar. Det är såklart nog med orsak för att ge sig av på ett episkt (halvepiskt åtminstone) äventyr i rollspelsvärlden och det är precis vad som sker.

Spelvärlden är den mest lyckade aspekten av Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas och består av en rad öar med mycket att utforska och odiskutabel charm. De känns nästan överväldigande stora vid en första anblick, men du får kontinuerligt hjälp med guidningen, så det är sällan risk att du fastnar längre stunder. Att faktiskt ta sig tid att leta och utforska är dessutom en god idé eftersom det finns gott om små hemligheter gömda.

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas
Någon story att tala om finns inte, men äventyret är ändå genommysig och lagom engagerande.

Finska Cornfox & Bros har gjort ett kanonjobb med att få spelet att se sådär extra inbjudande ut till Nintendo Switch och på den inbyggda skärmen kommer färger och detaljer verkligen till sin rätt och jag upplever det som väldigt snyggt. Även uppblåst på min 60-tums-TV levererar spelet, men ser då lite mer uppblåst ut.

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas
Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas